Parlam clar

Imatge: Facebook Escoleta la Gola

Imatge: Facebook Escoleta la Gola

Ens resulta interessant que un ple tan pobre amb absència de propostes de l’equip de govern hagi donat tant de si a les xarxes socials.

En el tema de l’escoleta La Gola, del Moll. El gran tema, i bessó de tot el conflicte.
En primer lloc, deixar que el Pi no està en contra de les escoletes municipals, ni de l’ensenyament públic ni res per l’estil. Ara bé, anem a analitzar el tema:

Resulta que al ple hi anava una factura extrajudicial per un import d’uns 25.000 € de despesa en electricitat de l’escoleta de La Gola.
El Pi, Proposta per les Illes, va votar en contra de què l’Ajuntament assumís el pagament d’aquesta despesa. I no ho férem de bades.
L’escoleta de la Gola, està ubicada en un edifici municipal i explotada per una empresa privada. Aquesta empresa paga un “lloguer” a l’Ajuntament i s’ha de fer càrrec de les despeses que li comporta l’activitat que desenvolupa. I compta amb una subvenció.

Ara bé, resulta que aquesta empresa no va pagar les factures d’electricitat que en aquest moment són de 25.000 €; és a dir, no va complir el seu compromís. A això, cal afegir que a dia d’avui no disposen del comptador d’electricitat definitiu; ens agradaria que els tècnics de l’Ajuntament explicassin el perquè.
Exposat el tema, cal aprofundir un poc més:

 • Tenim un edifici públic destinat a escoleta.
 • Tenim una empresa privada que l’explota a un preu de lloguer competitiu i a més rep una subvenció. Aquesta empresa gestiona altres escoletes.
 • El preu que paguen els alumnes és molt similar al de les escoletes privades de l’entorn.
 • L’horari d’obertura no s’adapta a les necessitats laborals dels pares que comencen a treballar a les7:30 h del matí, per exemple.
 • El nombre d’alumnat i demanda és molt baix.
 • L’empresa no assumeix les seves obligacions deixant de pagar la despesa elèctrica.

Això, no ha d’anar així. Una empresa privada dona un servei i assumeix responsabilitats. Si no ho fa, renegocia deute, acorda pagaments ajornats, dona millor servei per tenir més clients… En fi, mira de treure el cap.

I anem un poc mes enllà. Recordar com digueren alguns que: “Invertir en escoletes és invertir en justícia social i en igualtat de gener”. Si l’escoleta municipal respongués a les necessitats de la població i a la de les demandes d’aquesta, estariem totalment d’acord. Ara, no consideram de justícia social el greuge que suposa aquest cas concret que ens ocupa respecte a les altres empreses similars.

Recordar que al nostre municipi hi ha diverses escoletes privades que paguen el seu lloguer, el seu personal, i les seves despeses com és el cas de l’electricitat. I quan no poden pagar tanquen. Perquè l’Ajuntament s’ha de fer càrrec de les despeses d’una empresa i no de les altres?

Això és justícia social?

Entenem que una escoleta pública hauria de tenir un horari més extens i un preu més econòmic per tal de donar resposta a les necessitats d’aquelles persones que treballen.

Dit tot això, sabem que la situació no és fàcil. Necessita un debat i una reflexió amb unes normes i pautes molt clares. Si s’ha de mantenir una escoleta municipal oberta, aquesta ha de respondre a les necessitats objectives de la població a la qual dóna servei. Si no és així, no té sentit que l’administració pública es faci càrrec de les despeses sense ser responsable de la gestió d’una empresa privada que explota un espai públic.

L’estratègia política del PI, no és el populisme i sí la defensa de la petita i mitjana industria i comerç, la resposta a les necessitats dels ciutadans per tal de garantir la igualtat de condicions i oportunitats per tothom, i està clar que aquesta acció realment el perjudica.

17 responses to “Parlam clar

 1. A LES FOSQUES
  Vaig anar a la sessió plenària del passat mes de novembre, únicament i exclusiva per fer una foto (quatre dels sis regidors de Tots per Pollença eren absents per motius personals; llegiu “de viatge”, “de vacances”… el que vulgueu, però la qüestió és que no eren allà on havien de ser per cobrar el que cobren).
  És clar que, ja que havia pujat fins a Monti-Sion, vaig quedar a escoltar una estona. Ai, deumeuet, quines barbaritats! Que n’hi ha que no tenen vergonya, ja ho sabem! Però n’hi ha d’altres que sembla que no tenen neurones polítiques!
  Res, a la sortida, vaig resumir l’experiència en un post al Facebook que deia així: “Me’n vaig a dormir amb l’endarrer de saber què val un i-phone. Ara bé, ha quedat clar que hi ha regidors que no volen renunciar a l’aparell ni deixar de cobrar la part proporcional de les pagues extra a les quals l’oposició els va fer renunciar per destinar els doblers a finalitats socials (cosa que aleshores, quan governaven, no feren; toma, ya!)
  Rialles a banda, crec que un home que, essent batle, va “perdonar” una plusvàlua de 18.000 euros amb un informe en contra de l’interventor, hauria de tenir un mínim de decència quan els que ara governen assumeixen el pagament de 25.000 euros per garantir el subministrament elèctric de l’escoleta municipal de La Gola.”
  Si avui reprenc aquell fil, és perquè hi ha qui ens vol a les fosques i en comptes de callar, després del paperot que va fer al Ple, va i fa un comunicat que han compartit al blog del partit que, en teoria, representa, basant-se en mentides.
  Resulta que el nou equip de govern va aprovar una extrajudicial de vint-i-cinc mil i busques d’euros, corresponent al subministrament elèctric de l’escoleta de La Gola des del curs 2011/12, perquè, si bé el pagament de l’electricitat ha d’anar a compte de l’empresa adjudicatària, varen esbrinar que hi havia hagut un error municipal (mu-ni-ci-pal, sabeu què vol dir?) als comptadors [jo vaig entendre que no s’havia canviat el nom del titular]. Aleshores, per evitar que tallin el subministrament a l’escoleta de La Gola, l’Ajuntament paga la factura assumint la part de culpa que li correspon, fa el canvi de titularitat i, a partir d’ara, l’empresa que explota el centre d’educació infantil començarà a pagar les factures del llum.
  Qui era el responsable d’Educació el 2011? Tan se val! Entre 2012 i 2015, si no ho va ser ell, va ser algú del seu partit qui va tenir responsabilitats en Educació i, en quatre anys, no se n’adonaren de res, de res absolutament: ni si pagaven, ni qui era el titular, ni si hi havia comptador, ni… El pitjor de tot plegat no és ni el passat ni el present, sinó que, per aquest cap de formació, “si en un futur, s’ha de tancar l’escoleta de La Gola, es tanca i no passa res”, així ho va dir, així ho vaig sentir jo i altres persones que érem a la Sala de Plens i així ho degué emetre Ràdio Pollença. Tot plegat va ser patètic, tan patètic que no vull reblar més el clau, perquè encara vàrem haver de sentir comentaris d’aquells que et fan posar molt vermella.
  Sigui com sigui, ara ja sé que val un i-phone, però tenc un endarrer majúscul: quina informació tan “delicada” hi amaguen aquests “barruts” que no es poden desferrar d’uns cel•lulars i tauletes que són més teus, que seus?

  Eva Cerdà
  http://puntinformatiu.cat/a-les-fosques/

 2. ” Les gestions que s´han fet fins al moment han anat encaminades al manteniment d’un servei públic educatiu que possibilita la igualtat d’oportunitats i la conciliació de la vida familiar i laboral. ”

  jajajajjajajajja

  El regidor d’educació demostra una total desconeixença dels horaris i preus de l’escoleta municipal i de la resta de les escoletes també privades del municipi les quals tenen un horari més ampli a un preu igual o més econòmic.

  Abans de fer parrafades hauria de saber on es troba.

 3. Si, en un comentari anterior, ja hem fet referencia a les seves explicacions, explicacions que ja hem dit que son poc creïbles en quant alguns arguments i que en cap cas justifiquen que els pollencins haguem de regalar prop de 25.000€ de corrent a una empresa privada. I tot amb el beneplàcit de Junts i els seus socis de govern UMP i Alternativa

 4. SOBRE LES FACTURES PEL CONSUM ELÈCTRIC DE L’ESCOLETA MUNICIPAL “LA GOLA”

  Antoni Cànaves Capllonch
  Regidor d’Educació de l´Ajuntament de Pollença.

  El passat dijous 26 de novembre el ple de l’Ajuntament de Pollença va aprovar un reconeixement extrajudicial de crèdit per valor de 24.680,65€ corresponents a les factures de subministrament elèctric de l´Escoleta Municipal de La Gola del Port de Pollença dels anys 2011, 2012, 2013 i 2014.

  Just arribats a l´equip de govern, el passat mes de juliol ens arribaren aquestes factures d’ENDESA pel subministrament elèctric de l´Escoleta i el primer que vaig fer com a regidor delegat de l’Àrea d’Educació va ser reunir-me amb l´empresa concessionària de donar el servei i consultar els plecs de l’Escoleta.
  L´empresa concessionària ens va fer saber que l´acord que tenien amb l´Ajuntament fins aleshores era que no es podrien fer càrrec del subministrament i que si així fos haurien de deixar de donar el servei tot i que els plecs deien que es l´empresa qui ha d’assumir la despesa de subministrament elèctric no era viable.

  Els plecs de gestió d’aquest servei i l´estudi econòmic estaven fets en relació al nombre de places que té l´escoleta, unes 70 places i 6 unitats i no envers l´ocupació real que poques vegades ha superat els 20 alumnes, per tant un servei deficitari tant per l’Ajuntament com per l´empresa que ho gestiona. En aquells moments, la gestió d’aquest servei es trobava fora de contracte i vàrem decidir assumir la despesa del subministrament elèctric i la continuïtat del servei ja que la companyia elèctrica amenaçava amb el tall de subministrament i això hagués suposat el tancament de l’Escoleta.

  La situació era la següent: l´escoleta municipal havia estat funcionant amb un comptador d’obra durant tots aquests anys a causa d’un seguit de despropòsits i errors comesos pel mateix Ajuntament i aquest comptador no s´ha posat fins a principis de l’any 2015.

  Hem vaig reunir amb el Conseller d’Educació i li vaig plantejar el problema de l’Escoleta demanant-li si tenien intenció durant els propers anys d’assumir la gestió d’aquest servei. La resposta des de la Conselleria va ser que tenien la intenció de potenciar l’educació de 0 a 3 anys, però que de moment seguirien cedint les competències als ajuntaments.

  Vam començar a fer feina amb els nous plecs i a posar en marxa un estudi econòmic ajustat a la realitat de l´Escoleta que hem decidit ajornar per adequar-lo al curs escolar i no a l´any natural com estava fins aleshores, per tal de no destorbar el curs un cop començat. S´ha de modificar l´ordenança de preus públics per ampliar la cobertura del servei, i potenciar el projecte educatiu així com les instal·lacions, que són de les millors que pot disposar un centre 0-3 anys a tota la zona.

  Per part dels grups de l´oposició que han governat fins enguany i no han estat capaços d’esmenar aquest problema, se’ns ha acusat de condonar el deute a una empresa privada. Les gestions que s´han fet fins al moment han anat encaminades al manteniment d’un servei públic educatiu que possibilita la igualtat d’oportunitats i la conciliació de la vida familiar i laboral. Hem assumit errors del passat del propi Ajuntament en la gestió del subministrament elèctric i la injusta situació marcada per uns plecs d’impossible compliment amb un estudi econòmic desproporcionat i no ajustat a la realitat. També hem actuat amb la voluntat de millorar les condicions i el servei per una educació pública i de qualitat que és sense dubte un dels eixos fonamentals del nostre equip de govern.

  Pollença, 30 de novembre de 2015.

 5. PER FI!!!! ja hem descobert que vol dir alternativa quant sempre diu que molts de serveis (Platjes, escoleta …) els ha de assumir l’ajuntament. No és referia a la gestió directe sino a pagar les factures de les empreses privades amb vinculació als seus assembleats. Pollencins i Pollencines que teniu negocis privats, si anau a les assemblees de Alternativa o vos feis dels partits que formen Junts vos pagara, perdo, vos pagarem entre tots els pollencins, els costos fixos de les vostres empreses. VISCA!!!!!!

 6. Si es tracte d’anar a cercar responsables podem anar a cercar-los des de l’època de la regidora Sastre (del mateix partit que ara governa) fins a l’actual regidor, tècnics, i segurament l’IBAVI, que és qui va executar l’obra.
  Nosaltres no varem voler votar a favor d’assumir un deute de 24.680,65 a una empresa privada, que a més incompleix lo establert al plec de condicions.
  Creiem que hi ha altres maneres de que es puguin fer càrrec del seu deute.
  Per altre banda així com diu el regidor d’educació actual, nosaltres no creïm que sigui un servei deficitari per l’empresa concessionària. Seria la primera empresa del món que presta un servei del que no en treu benefici.
  Tampoc com diu el partit que parla al tall de ràdio publicat per un dels comentaristes d’aquest article pensam que només sigui culpa del regidor de torn. Això és demegogia pura i dura. Al igual que dir que no es normal demanar explicacions quan un vota a favor d’una mesura que costarà prop de 25.000€ als pollencins.
  I el que no pot negar ningú ni amb les millors arts d’hipocresia que manegen els partits que governen on donen suport a la governabilitat, és que Junts i Alternativa faran que tots els pollencins assumiguem un deute que havia d’assumir una empresa privada.

 7. Senyora Carme L., evidentment que no comparteix l´article, ì és respectable, però d´aquí que hagui de predicà en com s´ha de fer una oposició…..hi ha una mica de diferència. Potser li agradaria parlar del PI però avui no toca. Es poden fer moltes coses amb els 18.000.-€ però també amb els 25.000.-€ que han “regalat” JUNTS, UMP i ALTERNATIVA!!! …i que haurà pagat tot el poble!!!. I no hi ha diferencies entre la males practiques dels 18.000 i els 25.000…ni una quantitat ni l´altra se justifican. Potser les parrafades i hipocresies del document radiofonic que vostè sugereix li puguin semblar “arguments”, a nosaltres simplement ens asemblen excuses per haver “regalat” a un parell els recursos de tots.

  També, senyora Carme L., seria prou enriquidor que algú li explicàs que significa responsabilitat política. Potser no li agradi però li posaré un exemple. Si el treballador que fà les lectures dels contadors de suministre d´agua d´Emser s´equivoca i la empresa perd diners o els guanya incorrectament a costa de l´abonat……. es una falta o error del qui fà la feina però en té la responsabilitat política l´empresa/el regidor éncarregat d´Emser o el Batle que és el seu president. Vostè creu que un regidor hauría d´anar cada mes a saber si han arribat o no les factures de llum? o d´aigua?. I posats a sugerir coses, si la concessionària sabia que el llum l´havien de pagar i no el pagaven…..no hauria estat lògic haver-se interessat per aquesta situació d´impagament?……….. han estat 4 anys!!!!!.

  Hi ha responsabilitats en tot això de l´escoleta municipal i potser i hauria d´haver una mica d´honestitat i interés en aclarir el que ha passat ……….perquè ara, el que ha passat, és que el poble ha pagat una factura de 25.000.-€ que no li corresponia.

 8. Sembla que aquests 25mil euros corresponen al consum de 4 anys i que no s’havien facturat perque l’Ajuntament (regidor del PI responsable) no havia posat el contador oficial i anaven amb un contador d’obra (responsabilitat de l’ajuntament) i l’oficial s’ha posat fa poc… res heu fet en tot aquest temps, no ho sabieu? i ara feis aquest paperillo!!!
  La cara de vergonya vos hauria de caure, vos penseu que els ciutadans són beneits?. El governants actuals (JUNTS + UMP) han fet el correcte pagant aquestes factures per evitar el tall de llum… i ara el que haurien de fer és depurar responsabilitats i posar en ordre l’escoleta, que ni contracte té en aquests moments (això també es responsabilitat vostra).
  El que crida l’atenció és veure com ningú parla d’educació, dels infants… Enlloc de colaborar, fent servir un esperit constructiu i la vostra “experiencia” d’aquests anys per arreglar els problemes de l’escoleta, només preteniu emmerdar i posar palos a les rodes quan heu perdut el mando de l’Ajuntament… del vostre pa fareu les sopes!!!

  Ara pensava amb els 18.000€ de la plusvalia de la compra del Cine Capítol i que l’anterior equip de govern va perdonar als propietaris (i no era un edifici municipal depenent de l’ajuntament) … servirien per fer moltes coses pel poble!!!

 9. Ahir horabaixa a Radio Pollença es doná informació important i també arguments sobre el tema de l’electricitat de la Escoleta i altres temes.
  Comença al minut 9…. https://dl.dropboxusercontent.com/u/37902883/petitsplaers/15-11-30-oposicio.mp3
  El PI oblida que ha estat el responsable directe de la Escoleta els darrers 4 anys via el seu regidor/a d’Educació… i el que heu escrit aquí no té cap ni peus o simplement és mentida.
  Davant la falta d’arguments només vos queda mentir o embullar. Quina hipocresia i baixa catadura política que teniu!. El misssatge que vos va enviar el poble a les passades eleccions vos hauria de fer reflexionar.

 10. Home Pere, un interes public hi es, pensa que això va a favor de un familiar de un membre d’alternativa, el partit de la veritat absoluta i les demandes selectives a fiscalia. I si l’assemblea d’alternativa ho considera així qui som la resta de mortals per dubtar de la seva paraula?

 11. Cal suposar que quan alguna empresa, cooperativa o persona física accedeix a una concessió administrativa, sap molt be les condicions de la mateixa. Si alguna de les parts incompleix les condicions de la concessió, les seves conseqüències solen estar ben definides. Si hi ha una despesa d´electricitat per import de 25.000.-€ a càrrec de la concessionària, per qué l´ha de pagar l´Ajuntament?. I això qué té a veure que sigui una escola privada a un local públic o una escoleta municipal gestionada per una entitat privada?.

  A mi me sembla que l´empresa concessionària hauria d´haver denunciat qualsevol incompliment de l´Ajuntament, com per exemple, no haver posat el contador de suministre definitiu. Però pareix, pel que s´ha dit, que l´empresa no ha dit res……simplement ha callat. No crec que cap particular o empresa privada se pugui permetre la possibilitat del silenci o l´omissió davant una obligació i manco que llavors pugui pensar que vendrà l´Administració Pública a treura les castanyes del foc. En aquest tipus de fer les coses no hi veig cap interés públic i manco social.

 12. No vos heu enterat que els consejals responsables de l’escoleta eran del PI? I que tot el desastre se va gestar baix la vostra responsabilitat? Que l’escoleta tenia un comptador d’obres i que no arribaven les factures, ho devieu de saber al menos. I si no ho sabíeu, no devieu de ser els consejals responsables, sinó irresponsables. Vaja.

  S’ha sabut que la empresa no té contracte (això també és culpa vostra, ja que era la vostra responsabilitat fer un nou concurs i no ho vareu fer). I també s’ha sabut que la empresa no vol seguir i que tancará en gener si l’ajuntament no paga les factures, perque no les pot pagar ja que els comptes que sortien al contracte inicial fet per l’ajuntament estava mal fet.

  El que pasa es que voltros preferiu que els nostres nins siguin tirats al carrer en gener antes que pagar els dobbers que en part son culpa vostra. Sino, que han de fer, tancar i deixar tirats als nins i famílies? I no vos ho creis ni voltros que els preus entre La Gola i les altres escoletes son parescuts. Pero clar, domés mirau pels qui tenen dobbers i poden pagar molt. Als altres, que mos fotin.

  Perdonau les paraules, però estic preocupat pel meu fill i veig que no deis la veritat.

 13. I la contesta d’alternativa ve patrocinada per l’home de la que dur l’escoleta? veig que per urxella no s’acaba de contestar el tema.

 14. La veritat que no parlau massa clar a pesar del títol de l’article.
  Tal com us expressau en gran part de l’article genera confusió ja que sembla que estem parlant d’una escoleta privada en un local municipal i la realitat és que estam parlant d’una escoleta municipal gestionada per una empresa privada. O sigui que no es tracta de pagar cap “lloguer”ni de subvencions… es tracta de complir un plec de condicions tant per part de l’Ajuntament com per part de l’empresa per la gestió privada d’un servei públic.
  Cal dir que l’empresa gestiona l’escoleta des de gener del 2011 ( el primer gran error de l’Ajuntament va ser la seva incapacitat per obrir l’escolta en setembre del 2010 com havien promès).
  En Martí Roca el vostre regidor i portaveu va ser el responsable polític des de juny del 2011 fins juliol de 2014 quan va passar a ser regidora d’educació la vostra regidora Marilén Capllonch.
  Ni un ni altre es van adonar que no havia comptador definitiu? No van parlar mai amb l’empresa de les factures d’electricitat que no es pagaven? Els tècnics municipals al que demanau explicacions no depenien de la vostra direcció política? Per què no vàreu fer els plecs de condicions per treure de nou a concurs la gestió de l’escoleta quan el contracte prorrogat de la mateixa va finalitzar en gener del 2015?

  No estam parlant d’un detall estam parlant de la única escoleta municipal de Pollença i sembla que a pesar de que la major part de la seva història ha estat gestionada per regidors dels vostre partit no sabíeu res o no teníeu cap responsabilitat.

 15. Exacte. Cal ser clars i pensar que els recursos son els que son. No podem fer que els pollencins i pollencines paguin i paguin mes. Cal donar suport a les petites empreses del nostre poble.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s