El PI s’oposa a l’ampliació de zones de gran afluència turística i demana la protecció del petit i mitjà comerç

PROPOSTA PER LES ILLES considera que el Govern “vol pervertir” la figura de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) per afavorir les grans superfícies, aprofitant la nova Llei de Comerç. El PI aposta per un equilibri amb el petit i mitjà comerç que en garanteixi la supervivència.

Segons la nova Llei de Comerç 11/2014 aprovada per Govern de José Ramón Bauzá els comerços de més de 300 m2 tendran llibertat horària si es troben en una zona declarada de gran afluència turística. En aquesta mateixa llei es contempla que la declaració de ZGAT ve donada per un criteri fonamental: l’elevat nombre de places d’allotjament turístic. Els encarregats de definir aquestes zones seran els ajuntaments i correspon a la Conselleria de Comerç la seva aprovació definitiva.
De fet, d’ençà de l’aprovació de la Llei 11/2014 els ajuntaments governats pel PP han començat a dur als seus respectius plenaris acords per ampliar les declaracions de ZGAT. Aquesta situació ja s’ha produït a diversos municipis: a Marratxí i Llucmajor s’ha aprovat amb els vots del PP i l’oposició dels regidors del PI; i a Alcúdia es va retirar de l’ordre del dia, entre d’altres raons, per la disconformitat dels representants del PI.
EL PI-PROPOSTA PER LES ILLES considera que la llibertat horaria absoluta durant tot l’any i no només en època turística i a zona turística per a grans superfícies trenca l’equilibri comercial i posa en perill el teixit empresarial illenc. En paraules del president del PI-Mallorca, Josep Melià, es tracta “d’una perversió” de les raons que justifiquen les ZGAT “per alimentar un tipus de negoci que no tenen res a veure amb el nostre model de ciutat i de poble”. Davant això, el PI “aposta per frenar una política comercial que afavoreix situacions de domini del mercat que acaben perjudicant el consumidor, els proveedors i els treballadors”
Per aquest motiu el PI demana al Partit Popular que aturi l’ampliació de les ZGAT i que cerqui l’equilibri amb el petit i mitjà comerç, motor tradicional de l’economia de Balears. En aquest sentit, els regidors de PROPOSTA PER LES ILLES presentaran mocions als ajuntaments on s’inclouran els següents punts:
· Declarar zona de gran afluència turística únicament les zones turístiques costeneres, excloent de tal declaració el nucli o nuclis tradicionals.
· Declarar que la ZGAT tingui vigència i efectes només entre el 15 de març i el 30 d’octubre.
I en cas que sigui necessari, “revocar i deixar sense efecte la declaració de zona de gran afluència turística a efectes de llibertat horària d’obertura dels comerços superiors a 300 metres quadrats a fi de mantenir l’equilibri comercial”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s