UN MATI A LA CALA SANT VICENÇ. SOROLLA.

Dissabte matí vàrem assistir a l’activitat desenvolupada per Caixa Forum en homenatge a Joaquim Sorolla, un personatge vinculat molt especialment a la Cala Sant Vicenç.

A poc més de les 9.00 h. del matí, anaren arribant el professor del curs de pintura i els seus alumnes. Prengueren lloc i començaren a treballar. A continuació, les monitores de Caixa Forum i Estudi 6 anaren organitzant la jornada.

La llicenciada Nina Ferrer ens va explicar, intercalant la lectura de paràgrafs de cartes escrites per l’autor,  el treball de Sorolla i la vinculació del artista amb  la Cala, la passió amb la que pintava el seu mar, el Mediterrani. Sorolla arribà a Mallorca l’agost de 1.919 quan començava a desenvolupar la apoplegia que el duria a la mort pocs anys desprès. També visità Eivissa i altres indrets de les Balears, per la qual cosa es diu que es aquí on va pintar les seves darreres imatges del Mediterrani.

Sorolla deia de la seva pintura que estava dotada de “unas ligeras notas de color”, on noltros veim una obra sumament colorida.Observa la mar al natural i passa hores cercant les fórmules per captar-lo en tots els seus estats, al plein-air.

Altres autors lligats son la mallorquina Pilar Montaner, amb la qual comparteix la passió per la pintura i la sensació de que “els colors no li basten per expressar tot allò que veu, la llum”; el català Santiago Russinyol, embaxador del entorn mallorquí, a partir del qual venen a Mallorca altres artistes que trien la nostra terra per pintar, com per exemple Joan Mir i la seva “paleta incendiaria” (que ve convidat per ell). N’hi va haver d’altres, com Ankerman, Joan Fuster Bonnín (que pintà també la Cala de Sant Vicenç) i, com no, Anglada Camarassa. Un ramallet d’artistes que conformen la nomenada “Escola mallorquina” de principis del segle XX: “Es de interés de todos los mallorquines, sin distinciones, defender nuestro paisaje porque es nuestra esencia. No podemos desaprovechar ninguna ocasión que se nos presente para enaltecerlo, afirmarlo y pregonarlo tanto como sea posible. Las ocasiones, las debemos aprovechar todas, porque precisamente de la fama del paisaje mallorquín han de emanar días de prosperidad y bienestar para toda Mallorca”. (Joan Fuster, article al diari “El Día” de 15 d’agost de 1928).

En fi… . La jornada seguí amb activitats per les families on se´ls va fer veure la dificultat que tenien els pintors d’aquells temps: anaven a peu a cercar els indrets que volien representar, carregats d’hormetjos, del berenar i aigua, el capell per no cremarse …

La meva més sincera enhorabona a Caixa Forum i Estudi 6 per dur a terme aquestes activitats tan enriquidores per les que podem reafirmarnos en la idea de que la nostra illa, la nostra Cala Sant Vicenç, es un espectacle natural del qual en hem d’estar ben orgullosos.

Teresa Ferre.

SOROLLA.

Deixa un comentari