Els escocesos guanyen

scot

Abans de conèixer els resultats , abans de que es produeixi la votació, els escocesos ja han guanyat , el Regne Unit ha guanyat i els anglesos han guanyat. No, això no són els resultats electorals espanyols on tots els partits guanyen, això és, simplement, la victòria de la democràcia.

Quan en un article anterior afirmàvem que el debat soberanista ens pegava a lluny, a les illes, ens referia que aquí i ara estem a la tessitura inversa, amb un consell que s’està desmantellant i un Govern Balear, un PP, que odia i intenta eliminar qualsevol cosa que faci olor de mallorquinisme, de tarannà propi de les illes, en definitiva, tornam enrere com els crancs.

Enveja me fa el debat que hem vist entre els partidaris del si i del no, enveja veure debats de calat, parlant de futur, de quin és el millor camí per el país, sense estridències ni amenaces.

Tal volta la gran diferència entre aquí i allà és la democràcia. Crec que ningú pot dir que vivim en un estat que no és democràtic, però sí que aquesta democràcia que tenim encara té pors, té tabús, té línees vermelles, que una democràcia com la britànica ja ha superat, supòs que tantes dècades , o segles, practicant la democràcia provoca la superació de les pors, esper que aquí les superem aviat.

Està clar que els resultats són i seran importants, tant si guanya el si , com si guanya el no, és feran analogies, símils i es trauran conclusions. Per jo ja s’ha guanyat, ara per ara ni me planteig una similitud amb les illes, la veritat és que ni se el que votaria, ni crec que sigui bo entrar ara en aquets debat, ara cal recuperar el que teniem i treure de les cadires a la gent que va en contra del seu poble.

Dissabte podem analitzar els resultats del referèndum a Escòcia, crec que són moments històrics, els pobles tenen el dret de parlar, de decidir el seu futur, hem de creure més amb la democràcia, i res és més democràtic que debatre idees, exposar-les i que el poble trií el camí que vulgui. Aquí parlam de crisis dels partits polítics, del sistema, del model d’estat, la solució, més democràcia, no ni ha altra.

Enhorabona Escòcia , ja heu guanyat.

Rafel Ballester
President el Pi Pollença

2 responses to “Els escocesos guanyen

  1. Comparteixo l´opinió de´n Rafel, passi el que passi, Anglaterra i Escòcia i els seus ciutadans han guanyat perquè la Democracia ha guanyat. Per arribar en aquest referéndum s´ha passat un camí molt llarg i ha estat possible perquè hi havia un recolzament social prou majoritari i també, en la meva opinió, perquè els nacionalistes escocesos disposaven del govern i han pogut impulsar des de l´Administració “autonómica” la consulta. Com diu en Rafel Ballester, dissabte se podràn treure mes conclussions però jo en vull fer alguna.

    Me sorprén la tranquilitat dels partidaris del “Si” a l´independència que contrasta amb el nervis dels partidaris del “No” i més si tenim en compte que les enquestes (publicades fins el día abans) els hi donen una lleugera avantatge en aquests darrers. Això s´ha materialitzat amb “ofertes de darrera hora” on els anglessos prometen que si guanya el NO Escòcia tendrá avantatges fiscals i més autonomia. I també algunes entitats bancaries, grans empreses i organismes europeus manifestan repercussions negatives en el cas de guanyar el Sí………..tot plegat, me fà pensar que tot això en el moment en que s´ha anunciat no es pugui considerar massa adequat (“fair play”) però me sorpren més en el cas de les empreses perquè, guanyi qui guanyi ( i tot indica un resultat ajustat), pot haver-hi conseqüències per aquest posicionament de “darrera hora” (si jo fos partidari del Si, com a mínim, no torno a posar el peu dins qualsevol de les citades empreses).

    El primer ministre angles deia que el resultat no té volta enrera!!!, sigui quin sigui. Algú podria pensar que és una amenaça als escocesos però penso que realment Cameron el que diu és: si guanya el NO (els anglesos están convençuts), la questió de l´independència de Escocia queda tancada per molts d´anys i deixa de ser un problema resolt a les urnes. A pesar de que el resultat serà ajustat i posarà en evidència l´existència d´una societat clarament dividida…. el tema de l´independència quedarà fora de les agendes polítiques per molts d´anys. Aquí, en la meva opinió, hi ha una de les diferències importants amb l´Estat espanyol. a Catalunya evitant que els ciutadans se manifestin…..el problema se perllongarà per molts d´anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s