UNA DIADA DESCAFEÏNADA.

IMG_9255.JPG

La nostra identitat com a poble, amb totes les seves mancances i virtuts, sempre s’ha basat en l’àmbit illenc, en l’àmbit de Mallorca i no en l’àmbit de l’arxipèlag o la comunitat.
Aquest fet ha provocat una falta de pes específic de la comunitat de les Illes Balears davant els poders centrals de l’estat concentrats a Madrid. No descobriré res nou , ni res que no s’hagi repetit al llarg de les darreres dècades. Des de les illes Balears hem mirat, molts de cops , amb anhel, la capacitat de negociació dels canaris en front del govern central, la capacitat dels canaris de crear , o millor, de reforçar, la seva identitat com a membres d’una comunitat i no nomes d’una illa, cosa que aquí , crec, que no hem estat capaços d’aconseguir.
I per proximitat cronològica i cultural, que podem dir de la diada catalana?. Sense entrar en el debat sobiranista , tan llunyà aquí, ni al debat del dret a decidir; ¿no vos fa enveja, sana, que un poble surti al carrer de forma massiva, pacífica , festiva i reivindicativa?. Que un poble és senti un, que tengui consciència de ser amb les seva idiosincràsia pròpia?. A jo, al manco, em fa enveja, sana, però enveja.
Podríem pensar que al llarg del desenvolupament de la nostra comunitat autònoma, al manco, s’ha potenciat , o s’ha reforçat aquest sentiment de pertinència a un poble insular , a ser mallorquí , menorquí, eivissenc o formenterenc, un sentiment que ja existia, que encara existeix, i que per tant seria relativament senzill desenvolupar per part de les autoritats. Però tampoc.
Tal volta, següent benèvols, en certs moment s’ha intentat potenciar la diada de Mallorca, s’ha intentat fer qualque cosa per estalonar aquest sentiment de pertinença a un poble, però mai de forma decidida. I el que és més trist quan l’arquitectura institucional de la comunitat s’ha basat , o ha dotat, de certs mecanismes d’autogovern per cada illa, els Consells Insulars, que poc han fet per la nostra diada.
Podem discutir la data de la diada, tenim mil dates per triar crec que no és rellevant, podem discutir els actes concrets de la Diada de Mallorca, un acta aïllat no crearà consciència, el que no admet cap discussió, és que al llarg de tot l’any no és fa res per la nostra identitat, que al llarg de molts d’anys, el Consell de Mallorca, ha fet molt poques coses, tornant esser benèvols, per fer país, per fer un poble unit amb uns trets identitaris que ja tenia, que encara té, però supòs que no interessa, que no cal que seguem molt mallorquins, que no cal que estimem molt la nostra cultura, la nostra llengua, els nostres símbols.
I ara arribam a la Diada de Mallorca del 2014, en un context d’atacs constants per part del Govern Balear a tot el que faci olor a identitat pròpia, a tot el que sigui diferent a la cultura mesetària espanyola, on el Govern Balear vol una comunitat simple, sense característiques pròpies , que es pugui governar de la mateixa manera des de Madrid, Toledo o Múrcia, i el Consell de Mallorca que fa?. Res de res. Perdò, millor si fes res de res, ajuda a la política genocida cultural del govern, i a més defuig de les seves responsabilitats i desmunta el poc que hi havia.
Una Diada de Mallorca descafeïnada, amb un Consell de Mallorca amb descomposició, amb una política predeterminada de descrèdit a la institució per acabar amb ella el més prest possible, una Diada de Mallorca , on els organitzadors, no creuen amb ella , no la volen, una trista Diada de Mallorca.
Que la pròxima sigui la Diada de la recuperació del nostre caràcter propi i tarannà, que sigui la diada de la llengua catalana pròpia de Mallorca , que sigui la diada de tot un poble, de tot el que significa ser mallorquina i mallorquí.

Bona Diada de Mallorca des del PI.
Rafel Ballester.

2 responses to “UNA DIADA DESCAFEÏNADA.

  1. Quina identitat voleu construir recolzant aquesta cosa inventada per na Munar en lloc de l’autèntica Diada Nacional de Mallorca?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s