Regulació dels lloguers turístics, AENA i Balanç del curs polític

20140618-104421-38661442.jpg

El diputat i vicepresident del PI, Antoni Pastor, acompanyat del també vicepresident Josep Melià, ha anunciat que es presentarà al Parlament de les Illes una proposició de llei que permeti regular aquest tipus de lloguers que han quedat fora de la normativa d’Arrendaments Urbans.

A Balears, “el lloguer de cases i pisos és una realitat econòmica i una oportunitat de negoci de cara al turisme residencial. Negar-lo no n’assegura la qualitat i fomenta l’economia submergida”. Aquests són, segons el diputat Antoni Pastor, alguns dels arguments que justifiquen la inclusió dels arrendaments per a ús turístic dins la legislació aprovada pel Govern autonòmic. Deixar-los fora de la llei, “provocaria una greu inseguretat jurídica” i de cara als petits i mitjans propietaris “és una font d’ingressos molt important”.
Per tot això, tal com han anunciat els vicepresident del PI, Antoni Pastor i Josep Melià, es presentarà una proposició de llei per modificar la normativa 8/2012 del turisme de les Illes. El text inclou una disposició addicional on s’especifiquen els requisits necessaris que hauran de complir les vivendes per poder-se acollir a aquest tipus de lloguers, que de manera resumida, són els següents:
· Haver presentat la declaració responsable d’inici d’activitat turística
· Només s’hi poden acollir habitatges plurifamiliars amb un màxim de 4 dormitoris i 2 places per habitació. S’haurà d’acompanyar de la cèdula d’habitabilitat
· Dotació mínima d’un bany per cada tres places.
· Els habitatges hauran de tenir una antiguitat mínima de tres anys.
· Els ajuntaments podran establir zones en que quedi exclòs el lloguer de temporada.

Privatització d’AENA
Una altra de les qüestions que s’han tractat durant la roda de premsa, i que també és motiu de preocupació, és l’anunci de la privatització del 49% d’AENA. Segons Josep Melià, suposarà un “cop mortal per a la recuperació econòmica de les Illes” ja que “pagam un transport aeri caríssim mentre subvencionam els trens d’alta velocitat arreu d’Espanya”. Per això, ha declarat l’oposició “frontal del PI” a una forma de gestió que deixa fora de joc “les administracions locals”.

Balanç del curs polític
D’altra banda, els vicepresidents de PROPOSTA PER LES ILLES també han fet una reflexió sobre el curs polític que acaba i, de manera més global, dels tres anys de govern de José Ramón Bauzá. Segons Antoni Pastor, els conflictes oberts amb diferents sectors, com ara el sanitari o l’educatiu, demostren la insensibilitat de l’executiu davant els problemes de la gent. Més concretament, el fet que el president es negui a dialogar amb els docents i “hagi fet el sord davant la vaga de fam de Jaume Sastre” és un exemple més del “sectarisme de Bauzá” que veu en els professionals de l’educació “un enemic a abatre”.
Pel que fa al moment polític del PI, Josep Melià ha explicat que la formació continua fent feina per crear estructura – “ja s’han constituït comitès locals a més de 25 municipis”- i que l’objectiu és presentar-se a les eleccions de l’any que ve amb un “projecte autonòmic consolidat”. De fet, ha reconegut que s’està fent un feina “silenciosa però efectiva tant a Eivissa com a Menorca” i que a Palma es duen a terme trobades “barriada a barriada” per fer arribar el PI a tots els racons de Ciutat. “És com una pluja fina”, ha conclós Melià, “que gairebé no es veu, però que acaba banyant”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s