Valoracions des de el PI, de l’abdicació del Rei

20130503-101328.jpg

El PI reconeix la tasca feta pel Rei Joan Carles i confia que el Príncep Felip adapti la monarquia als nous temps

Així mateix, El PI-PROPOSTA PER LES ILLES valora el paper del Monarca en la promoció turística de Balears.

Davant l’anunci de l’abdicació del Rei Joan Carles, El PI-PROPOSTA PER LES ILLES vol fer un seguit de consideracions.

En primer lloc, el PI agraeix al Monarca la tasca desenvolupada durant el seu regnat, especialment, en moments claus de la Història recent espanyola com va ser la Transició.

En segon lloc, Proposta per les Illes reconeix l’important paper que ha jugat la Casa Reial en la promoció turística de Balears, sobretot de cara al ressò de l’arxipèlag com a destinació de qualitat.

Finalment, i davant l’actual conjuntura de crisi econòmica i la constant demanada dels ciutadans per a unes institucions més transparents, El PI confia que el sucessor adapti la monarquia als nous temps. L’abdicació del Rei Joan Carles es produeix en un dels moments més convulsos i impopulars per a la institució. Proposta per les Illes espera que el Príncep Felip sàpiga escoltar les preocupacions del poble, sobretot dels joves, i aposti per la transparència en aquesta nova etapa.

 

Josep Melià Ques (Vicepresident de el PI)

1. La monarquia és una institució totalment anacrònica, neda contra corrent

2.  Els seus propis errors i la conjuntura els ho posa especialment difícil, l’esquerra contestatària està molt crescuda

3. Intentar recuperar terreny amb la renovació possiblement és un intent intel·ligent.

4.  Avui en dia el debat monarquia-república ha perdut molta de la seva consistència de fons, per això me crida l’atenció que conservi aquesta càrrega mobilitzadora.”

 

Antoni Amengual Perello (Secretari General de el PI)

El Rei d’Espanya abdica. Vagi per endavant que consider la monarquia innecessària i supèrflua, així i tot tenc un cert respecte a la figura de Juan Carlos I, que va fer possible el pas d’una dictadura a l’actual democràcia. La monarquia parlamentaria que tenim és una institució que el poble “acceptà” al votar majoritàriament la Constitució del 1978 (també es cert que no hi havia altre opció…). És ara el moment d’elegir entre monarquia o república? Crec que les coses s’han de fer com pertoca, agradi o no, hi ha unes regles del joc que s’han de respectar: en aquest cas, l’actual Carta Magna. El PP amb majoria absoluta al Congrés no plantejarà cap modificació, ni cap referèndum al respecte, entre d’altres coses, perquè “no estaba en su programa electoral” (ni crec que hi estigui en un futur…).El PSOE donarà suport a la Llei Orgànica que permetrà la successió a la Corona. És un debat obert a l’Estat que ara es revifa i que s’haurà de tenir en compte en la propera conformació del Parlament espanyol. Ara bé, son moltes les qüestions que es poden plantejar per modificar la Constitució del 1978, no tant sols la del cap del estat (el sistema de configuració i elecció del mateix; la remodelació de la configuració territorial; les llistes obertes en l’elecció de regidors; la supressió o reforma del Senat…). Serà Felip VI el darrer rei d’Espanya? Pens que la resposta ha d’estar en mans del ciutadans. Però com diria el gran estadista: ara no toca! Però tocarà, ens tocarà elegir, segur. Estem en democràcia, amb regles, però amb democràcia. S’obre el camí de la segona transició?

 

 

5 responses to “Valoracions des de el PI, de l’abdicació del Rei

 1. Joan no crec que es tracti d’anar equivocat o no. Nosaltres no ens preocupa sols decidir en aquest tema de república o monarquia, i per això s’ha de refer la constitució. Possiblement serà qüestió de prioritats .

 2. Pens que vos equivocau, abans que el rei abdicàs si que el que tocava era reformar la constitució. Desde el moment que ha abdicat i ens volen imposar l’hereu cal consultar al poble i despres obrir el `procés constituient.

 3. Aquí des de Pollença majoritàriament ens posicionament amb la línia del Secretari General de el PI, Toni Amengual. Apostam perquè el ciutadà pugui decidir i decidir de veres, no fer sols consultes no vinculants, per exemple ja ens hem alineat a favor del dret a decidir dels pobles, qüestió que en l’actualitat esta afectant a un territori germà.
  Per això i moltes altre qüestions d’actualitat “el que ara toca” seria plantejar una modificació profunda de la cada vegada més caduca Constitución Española i ajustar-la als temps actuals.
  Com has pogut llegir tant en la valoració d’en Toni com en la d’en Pep, majoritàriament podriem considerar que la figura de la monarquia és tan anacrònica com innecessària en els moments actuals. De tota manera com ja hem dit en alguna altra ocasió parlant d’aquest tema, el nostra partit no te una definició ni monàrquica ni republicana, ja que comptam amb membres que en aquest tema poden tenir discrepància.

 4. Sou partidaris que s’ha de consultar al poble per canviar el cap de l’estat o no fa falta?
  Pensau que al segle XXI es pot justificar que el cap d’ estat o sigui per herència? És pot justificar que no tots els ciutadans siguin igual davant la llei?

 5. Esta clar que cada dia més reclamam transparència i diàleg. No crec que la discussió transcendent sols sigui república o monarquia, crec que es tracta de fer una reforma en profunditat del model d’estat. La postura inmovilista del PP denota que no té propostes ni projecte de futur, i , malauradament, el Psoe s’està estancant en el passat, pareix que volen mantenir els rèdits i privilegis del bipartidisme , la partitocràcia. Tal volta quan vulguin reaccionar ja serà tard.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s