Una festa, un poble

20131230-000357.jpg

Si les festes són una manifestació d’un poble, una celebració col·lectiva on una comunitat s’uneix en públic per realitzar actes i expressar de forma col·lectiva un sentiment; si una festa perdura al llarg dels segles, vol dir que el poble que la va crear continua i perdura al llarg del temps.

Està clar que les festes van canviant al llarg del temps, com canvia la gent i la societat que la va crear. Però la seva pervivència significa qualque cosa, significa que un fil conductor existeix, que certs valors culturals i antropològics continuen i perviuven el pas dels anys, com les arrels d’un arbre que va creixent.

La Festa de l’Estendard commemora l’entrada de les tropes catalanes del rei en Jaume a Ciutat de Mallorca dia 31 de desembre de 1229, és una de les festes més antigues d’Europa , ja que es celebra des del segle XIII i ha arribat als nostres dies, en canvis en els seus actes, tants civils com religiosos, però amb un mateix tarannà.

Però, que Celebra la festa de l’Estendard? Per uns una victòria, per altres una derrota, una batalla , una conquesta. Tan se val , el que va significar per les illes i per la seva societat va ser un canvi radical de model, de civilització, de cultura. Les illes passen estar dins el marc de la cultura occidental europea, i a més, el més important, al manco per jo, és que comença la història d’un poble que dura fins avui.

Un poble amb una llengua, el català, amb una cultura, una economia, una demografia, una organització política, que a partir del 1229 va canviant i evolucionant, però que parteixen d’aquell data, una data d’un fet concret, però que està carregada de simbolisme. Uns símbols que tot poble necessita, com la senyera o estendard quadribarrat, tant menyspreat i atacat pel Govern Bauzá, com la figura d’un rei conqueridor, un rei proper, el rei en Jaume, nostro, del poble, dels illencs, dels Països Catalans.

Quant durant el desenvolupament de l’autonomia és discutia la data per establir la festa de la comunitat molts proposàvem aquesta , el 31 de desembre, o quan es va establir la diada de Mallorca també, però altres criteris varen prevaler. De dates i raons històriques ens trobarem per donar i vendre, podem argumentar si tal dia va passar allò o allò altre, però crec que és va perdre una gran oportunitat per fer país en no triar la Festa de l’Estendard, pel seu significat i simbolisme, i perquè era, i és, una festa ja consolidada.

Molts d’anys, visca la Festa de l’Estendard, visca les illes, el català, la senyera i el rei en Jaume.

Rafel Ballester.
Secretar de formació. El Pi, Proposta per les Illes.

<a

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s