Reflexionam sobre educació

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El passat dijous 17 d’octubre a les 19.30 del capvespre a sa Pobla, el PI, Proposta per les Illes, va celebrar una reunió dels seus afiliats del món educatiu, mestres, professors, pedagogs, experts en educació reflexionaren sobre el punt en què es troba aquest sector cabdal per qualsevol poble que vulgui tirar cap endavant. Primer de tot es va constatar que l’únic culpable de la situació de crisis i crispació dins el món educatiu és el Partit Popular, la seva actitud “xulesca”, intransigent ha traspassat tots els límits i ha traspassat a tota la societat, el PP del senyor Bauzá no vol negociar, és com una paret, sols accepta el tot o res, no vol arribar a consensos, no hi cap el sentit comú, sols la seva postura és la vàlida, les dóna el mateix la fractura social que poden provocar, s’han radicalitzat, sols escolten els que diuen a Madrid, segueixen els seus dictats per uniformitzar tot l’estat, no volen sabre res de la riquesa cultural i lingüística de les nostres illes, a ells això els fa nosa, la catalanofòbia és la seva senyera, està obsessionat amb la nostra llengua, creant problemes on no ni havia. I el més trist de tot plegat és el sofriment que han provocat de forma gratuïta, patiment a tota la comunitat educativa, als mestres i professors, als pares i mares, i el que és pitjor, per què són els més indefensos, als nins i nines de les illes, que ara sofreixen l’aplicació sense sentit, que després d’una lliçó de dignitat per part dels mestres i professors illencs reforçats per la gran majoria del poble ara reben el dogmatisme del Partido Popular.

El PI sempre ha intentat despolititzar aquesta problemàtica i vol estar devora el moviment social que ha despertat. Els mestres i professors afiliats al PI dijous demanaven que l’aplicació del TIL fos voluntari per ESO i segon i tercer cicle de primària, que al llarg d’aquest curs escolar un grup d’experts pedagògics encapçalats per la UIB, màxim garant en matèria lingüística i pedagògica a la comunitat Balear, analitzes i estudies els resultats del TIL i proposes el seu millor desenvolupament. A més el Pi també vol una major implicació del tot el Govern per l’ensenyament de l’anglès, creim que per assolir l’aprenentatge d’una tercera llengua cal prendre iniciatives com l’ús de l’anglès a IB3, o a la retolació, etc.

El PI demana que no es doni ni una passa enrere en l’autonomia dels centres, cada escola és diferent i la seva resposta individualitzada als seus problemes són la millor manera de fer front a aquests i afrontar els seus reptes de futur. Cal una aplicació progressiva de qualsevol reforma educativa, cal cercar el màxim consens possible, cal adoptar el seny i el sentit comú, no com ara que comanda la improvisació, l’enfrontament i la polarització. El consens és possible si hi ha voluntat, ha estat possible a la comunitat Balear en el passat, amb el PP es va arribar a acords però era un altre PP, aquest consens ha de ser transversal, profund i amb ganes de ser durador, i serà la màxima garantia pel bon futur de l’educació a les Illes Balears.

Rafel Ballester. Secretari de formació del PI , Proposta per les Illes.

6 responses to “Reflexionam sobre educació

 1. Retroenllaç: 12 mesos 12 articles |·

 2. Gràcies Rafel per deixar al manco la porta oberta, o això entenc, que en parlareu als òrgans corresponents de partit. No veig gaires excuses en el teu comentari, sobre la meva proposta, el qual m’alegra molt. M’havia assustat una mica quan llegia el comentari de l’afiliat nº 17. Aquest comentari de que no es pot separar la política municipal de l’autonòmica, m’ha agradat. Tal volta no faria falta rompre cap pacte, perque el PP si que us faria cas; només es tracta de fer l’intent. Crec de tot cor que el poble vos ho agrairia. Si no ho provau no ho sabrem.
  Afiliat nº17, aquest comentari de que n’hi ha que no volen governar, no l’entenc gaire, i a més encara no ha arribat el moment. Tal volta poden governar en minoria, no ho sé?. És devant el mort que fa bon plorar.
  Respecte a que guanyarien les eleccions els del PP, ja ho veurem. El poble s’expresa a les urnes i no a les enquestes. De tots és ben sabut, que la manipulació existeix. En referència a com guanyen les eleccions el PP està clar, el seu electorat, té un perfil molt determinat: en quatre soparillos i amb l’amenaça de perdre la feina o de oferir-ne a d’altres, es guanyen eleccions. Això ja passava amb en Verga i encara passa ara. Després hi ha electorat que va més enllà, crec que aquest és l’espai que vol ocupar el PI, no ho sé ho desconec?. A aquestes segons, supós que els agradaria veure un moviment valent per part del PI.
  No crec que caigui el mon per intentar-ho.
  Bé, Rafel espero amb ànsia un moviment per part del PI, que ajudi a desenrocar aquesta situació, que tot i semblar que s’ha resolt pel fet de no haver-hi vaga, no és així. Això no ha fet més que començar, i espera amb la LOMCE…

 3. Company Jaume Vives, el PP ferà el que li convendrà tengui la Batlia d´un municipi o de dèu, no depen d´això. La postura d´intransigència del PP no es fonamenta a les Illes específicament, i manco en determinats pobles. D´això en són prova els batles d´aquest partit que no han recolzat el TIL. No crec que és pugui rompra un acord de govern que no ha estat incumplit. Per cert!!….a més a Pollença el PP tendrà la batlia amb el recolzament de la LLiga i CIUp (PI) o sense, perquè els altres partits no sabem, ni hem sabut, presentar una o varies alternativa al govern del PP. I els pobles, qualsevol, necessiten govern. I si no bastés això hi ha qualque partit de l´oposició municipal que NO VOLEN GOVERNAR!!!!. A vegades tenim tendències a cercar els problemes dels altres i no veure els propis. El problema nostra, ja no és el PP sinó és la incapacitat que tenim com a poble de presentar una alternativa a la força política hegemònica d´aquestes Illes. Evidentment, company Jaume, no estaràs d´acord amb el que te dic però resulta que també es el que claríssimament ens diuen totes les enquestes publicades fins a la data. A dia d´avui, a pesar de la agressivitat i intransigència de la gestió política del PP a les Illes balears, encara guanyaria les eleccions per majoria absoluta. Potser, company Jaume, a qualque banda “feim aigua”, no t´ho pareix?.

  Això del tòpic del “perdona vides” me fa fàstic. Crec que el PI no ha de demostrar res a ningú. Si algú no veu la diferència entre el PP i el PI o altres partits poca cosa si pot fer…..i, personalment, penso que tampoc val massa la pena. El PI, el que ha de fer és ser coherent amb la proposta política que hem fet a totes les Illes. Desde la centralitat política, els interessos propis de les Illes Balears i la defensa de la nostra cultura. Anar a fer actuacions conjunturals o interessades per altres partits polítics que van en contra del propi taranna del PI és fugir de la centrelitat que entenem necessària en aquest poble, les Illes Balears. No és pot endreçar una barca que té víes d´aigua cremant la barca, que ningú esperi això del PI.

 4. Moltes gràcies Jaume per les teves reflexions. Com pots intuir aquest debat que tu apuntes, ha estat present i estarà present al PI. Primer de tot, com podeu comprendre, qualsevol decisió supramunicipal ha de ser presa pels òrgans corresponents del partit, per tant no et puc donar una resposta ara. De totes maneres si que cal anotar una sèrie de matisos, primer de tot molts opinen que gràcies a la pressió que poguem fer des de dedins molts d’ajuntaments seguiran protestant, i significant-se en contra d’aquest desbarat, si rompem , a molts de llocs no es produirà un canvi de batlia, seguiran el PP en minoria i aquest PP que ara esta incòmode tal volta ja no hi estarà tant i perdrem aquest palanca de pressió.
  També hi ha que opinen que no és correcte traspassar un àmbit polític a un altre, és a dir el que és municipal i el que és autonòmic. Tenc clar que ambdós estan units, però la política del dia a dia de l’ajuntament és una cosa i podem pensar que a molts de llocs serà millor pels ciutadans tenir ajuntaments en una mes o manco estabilitat.
  De totes maneres Jaume , com ja te dit, el debat que tu has comentat és present i no és el meu lloc polemitzar ara amb un tema que me fereix profundament , com és els dels atacs a la nostra cultura i poble, i esper que entre tots poguem aturar aquesta situació amb les mesures millors pels nostres conciutadans i la seva vida quotidiana.

 5. Primer de tot donar l’enhorabona al Sr. Balllester per les seves reflexions, m’ha agradat molt i estic plenament d’acord. Ara bé, no entenc que fa el PI donant suport a aquests que tant critica. Psicosi esquizofrènica, doble personalitat???.
  M’intentaré explicar, crec que el PP, ens sotmet al seus deliris espanyolistes, d’ultradreta, menyspreadors d’una majoria que ha sortit al carrer… Crec que és l’hora de dir basta, i la solució la teniu els del PI. És tan senzill com que voltros també digau prou, ja basta, fins aquí hem arribat. A quants de pobles teniu pactes amb el PP?. La veritat és que ho desconec. Es tracta de rompre aquests pactes, si no es soluciona el tema del TIL. Crec que el PI ho té molt clar, doncs ara ha arribat l’hora de demostrar-ho. El moviment es demostra caminant, crec que el PI ha de començar a caminar, cap a una direcció diferent de la que dur (és ver només és la meva opinió (supós que tenc dret a opinar)).
  Tal volta i només ho dirà el futur, si el PI fes aquest “envit” al govern, amenaçant en rompre els pactes a nivell municipal que manté amb el PP, tornarien enrera el tema del TIL i demés retallades, llei de simbols…., aixó només ha començat.
  Es podria demanar el mateix a altres partits que mantenguin el PP en el poder a distints pobles. Crec que en el PP, que surtin 100.000.000 (i dic milions) al carrer, no els preocupa ni el més mínim, que hi hagi vaga indefinida, que l’educació pública s’enfonsi, que el sistema sanitari públic faci aigua, que les persones en situació de dependència visquin gaire bé en la indigència… tot això i més al PP se’ls enfot. Ara bé, perdre una serie de batlies com pugui esser Pollença, estic convençut que els farieu molt de mal.
  Crec que el que vos deman és complicat, excuses, ni haurà mil. Però crec que en un futur electoral proper, l’electorat ho agrairà.
  Si no ho intentau, només sou la comparsa que acompanya al PP. Ara teniu l’oportunitat d’or de demostrar que no sou el mateix. La meva opinió personal és que no sou el mateix, crec que d’altres també pensen el mateix. Per favor no ens falleu.

  Gràcies, per endavant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s