25 municipis de Balears rebutgen el TIL gràcies a les mocions presentades pel PI

dig
Proposta per les llles fa recompte de les mocions contra el TIL presentades aquest estiu a 35 municipis de Balears, 28 d’elles per iniciativa de regidors d’El PI. Dels 25 ajuntaments on s’ha aprovat, 10 han comptat amb l’abstenció o el suport explícit de regidors del PP.

El PI-PROPOSTA PER LES ILLES ha presentat mocions a 28 dels ajuntaments on té representació per demanar al Govern la retirada del Decret de Tratactament Integrat de Llengües (TIL) que s’ha imposat sense el consens de la comunitat educativa. El PI va donar a conèixer aquesta iniciativa el passat mes de juny en roda de premsa quan, en paraules del president Jaume Font, “la manca de consens i mitjans, i l’atac que suposa per a la llengua pròpia” demanaven una resposta política contundent i compromesa. Les mocions s’han presentat durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre. Dimecres que ve, dia 25, es presentarà també a Es Mercadal, Menorca.

De moment, en els 35 municipis on s’ha votat la moció, a dia d’avui, 25 han aprovat la retirada del projecte.

El PI vol destacar que a 10 municipis de Balears aquesta moció ha prosperat gràcies a que regidors del PP s’han desmarcat de la línia oficial del Govern, en alguns casos mitjançant abstencions i a d’altres votant a favor. Són els casos següents:

· Sa Pobla (PP), Consell (PSOE-PSM-PI) iBanyalbufar (PI) varen aprovar la moció per unanimitat.

· Lloret de Vistalegre on el Partit Popular governa amb majoria absoluta, l’abstenció d’un dels seus regidors va permetre que s’aprovàs la proposta.

· Llubí es varen abstenir els cinc regidors del Partit Popular que governen en minoria. També a Pollençahi va haver 5 abstencions. A Lloseta, tot i la majoria absoluta del PSOE, també hi va haver dues abstencions de vot entre les files populars.

· Búger, on governa el PP amb el supor del PI, dues abstencions varen permetre tirar endavant la moció. Les mateixes que a Sineu (PP-PI).

Són xifres, d’altra banda, que deixen palès que la comunitat educativa no està sola en aquesta lluita. Els crits contra el Tractament Integrat de Llengües no són d’una minoria com vol fer veure el Govern. Per primera vegada, els sindicats educatius, associacions de Pares i Mares, inspectors i regidors de tots els partits polítics, s’han unit en un clam: la retirada d’un projecte educatiu.

És per això que el PI demana, una vegada més seny i responsabilitat a l’Executiu, que hauria de dedicar els seus esforços a trobar noves vies de diàleg i consens. El Govern de les Illes Balears és el Govern de tots els ciutadans, i tots mereixen ser escoltats.

El PI recorda que en tot moment el partit s’ha mostrat favorable a la implantació d’una tercera llengua però proposa que es faci de manera progressiva, amb la implicació de la comunitat educativa i sense rebaixar les hores de català establertes en el Decret de Mínims.

Contingut de la moció presentada pel PI

A la Moció que es va presentar als ajuntaments es demanava el següent:

1. El rebuig a la falta de diàleg i de consens que ha mostrat el Govern de les Illes Balears envers tota la comunitat educativa i la resta d’agents socials.

2. La proposta d’instar al Govern de les Illes Balears a derogar el Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el Tractament Integrat de Llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears.

3. Demanar al Govern Balear que elabori una nova normativa que garanteixi la implantació gradual d’un model lingüístic a l’ensenyament i que tengui per objectiu que els alumnes acabin l’etapa d’aprenentatge dominant les dues llengües oficials i l’anglès. Un model que a més, doni autonomia als centres per gestionar la seva implantació.

Municipis on s’ha votat la moció contra el TIL:

Alcúdia, Andratx, Ariany, Artà, Banyalbufar, Búger, Consell, Costitx, Es Mercadal, Ferreries, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Manacor, Muro, Petra, Sa Pobla, Pollença, Puigpunyent, Porreres, Sant Joan, Santa Maria, Sencelles, Ses Salines, Sineu, Son Servera, Valldemossa, Vilafranca de Bonany.

Municipis on es va votar a favor del TIL:

Escorca, Felanitx, Llucmajor, Marratxí, Sant Antoni, Santanyí, Selva.

 

mani vagatil2

 

14 responses to “25 municipis de Balears rebutgen el TIL gràcies a les mocions presentades pel PI

 1. Sí, Joan C.C., estic d´acord amb el teu comentari. Sols he volgut posar de manifest la necessitat de prioritzar i no caure en tentacions partidistes.

 2. Bon dia o bones tardes militant del Pi. Res a objectar del teu comentari i crec que lo que has dit no és contradiu amb que els partits polítics deixin clara la seva posició respecte al tema i actuïn amb coherència. Ja valoraran els ciutadans si o han fet per treure un rèdit polític o per conviccions.

 3. Bon dia Joan C C, no poques persones que participen i recolzen aquesta vaga han manifestat la conveniència de que els partits polítics tenguin un paper secundari. De fet, com be dius, aquesta vaga és un moviment transversal i hi participa molta gent fins i tot votants, simpatitzants i militants del PP. I també hi ha militants, simpatitzants i votants del PSOE o altres partits de plantejaments parescuts que no hi participan. Crec que és un fet que la vaga representa un moviment per la dignitat de l´educació pública i la nostra cultura i que compartir aquesta reivindicació no necesariament suposa haver de compartir els postulats complets d´un o altra partit polític. Es evident, que això te pot semblar be o malament, pots opinar que s´ha d´actuar amb més o manco intenssitat o coherència… tot és raonable i legítim. No obstant, la majoria dels que hem fet comentaris en aquest blog coincidim en el sentit d´unir i sumar a molta gent i per això ca´l rebaixar el tò o exigencia ideològica perquè tots els qui participam d´aquesta lluita per la dignitat de la nostra cultura i una educació pública de qualitat se sentin còmodes (si això fos posible) en aquesta vaga.

  Compartim les legítimes reivindicacions dels docents i els recolzam en la seva vaga. Però per damunt de tot pensam que és una vaga de docents en defensa de l´educació pública i tot lo altra a de quedar el marge pel be dels valents qui fan la vaga i que molts recolzam.

 4. No estic d’acord amb aquesta història dels redits polítics dels partits. – que vol dir que els partits polítics no s’han de manifestar contra aquest disbarat? El que s’ha de demanar als partits polítics es coherència i als polítics que posin les seves conviccions per sobre d’interessos partidistes. I als ciutadans que no es deixin prendre el pel i no tornin votar a aquells que; primer els menteixen i després els volen acollonar Es cert aquest es un moviment que surt de baix i que es transversal, no crec que cap partit en surti especialment beneficiat, però si que en sortiran perjudicats aquells que no es escoltin al poble i actuïn amb coherència.

 5. Els partits politics no son els protagonistes d aquest moviment. Als mestres no ens agrada que per part de certs grups es vulguin treure redits politics. Ara toca estar tots junts. Pareix que en bauza pot afluixar.

 6. El PI vol sumar no restar, ara sols cal facilitar l´acció de la vaga i l´expressió lliure d´un poble que clama per la cultura i l´educació pública dels nostres fills. No són moments de protagonismes ni partidismes sino de la suma de persones amb independencia de la seva afinitat política.

 7. el que es pot entendre de l’article és que el PI intenta entendrer-se amb uns i altres, i que tal volta, modera postures .

 8. Voleu fer veure que en aquests 25 municipis qui ha presentat les mocions ha estat el PI, quan en realitat les hi han presentat altres partits i hi heu votat a favor o s’han presentat conjuntament. No haurieu d’esser tan partidistes amb aquesta qüestió.

 9. No ho veig tan malament, Dignitat. Es positiu que les persones i els partits polítics o altres associacions aportin diners per una bona causa. Que ho publicitin o no, cadascú es lliure de fer-ho. Imagino que persones o militants d´altres partits ho fan i no diuen res. El problema seria que amb l´excusa que ja ho ha fet el partit o associació no ho facin després els seus militants, associats o simpatitzant a titol personal.

 10. Margalida i Rafel. Estic d’acord amb el que comentau tots dos… Però crec que aquí els partits polítics no han sabut estar a l’altura. El que governa perquè no escolta i els qui no perquè en volen treure redit polític del que és una causa i una lluita SOCIAL! O us pareix normal agarrotament del vostre regidor d’Educació? O us pareix normal que hi hagui partits de l’hambit municipal que públicitin les aportacions que fan a la Caixa de Resistencia? Ho trob d’una baixesa ética brutal, te molt més valor aquell anònim que aporta 10€ que un partit que en posi 1000 i ho faci saber, perquè el feró saber demostra que la motivació de l’aportació és el redit polític que en podrá treure!

 11. Es així Rafel!!!…….però els polítics heu d´estar a l´altura i saber representar els vostres militants, votants i simpatitzants. Ser coherents amb els vostres postulats polítics i facilitar la manifestació dels mateixos dins la realitat social, dins el dia a dia, dins les Administracions, etc… . Ca´l recolzar sense fisures la vaga dels docents, no oblidem que la lluita mos dignifica, sembra llavors i a més educa als nostres joves en valors que alguns sembla que volen esborrar.

 12. Està be que els partits polítics es possessionin davant un tema tan cabdal com és l’educació al nostre país. Però aquesta marea verda, aquesta resposta social no l’hem de polititzar, esteim lluitant pels nostres fills, i pel futur del nostre país , aquesta ha de ser la nostra senyera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s