La posició del Govern respecte el lloguer vacacional d’habitatges va en contra dels interessos de Balears.

No és possible, ni raonable, prohibir una modalitat de contractació turística que existeix i que té un mercat. Fer-ho, suposaria restringir les opcions d’aquesta comunitat davant els seus competidors i, per tant, actuar en contra dels propis interessos.

Imatge

El PI-Proposta per les Illes aposta per la regulació d’aquesta activitat per tal d’assegurar la qualitat del servei i evitar l’economia submergida. Lamenta que el conseller de Turisme, Carlos Delgado es renti les mans davant una matèria clau per al desenvolupament del sector a les Illes.

La modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans suposa una oportunitat perduda a l’hora de donar sortida a una realitat econòmica amb un clar mercat potencial: el lloguer d’habitatges per a ús turístic. Tot el contrari. La immobilitat de l’executiu davant aquesta qüestió fa que aquests arrendaments de temporada quedin en una situació jurídica de gran inseguretat.
Davant això, el Proposta per les Illes convida el Govern a fer un seguit de reflexions:
· La normativa balear de turisme només preveu que es puguin oferir en arrendament habitatges unifamiliars aïllats o aparellats.
· A les Illes Balears l’arrendament d’habitatges – pisos i cases- és una realitat econòmica. Hi ha estudis que fins i tot assenyalen que el turisme residencial podria suposat al voltant del 20% dels nostres visitants.
Per tot plegat, el PI considera que aquesta és una qüestió d’Estat per a Balears, ja que gran part de nostre model econòmic hi està relacionat. En conseqüència, demana diàleg i consens, en el qual hi participin des d’institucions públiques fins a sectors afectats.
També es vol recordar que no és possible, ni raonable, prohibir una modalitat de contractació turística que existeix i que té un mercat. Fer-ho, suposaria restringir les opcions d’aquesta comunitat davant els seus competidors i, per tant, actuar en contra dels propis interessos
El PI aposta pel camí de la regulació i en aquest sentit proposa les següents mesures:
1)    Que el lloguer de temporada estigui subjecte a un control administratiu a través de la realització d’una comunicació prèvia davant la Conselleria de Turisme.
2)    Que els habitatges tinguin una antiguitat mínima de tres anys com a criteri per evitar un excés d’oferta i impacte territorial innecessari.
3)    Que s’estableixi una taula de places màximes en funció de les habitacions o superfície de l’habitatge per evitar la massificació.
4)    Que s’estableixi un sistema de qualitat del producte amb un pla de modernització temporalitzat.

 

2 responses to “La posició del Govern respecte el lloguer vacacional d’habitatges va en contra dels interessos de Balears.

  1. D´acord en que el Conseller de Turisme del PP ha mostrat, una vegada més, el llautó. No regular els arrendaments de cases, pisos i apartaments urbans és negar una realitat que efecta a moltes famílies, especialment en èpoques de crisi com l´actual. Però això de donar barra lliure en aquest tipus d´arrendament i defensar que sols sigui necessaria una comunicació prèvia per part dels propietaris i només hi puguin accedir aquells que tenguin una antiguetat de 3 anys…. me sembla molt poc treballat i mesurat. Crec que aquesta oferta turística existeix i s´ha de regular. Aquesta oferta ha de reunir unes condicions de servei i qualitat mínimes, i si han de poder afegir el màxim nombre de persones sempre que les reuneixen amb independencia del temps que el duien explotant la seva casa o pis. Se podría donar el cas, per exemple, d´una persona que lloga el seu apartament fa molt mes de 3 anys i que està en unes males condicions de qualitat o almanco pitjor que una altra persona que no el lloga però ara per circumstàncies de qualsevol tipus necesita fer-ho.

  2. Estar clar que el PP i el seu conseller estrella Delgado sols governen per quatre hotelers i el be de la majoria de ciutadans de les illes se lis importa un rabec.El mateix en la política educativa i els seus desastres que sols volen acontentar als radicals del Circulo Balear tan relacionats amb el mateix conselles Carlos Delgado.
    Esperem que aquestes malifetes no continuïn i que aportacions com les que fa el Pi siguin escoltades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s