El PI en contra del TIL

til

Proposta per les Illes, amb presència a prop de 40 municipis, vol instar els consistoris a aprovar una moció en contra del decret de Tractament Integrat de Llengües imposat pel Govern de José Ramón Bauzá. El president de la formació, Jaume Font, ha explicat que “la manca de consens i de mitjans, i l’atac que suposa per a la llengua pròpia” justifiquen una acció d’aquest tipus.
 
El PI-Proposta per les Illes ha reunit avui a Palma una representació dels 82 regidors dels quals disposa el partit, per anunciar accions conjuntes en contra del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). Més concretament, el PI presentarà una moció als prop de 40 ajuntaments on té representació per demanar la retirada del projecte educatiu del Govern. Com ha explicat el president de la formació, Jaume Font, “els projectes lingüístics que fins ara aprovaven els propis centres escolars eren un exemple d’integració i consens”, unes fites amb les quals vol acabar el president Bauzá. En aquest sentit, Font ha comparat aquestes mesures amb “aquell que vol posar el millor sistema d’aire condicionat a una casa que tanmateix no té ni portes ni finestres”. I ha detallat que “un decret com el TIL, fet des de la imposició, sense tenir en compte la realitat ni les particularitats de cada escola, provocarà més fracàs escolar.” També ha lamentat, que durant aquests dos anys de legislatura, l’executiu balear hagi dedicat els seus esforços a “carregar en contra de mestres i professors” en comptes de donar-los suport i de cercar vies de diàleg i cohesió.

Pel que fa al contingut de la moció, el PI es mostra favorable a la implantació d’una tercera llengua, però proposa que es faci de manera progressiva i es demana el perquè de tanta urgència: “Els objectius que han de promoure el correcte aprenentatge de la llengua anglesa han de ser pedagògics, no poden ser mai econòmics, ni molt manco polítics.” També destaca la improvisació en la implantació del decret que sumat a les retallades patides pel sector, provocaran una situació de caos a les escoles de Balears. Més concretament, l’escrit apunta “que l’aplicació precipitada propiciarà la rebaixa de les hores de català, un increment de les hores en castellà i cap avanç de les hores en anglès”, i recorda que a dia d’avui, la situació sociolingüística del català, en clara situació de desavantatge respecte el castellà, no justifica la reducció d’hores d’aprenentatge en la llengua pròpia de les Illes.

Per tot això, la Moció que es presentarà als ajuntaments demana el següent:

1. Rebutjar l’actitud de falta de diàleg i de consens del Govern de les Illes Balears respecte a tota la comunitat educativa i la resta d’agents socials.

2. Instar al Govern de les Illes Balears a derogar el Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el Tractament Integrat de Llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears.

3. Instar al Govern Balear a elaborar una nova normativa, feta des del consens amb la comunitat educativa, que garanteixi la implantació gradual d’un model lingüístic a l’ensenyament que des de l’objectiu que els alumnes finalitzin l’aprenentatge dominant les dues llengües oficials i l’anglès, acompanyi aquesta mesura de la flexibilitat necessària que cada centre ha de tenir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s