Ponència econòmica (resum)

LogocongresQuè proposam?

Volem recuperar l’Estat del Benestar. Si el volem salvar hem de separar el que és basic i central del que és perifèric i accessori. Sistema de pensions apart, l’Estat del Benestar s’ha de fonamentar en quatre pilars bàsics: sanitat, educació, dependència i una justícia ràpida i eficaç.

EL PI és un partit responsable que defugirà de la crítica fàcil, en temps de crisis és necessària l’austeritat però el que sí és reprovable és que estigui mal repartida. Els bancs i caixes no poden defugir de la seva responsabilitat, especialment determinades entitats amb noms i llinatges. El Govern Central està ajustant els comptes a les altres administracions, Comunitats Autònomes i Ajuntaments, molt més del que se’ls ajusta a ell mateix. No viurem millor re-centralitzant competències sinó amb més autogovern perquè la proximitat als problemes ajuda a dissenyar millor la solució. Hi ha serveis que, per la seva naturalesa, han der ser necessàriament públics. No és una qüestió de privatitzar sinó de gestionar millor i de concertar, allà on i quan sigui necessari amb el sector privat. Ajustaments sí, però amb la necessària moderació i sempre en l’horitzó del mig i llarg termini.

PROPOSTA ECONÒMICA

EL PI proposa més autonomia fiscal i més poder de decisió autònom. La terminologia es una qüestió secundària: “caixa pròpia‟, autogestió fiscal, pacte fiscal, concert econòmic o inclús federalisme.

Balears genera suficients recursos per entreveure un futur millor i tenir qualitat de vida pels seus residents. Som una societat d’emprenedors que genera riquesa però aquesta riquesa no és reinvertida aquí i això és ho hem de canviar. Som la comunitat autònoma que menys rep de l’Estat, la pitjor finançada. Si no canviam el model de finançament, les dificultats continuaran durant molt de temps.

Proposam un sistema gradual que, en una primera fase, suposaria un pacte fiscal on es limiti el transvasament fiscal de recursos al govern central al 4% del PIB, un sistema similar al d’Alemanya. Pensam que, a la llarga, seria bo per a tots (per Balears i per Espanya) tenir el control íntegre de la nostra Hisenda. Necessitam més rapidesa en la
presa de decisions, més eficàcia i menys viatges a Madrid.

Reivindicam un nou Règim Especial Balear (REB), una normativa que, des de la seva aprovació l’any 1998 no s’ha arribat a desenvolupar mai per la manca d’interés del Govern de l’Estat i el Balear. La seva efectiva implementació formen part del conjunt de mesures que proposam per tractar de reequilibrar el drenatge de recursos de Balears cap a l’Estat, el REB actual, a diferència del canari, no conté mesures de compensació fiscal.

Hem de ser capaços de dissenyar mesures que, d’una vegada, redueixin l’elevada estacionalitat de la nostra activitat turística, analitzant la possibilitat d’introduir incentius fiscals per aquells hotels que allarguin la temporada i diversificar l’oferta turística dissenyant experiències vacacionals atractives pel nostres visitants fora dels mesos d’estiu.

LIVA turístic més reduït del que gaudeixen les Illes Canàries és, un altre cop, un greuge comparatiu de difícil justificació.

Reclaman un major grau de control sobre els nostres ports i, sobretot, aeroports que figuren entre els més rendibles dEspanya. Això ajudaria a compensar el nostre desfavorable tractament fiscal. Hem de protegir el territori i l’autenticitat.

El sector de la construcció s’ha de reconvertir per adaptar-se als nous temps centrant la seva activitat a Balears, bàsicament, en la rehabilitació i la millora del que ja tenim construït. Per la seva banda, el nostre sector primari que compleix una funció de manteniment del territori. Agricultors, ramaders i pescadors s’han de beneficiar més de l’activitat turística. Com també ho ha de fer la nostra indústria i el sector comerç. Reiteram aquí la nostra defensa del petit i mitjà comerç i de la petita i mitjana empresa en general, que constitueix la major part del teixit productiu d’aquesta terra.

Nota: Aquesta setmana la centrarem en el Congrés Constituent del Pi, vos presentam el resum de les 4 ponències que pendran part d’aquest. 

3 responses to “Ponència econòmica (resum)

  1. [audio src="https://dl.dropbox.com/u/37902883/filperranda/13-03-14-tomeucifre.mp3" /]

    Interessants declaracions del Batle avui a la radio…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s