La reforma municipal de Rajoy, injusta i erratica

pi llarg

El PI (Proposta x les Illes) davant l’aprovació pel Govern Rajoy d’un projecte de llei per a la reforma dels ajuntaments vol manifestar:

1. Resulta sorprenent que l’administració a qui se sotmet a una profunda revisió sigui l’administració que no genera problemes de dèficit. El PI vol recordar que el gran objectiu polític d’aquests darrers anys és el control del dèficit públic, i que els grans generadors d’aquest dèficit són, en primer lloc i sobretot, l’administració central, i, en segon lloc, les comunitats autònomes. Així resulta que on es vol fer una gran reforma és en aquell grau administratiu que ha assumit i compleix l’estabilitat pressupostària. I, de fet, si els ajuntaments tenen problemes de liquiditat és bàsicament perquè les altres administracions no els hi paguen els deutes pendents.

2. Si s’aprova aquesta reforma es crearan ciutadans de primera i de segona classe. Els de segona seran els que viuen a determinats municipis on no hi haurà una sèrie de serveis públics i una atenció ciutadans com si hi podrà haver als altres municipis. No per un determinat nombre de població els ciutadans han de poder gaudir o no de serveis tan demandats com escoletes pels infants.

3. El gran problema dels ajuntaments són les competències impròpies (al voltant del 35% del seu pressupost), és a dir, competències que corresponen a altres administracions però que els ajuntaments es veuen obligats a prestar ja que les institucions competents no ho fan i la pressió ciutadana fruit de la proximitat dels batles i regidors els empeny a posar solucions. Enlloc de compensar aquesta situació el que es fa és desarmar a qui l’ha intentada compensar.

4. La reforma oblida la realitat turística tant de les Balears com d’Espanya. Resulta decebedor que un país i un Estat que viuen bàsicament del turisme facin regulacions on el turisme no existeix; els serveis i la dedicació dels responsables municipals no només s’ha de mesurar per la població de dret també s’haurien de tenir en compte circumstàncies com les places turístiques o les segones residències.

5. La reforma no respecta les competències autonòmiques en la matèria. S’ha de recordar que fou el mateix partit que ara impulsa aquesta reforma el que a les Balears va establir un sou amb càrrec als pressuposts autonòmics pels Batles dels municipis petits. Aquesta
possibilitat s’hauria de permetre a la nova llei ja que s’ha demostrat com una mesura molt positiva.

6. Sí estam d’acord en limitar les dedicacions exclusives i el nombre d’assessors, però aquesta és, bàsicament, una mesura que afecta als grans ajuntaments i no als petits.

5 responses to “La reforma municipal de Rajoy, injusta i erratica

 1. Com diu el comentari “les competències impropies”, aquelles que son d’altres administracions i davant la manca d’acció assumien els Ajuntaments, representaven un 35% dels recursos municipals. Aixo dur a durs conclussions la generositat de les administracions locals (ho podien ser en temps de bonança econòmica) i, la segona, que determinades competències no poden ser atribuïdes a administracions diferentes de les locals, bàsicament, perque no les exerciten i a mes necessiten la proximitat el ciutadà que sols tenen els Ajuntaments.

 2. Jo no crec que sigui tant sobra de polítics com duplicitat de càrrecs. Crec que el que s’hauria de racionalitzar és les competències cedides i eliminar duplicitats. però començant d’alt a baix i no de baix a alt com proposa el PP, vull dir amb això que eliminant per exemple ministeris amb competències cedides a autonomies per exemple.
  crec que fent-ho així ja eliminaríem bastants de polítics i adherits i a més conservaríem les quotes d’autogovern i proximitat als ciutadans.
  Però ja dic desgraciadament pareix que és al contrari que estem davant una nova re-centralització de l’estat.

 3. El missatge de que sobren els polítics és molt recurrent, però a l’hora molt perillós. Quina és l’ alternativa?

 4. És cert que sobren molts de polítics, sobretot carrecs no electes i asesors triats a dit. Pero casualment començen a retallar començant per les institucions més properes als ciutadans i així allunyar el poder d’ells.
  Bon article

 5. El que passa es que aquesta reforma s’ha quedada curta, més regidors han de llevar, per fe el que fan, els de convergència un que no s’entera de res i l’altre calla com una tomba, els malenistes que vist lo vist tampoc serveixen per res, en pepe i cia que es dediquin a publicar planfletos i treure misèries, els del psoe ni estan ni se los espera, bastaria deixar el Psm per fer oposició i a l’equip de govern el batlle, el seu perrito faldero de la LLiga i la del moll i punt, que en tomatito llobeta i cia lo unic que fan es figurar i espenyar el que toquen.
  Per tant sobren molts, molts de polítics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s