Manco imposts

La sensació d’ofec de molts d’empresaris i professionals és una evidència. Aquesta sensació d’ofec respon a una davallada important de feina fruit de la crisi i de la caiguda de la demanda interior. També respon però a un increment galopant dels costs. La gent pot entendre que ara toca resistir més que fer grans ampliacions de negoci i obrir nous horitzons, ara bé, perquè resistir sigui possible no et poden estrènyer el cinturó a base de nous tributs, pujada dels existents i increments de tarifes. Perquè aquestes estretes de cinturó poden erosionar de forma greu l’estructura productiva d’aquest país.

En la meva opinió a les Illes Balears hi ha un malestar latent dels sectors empresarials justificat per molts de motius, però d’una manera especial per aquesta dinàmica impositiva. Perquè a les Balears encara que això no tengui una traducció electoral hi ha una consciència bastant sòlida que som el territori, comunitat, nacionalitat, o el que li volgueu dir, que pateix la pressió fiscal més alta de l’estat. I aquests sectors en general, per tradició i per ideologia, esperen ben poca cosa dels poders públics, de fet, diria que l’única cosa que esperen és que les institucions no els hi facin la vida impossible. I aquí és on ens trobam, en una onada continuada de pujada d’imposts que posa en qüestió la viabilitat de negocis, patrimonis i iniciatives diverses. Per empendre es necessita un context favorable i per molta lleis de bones intencions que es publiquin al butlletí oficial si després te fiblen a costs el marge de maniobra s’estreny dramàticament.

Un important representant dels sectors econòmics de les Balears va dir fa poc que les Balears ja no ho aguanten tot. Efectivament un temps tot això del finançament, l’espoli fiscal, els límits a la solidaritat, pareixia com si fos una cançó d’alguns partits però per a l’economia real fos digerible. El gran canvi d’ara és que no ballam grassos i aquesta pressa de pèl se’ns mostra en tota la seva magnitud empobridora. Abans ser indiferents a ser els que més pagaven i els que manco rebien. Ara, el problema és que ja no ho podem dur. I el desengany encara s’agreuja quan es comprova que aquesta pressió ofegadora no prové d’una esquerra que es considera favorable a una fiscalitat alta sinó d’un partit que en teoria sintonitzava amb determinats postulats. Aquesta no deixa de ser una hipòtesi plausible de certes tensions que com els icebergs només molt parcialment es troben en superfície.

Josep Melià Ques

10 responses to “Manco imposts

 1. és millor així no podem donar la imatge al món d’una manifestació amb banderes soviètiques. aquests stalinistes de la cup no en tenen res de proletariat, la majoria són funcionaris, universitaris o de casa bona. només s’ha de veure on no treuen vots, que és on hi ha la majoria del gruix obrer en canvi treuen vots del pijoprogressime indepe i de jovenalla mal instruida que la majoria que els segueix és per la independència no perquè siguin comunistes. un pic i una pla els hi donaria jo si volen defensar el proletariat que comencin a esllomar-se l’esquena.

 2. Estimat Joan C, després de la contesta d’en Miquel S, crec que no és necessari afegir res més, ja que estic totalment d’acord amb ell.
  Tornaré afegir: pel bé del Poble i per millorar la percepció de la societat sobre els polítics, esper i desitg que es resolgui lo abans possible.

 3. Home jo crec que hi ha dues diferencies, primer la gent de UM Pollença i en Pep Melià formaven part del sector critic, i no estaven d’acord amb la cúpula de UM es a dir Maria Antònia Munar, Miquel Nadal, Dolça Mulet, Flaquer etc. Jo pens que s’equivocaren en creure que les coses es podien canviar des-de dedins, al contrari que la Sra. Estrany que si que s’alineava amb aquesta gent, crec recordar que al congres del 2007 va ser L’única de Pollença que vota amb el sector oficial. L’altre es que durant la campanya electoral de les passades eleccions locals, qui va fer bandera de anti UM afuant els seus contra CxI e identificant-la amb las males praxis de UM va esser precisament na Malena i els que la cregueren. Renegant del seu passat, lo fotut es que el passat no es pot esborrar.
  Vull recordar que ser imputat no vol dir ser condemnat, i que nosaltres sempre hem defensat que es la justícia qui ha de jutjar. Jo personalment voldria que tot s’aclaresqui lo abans millor. Ja que crec que tots aquest casos que surten no son bons per la política i fan que molta gent no en vulgui saber res.

 4. Cert no teniu cap vinculació amb UM, Michel no existeix i el que escriu l’article tampoc.
  Josep Melià Ques
  Fou membre d’Unió Mallorquina i en fou president de les seves joventuts. Entre el 2001 i el 2003 va ser Conseller Executiu d’Ordenació del Territori del Consell de Mallorca; del 2003 al juny del 2007 ha estat regidor de Planificació de l’Ajuntament d’Alcúdia.
  Des del 12 de juliol del 2007 és diputat de la setena legislatura del Parlament de les Illes Balears pel grup parlamentari del partit polític, Unió Mallorquina, en el que és portaveu suplent.
  Des del 18 de setembre de 2007 ostenta altres càrrecs d’importància en diferents comissions al parlament:
  Des del 25 de gener de 2010 fins el 28 de febrer de 2011 va esser President d’Unió Mallorquina,

 5. Estic alucinant quan deis que no enteneu com es que trobam estrany que no denuncieu i no fassseu cap suposició del que està passant amb la tinent batle del nostre ajuntament.

 6. Per la vostra informació vos vull comunicar que ni festajam la tinent batle ni ella tampoc ens festeja. Cert és que hi ha hagut contactes per presentar la moció conjunta (Lliga i CiUxP) en el pròxim Ple defensant la petita i mitjana empresa.
  En canvi, des de fa més de dues setmanes, tenc pendent una reunió per parlar amb ella i l’interventor, de la gestió econòmica des de intervenció i encara no m’ha posat data, com també ens ha de contestar de la gestió econòmica del Festival i estam esperant resposta, per lo que no podem dir que la festajem.
  Pel que fa “a pegar” entendràs que en aquests moments na Malena Estrany està imputada i segons em va informar tan sols està imputada per anar a declarar i no posaré en dubte la seva presunta innocència.
  Si que és cert que el que més greu em sap és que de part seva he hagut de rebre constants atacs donant-me una responsabilitat de UM que mai he tingut , mentre que amb aquesta imputació el que ha quedat de manifets és qui ha tingut un passat vinculat amb UM i qui ha estat vinculat amb les gestions de UM, o maneres de fer feina, com em varen dir els seus deixebles a la taula rodona del Port de Pollença ara fa un any i mig.
  De la mateixa manera que vaig dir-li per telèfon, desitg que tot li vagi bé.

 7. Si home. Duim criticant les seves maneres de fer des de principi de legislatura i tothom a defensar-la. I ara que és més que evident qui es la ex UM i la que ha d’anar a declarar als jutjats, encara hem de continuar serrant noltros? Ido no senyor?

  Ara que la justifiquin i defensin tots els que li han llepat u cul fins ara!!!

  Aquets que callen i tracten de forma diferent als imputats segons l’amistat que els uneix!! Que se deia això amiguisme? Ido ja no només son els de UM que el practiquen veig que hi ha partits localistes que també en saben molt.

 8. Que putes passa aqui… ara que festejau a na Malenita ja no li pegau, o no us heu enterat que l’han imputada!?

 9. Es important reduïr el dèficit de les Administracions. Però en el que estic d´acord es que les polítiques d´austeritat i d´equilibri del dèficit de les Administracions, en la mesura que també suposa una menor inverssió, si no van acompanyades d´accions d´estímul econòmic poden provocar una minva de l´activitat econòmica i les consequències que se´n deriven, la més important,l´atur. Si encara a sobre li afegim una pujada d´impostos substancial …………., cap on anam?. Hi ha alternatives´? jo penso que sí però no son possibles amb les actuals estructures econòmicas, socials o territorials. Per desgràcia les càrregues ideològiques que hi ha damunt aquests debats els neutralitzen.

 10. En temps de crisi ja hem tengut govern de dretes i d´esquerres. Hem vist com allò de que uns fomentan els Mercats i la poca càrrega tributari i els altres limitan o controlan els Mercats i carregan l´activitat econòmica amb molta càrrega triburaria es un MENTIDA. Esteim a un país totalment intervengut on s´ha ofegat tota la activitat econòmica, on la pérdua de recursos es constants i efecta a tots els àmbits i el que es pitjor el gran motor de l´estimul econòmic, l´Administració, està en mans del pensament únic: reduïr el dèficit. Potser algún dia s´aconsegueixi reduïr i controlar el dèficit, potser si, però la pregunta es ¿quin país i societat ens quedarà?. Potser el país amb els comptes públics sanetjats serà un pais en molt manco població (la emigració aumenta cada dia), sense pràcticament prestacions públiques, en manco cohessió social, en una economia de servei, en una educació servil i de mà d´obra, culturalment pobra…….. . I davant això, en un país cada vegada més ofegat ens torbam que els MENTIDERS malgovernen un país i una societat NEUTRALITZADA I TRISTA que no veuen alternatives el pensament únic, que manifesten no estar d´acord amb el que fan els qui governen però NO CONFIEN amb els qui estàn a l´oposició. Esteim a una societat on manca il.lusió i manca credibilitat……… i curiosament els mecansmes per generar aquests estats d´ànim els controlan els mateixos que els causan.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s