Una Fira més (I)

Diario de Mallorca

Ja ha passat una fira més, ha començat l’hivern i pareix ser que el regidor de Feses, fires i serveis socials, segueix cometent algunes errades pel que fa als mitjans de comunicació, no anat gaire en compte a l’hora de fer-hi declaracions. Una mostra l’anàlisi que fèiem l’any passat a l’article: “Ara ve la Fira menjarem torrons i u regidor farà declaracions.”

Ha estat un any en que hem pogut sentir veus molt discordants pel que fa al muntatge de la Fira d’Artesania. Moltes d’elles volem pensar per manca d’informació donada pel regidor o perquè simplement no la sap donar. Entenem que llegint les seves declaracions a la revista sa Plaça, on deia “La Fira d’artesania s’acaba” la gent s’alarmàs, mostra que Pollença segueix pensant que la Fira d’Artesania segueix sent el distintiu de la nostra Fira. Però també cal tenir present que si la Fira d’Artesania ha arribat a cumplir 29 anys és gràcies a l’iniciativa privada. Ja que els expositors que a la vegada son els organitzadors no deixen de ser autònoms i/o petites empreses famíliars.

Nosaltres posant-nos en contacte amb membres de la comissió d’artesania, ens han aclarit que en cap moment es va parlar de tancar la mostra d’artesania, sinó ben el contrari. La intenció era donar-li un gir innovador aprofitant la que l’any que ve serà l’edició 30. Els membres d’aquesta comissió, la majoria dels quals en son fundadors o descendents d’aquells han vist com allò que iniciaren al 84 i que esdevingué un abans i un després a les fires de tots els pobles de Mallorca que copiaren el model, fins i tot alguns el lloc fent-la a dins els seus claustres, ara ha quedat per aquesta i altres raons obsolet. Per això veuen necessari obrir-se cap i engrescar els joves artesans que mostrarien un contrast envers a l’artesania tradicional. En definitiva donar un plus a la Fira i revolucionar-la tornant-la posar com a model a seguir a nivell illenc.

Altres motius que han fet prendre aquesta dessició son alguns com per exemple la forta competència que hi ha, abans hi havia tres o quatre fires grosses com la de Pollença en tota la temporada, ara n’hi ha tres o quatre cada diumenge. A més s’ha vist un cansament en alguns artesans de fora que pel motiu que sigui han deixat de venir. això anys enrere no hagué estat un problema perquè hi havia llista d’espera per entrar al claustre. Ara som els que som. Ens deien els artesans.

Si xerram del muntatge per gustos colors, alguns d’ells si reconeixen que s’hagués pogut transmetre l’idea d’una altra manera, però és la que sortí per majoria i al cap i la fi qui se la juga és el negoci i prestigi dels mateixos artesans. Això si enguany volen destacar a diferència de l’any passat que el regidor els ha sabut escoltar i els hi ha donat totes les facilitats possibles, de fet ha hagut de refundar l’antiga comissió d’artesania.

Per acabar amb aquest primer capítol que hem centrat en la Fira d’Artesania, els artesans amb els que hem parlat ens han anunciat la seva intenció, reprenent el consell i el proces iniciat la legislatura passada amb el nostre regidor en Miquel Ramon, de constituir-se com a associació. Per tal de ser un òrgan legal davant l’ajuntament a l’hora de organitzar actes com els de la fira i també amb la finalitat de promoure i donar a conèixer l’artesania del nostre municipi. Noticia que creiem que pot ser molt beneficiosa per la dinamització econòmica i turística del nostre poble.

En el proper capítol analitzarem la resta de la fira fent alguns suggeriments per millorar-la de cara a les noves edicions.

4 responses to “Una Fira més (I)

  1. Francament, crec que en Llobeta no té la culpa de que la Fira sigui una festivitat en decadència. La única responsabilitat que sí crec que té el Regidor de Festes es haver desmobilitzat els sectors relacionats amb la Fira, com per exemple, el comerç, els artesans i les petites empreses i no haver-ne sabut interessar ni motivar de nous, com per exemple, el turístic. L´any passat, la primera Fira que organitzava el regidor Llobeta, la única novetat que va introduïr va ser convidar a la Fira a alguns empresaris (vinculats el PP) que feia anys que feien el “boicot”. El resultat va ser magre i aquests, enguany, ja ni han comparegut (ja se sap, “arrancada de cavall arribada de somera”). Davant tot això està clar que s´ha d´innovar, que s´ha d´escoltar a tothom però, al final, s´ha de prendre una decissió i ser conseqüent amb la mateixa. Crec que el senyor Llobeta ha demostrat poques aptituds per fer aquests tipus d´actuacions. Per això crec que un projecte com el que se vol fer, complicat en sí mateix, serà encara més difícil que ho pugui encapçalar i coordinar l´àrea de Festes responsabilitat del regidor Llobeta. Aquests senyor l´unica aportació realitzada fins a la data ha estat reduïr les partides presupostaries (per imperatiu de la conjuntura econòmica) que no han duit aperallada ni les iniciatives ciutadanas ni innovacions ni cal tipus d´alternativa. A dia d´avui, totes les seves àrees de responsabilitat dins el govern se caracteritzen per no haver fet res que intentar mantenir el que hi havia en manco diners, el resultat està a la vista.

  2. Pels blocs pollencins nomes surt el nom den LLobete, vaja personatge, nomes la vol pintar i es veu que no va de feine. Passarà a la posperitat amb el video de la patrona on els cristians demanaven la seva dimisió en masa. En dos anys ja s’ha cobert de glòria. Tot el que toca la caga

  3. La visió que jo tenc des de fora, és que en el moment en que se decidí que a l’interior del Claustre només fos mostra (no mercat o fira), es va perdre tot l’encant que tenia. També es vera que quan se va prendre la decisió, el Claustre estava colapsat, però ara ens alegrariem que això fos així. Personalment, m’agradava poder comentar amb els artesans un product o l’altre, i ara quan ets defora (si ha decidit montar paradeta), ja no t’enrecordes de lo que has vist.
    D’altra banda, molts dels artesant de fora deixaren de vanir el segon any que s’instaurà aquest sistema, ja que les ventes minvaren considerablement.

  4. Cal encetar un debat serios i el més ample posible sobre el futur de la fira, i cal fre-ho ara ,no esperar per així tenir temps. El regidor de fires s’ha de comprometre amb aquesta feine i pot comptar amb nosaltres per ajudar-li sempre que sigui plural, que representi a tots i defensi els trets d’identitat de Pollença. ESperam que els responsable municipal encapsali aquest proces i no improvisi i esperi al darrer moment per actuar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s