CxI i LLR defineixen uns pressuposts estatals justs per les Illes

Vista la polèmica sorgida davant el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat que fins i tot el President Bauza ha considerat injusts per Balears, Convergència per les Illes i la Lliga Regionalista de les Illes Balears volen fer públic els requisits que haurien de reunir aquests pressuposts per poder ser considerats justs i, per tant, poder rebre el suport dels ciutadans i representants de les Illes Balears.

 1. Incloure les inversions estatutàries. Per Convergència i la Lliga és incomprensible que es puguin acceptar uns pressuposts que no compleixin una llei orgànica de l’estat com és l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears que preveu una sèrie de recursos per compensar la insularitat, recursos que col·loquialment es denominen inversions estatutàries.
 1. Respectar el principi d’ordinalitat. És a dir, impedir que el sistema de finançament perjudiqui de manera ilitada a les autonomies que fan un esforç fiscal i econòmic més gran. La posició de les comunitats abans de fer el repartiment dels recursos ha de ser la mateixa que un pic fet aquest repartiment. D’aqui que, com ha dit algun polític destacat, el límit de la solidaritat s’ha de fixar en una xifra com la que funciona a Alemanya que és el 4% del PIB.
 1. Ingressos. Pujar l’IVA és un perjudici per a la generació d’economia i per a l’estímul del consum. Dit això, el que resulta especialment discriminatori per a les comunitats insulars és que es continuin pujant exponencialment les taxes aeroporutàries. S’ha de contenir la pressió fiscal i, sobretot, no incrementar aquesta pressió sobre les poques activitats productives que mantenen un cert pols de generació de riquesa com és el turisme. És inacceptable que es pugin les taxes aeroportuàries perquè això ens empobreix i ens resta competitivitat.
 1. Despeses. En el projecte de pressuposts, les Illes Balears se situen a la coa en inversions de l’estat. Aquest fet no només confirma que tenir un govern del mateix color polític no serveix per res, sinó que a més demostra la necessitat que les Balears aconsegueixin pes polític. Per Convergència i la Lliga les inversions de l’estat també haurien de respondre a un criteri objectiu com és el d’ordinalitat i, per tant, entenem que un criteri lògic seria atendre a la població i que les comunitats “riques” mai rebessin un percentatge d’inversió per davall el seu pes poblacional dins el conjunt de l’estat. Les inversions estatals han de garantir, entre d’altres coses, el descompte aeri.

Aprovar o donar el vist-i-plau a uns pressuposts que no reuneixen com a mínim la majoria d’aquestes condicions suposa un enorme perjudici per a les Balears que en època de crisi no es pot acceptar de cap manera.

16 responses to “CxI i LLR defineixen uns pressuposts estatals justs per les Illes

 1. Tomeut ja et dic que et puc deixar el llibre que t’he resumit. La “pinsa” va ser un concepte inventat per dos que estaven d’acord en quasi tot però els interessava disimular aquest acord.
  Biel T si els problemes de coordinació entre el PP i la Lliga al tema de l’Ullal van ser resultat de la nostra bona feina d’oposició, farem tota “la pinsa” que faci falta a aquest tema, al de la secretària i a tot el que considerem que no sigui bo per Pollença.

 2. Pot ser Pepe no recordes com es va llevar a correcuita del ple aquest pun al veures el batle sense el suport dels seus socis de govern.
  Que passa Pepe ja tens mal de ventre amb el PI?

 3. Tomeuet sobre el concepte de “la pinsa” et recoman un llibre de Juan Francisco Martín Seco; “la pinza. Dos partidos distintos y una sola política econòmica verdadera” publicat pel Viejo Topo a 1997 (t’ho puc deixar). Al llibre es demostra com quan el PSOE va inventar el concepte de “la pinsa” el que era important no era la veracitat dels arguments sinó que eren més útils les consignes repetides una i altra vegada encara que no s’adeqüen a la realitat. Tant era que PSOE i PP coincidissin en les votacions transcendentals al Congrés (només cal revisar el Diari de Sessions) havia una pinsa entre PP i IU…
  El tema de l’Ullal que comenta en Biel és un bon exemple de pinsa però diferent a la que comentau i als fets em remet; cinc partits de l’oposició, tots excepte CiU, vam presentar una moció per deixar la delimitació del Pla Hidrològic tal com s’havia fet… O sigui que si va haver ” una pinsa” va ser entre l’equip de govern i CiU.
  Un bon exemple de possible “pinsa” futura seria la foto que he vist avui al facebook entre el president de Convergència i en Martí Roca, regidor de la Lliga. Rivals en la política municipal i aliats en un projecte comú… Molt respectable però curiós al manco.

 4. Ja ho havia dit que no acceptaries el
  concepte de “pinsa”, una altra característica de la pinsa es que qui la fa mai ho admeti. De tota manera tots recordam els recesos i negociacions del Batle, els gestos cercant recolzaments perquè els socis de la Lliga se li posaven en contra o se tiraven enrrera, es aixo normal?. Que passis un bon pont tu que en tens.

 5. A la Junta de Govern opinam i votam exactament igual que a un ple. Nosaltres mai hem demanat estar a la Junta (o sigui que hauràs de cercar altre exemple de “pinsa”)=?, ens vam oferir aquesta possibilitat , el vam votar a la nostra assemblea i feim la nostra feina d’oposició, igual que fem al ple, al Consell d’EMSER, a les comission… Bon pont

 6. La Junta de Govern es un òrgan de govern t´agradi o no i això, company, no es embullar es una veritat així de grossa. Si tú entens que la Junta de Govern es un òrgan d´informació o de debat crec que tens un problema i una percepció equivocada, si a damunt en això li dius embullar, es evident que no ens podem entendre. Demanes exemples de “pinsa”, acció que en política podríem definir com condicionar a un tercer amb qui una de les parts i té relació a realitzar un acte o actuació que no feria per si sol o en relació que manten. Suposo que no estaràs d´acord tampoc amb la definició, no obstant, d´acord amb la mateixa el PP ha degut de aceptar realitzar actuacions sense estar-hi d´acord, be perquè així vos ho ha demat la LLiga o bé perquè havent-ho demanat vosaltres la Lliga ho ha aceptat. Exemple concret? el nomanement d´un regidor de Alternativa dins la Junta de Govern, te pareix poc?.

 7. Bon dia Tomeuet si aquestes alçades encara no entens la diferència entre governar i formar part de la Junta de Govern difícilment podem debatre,si es tracta d’embullar ja és altra cosa. Estic d’acord amb les teves crítiques concretes a l’equip de govern però la nostra responsabilitat a tot el que comentes és exactament la mateixa que la resta de partits de l’oposició. Et torn a demanar que donés dades concretes d’aquesta “pinsa” que dius. Les crítiques les sé encaixar, les mentides no, que l’hem de fer.

 8. Home, si tu trobes que la situació actual de l´Ajuntament es bona i que tot està en el seu lloc, no esperis compartir res en jo i manco que qualsevol argument meu te pugui convença del contrari. Si tu creus que un govern municipal, del que tú formes part de la Junta de Govern (allà on se prenen les decissions manco les atribuides el Batle), que no té projecte, que improvitza, que segueix “sense formalitzar contractes”, que no dona transparèncie els comptes públics ni a la seva gestió (Festival Pollença), que se passa pel forro el acords del Ple (comissió de crisis, obertura camí de Santuiri, etc….), que tot i estar participat del mateix color polític que el govern autonòmic no ha pogut atreure gens d´inverssió (incompliment del Pla d´Obres i Servei)…………. , si a tu això t´asembla que es un govern municipal en el seu lloc, es evident company Pepe que dificilment pots encaixar la meva crítica.

 9. Bones “Tomeuet” l’oposició som sis partits cada un amb el seu programa i ideologia, no som un bloc. Per la nostra part hem demanat m’es d’una vegada la reunió de tots els partits de l’oposició per adoptar qualque mesura comú en referència a l’incompliment continuat per part de l’equip de govern dels acords de ple… de moment no hem rebut resposta a aquesta proposta. Per formar part de la Junta no s’ens va demanar res i m’agrairia que donassis dades concretes d’aquesta “pinsa” que dius. És estrany fer “pinsa” i votar contra una quarta dedicació exclussiva o presentar una moció per llevar la paga de nadal als regidors amb dedicació exclusiva. A la fi els fets, les votacions i la feina va posant a cada un al seu lloc…

 10. Minoria absoluta? Pinsa? Tomeut no ens fiqueu a vostres embolics, i canvia el discurs que ja no et pots creure ni tu, només cal revisar el darrers esdeveniments (contractació secretària, retirada paga extra de Nadal… ) per veure que el PP i la Lliga són en minoria i que si l’oposició coincidim no tenen res a fer.
  I ja que estic m’agrairia saber si al manco parlau amb els membres de la Lliga de Pollença que sembla estan a favor del nou partit que s’ha començat a crear.

 11. Vols dir, que t’agradaria?. Es una opcio. De tota manera crec que el PP ja fa el que li passa pels c…. I li ha bastat una Minoria Absoluta que ha provocada la pinsa de la Lliga amb Alternativa.

 12. Amic Pepet, per què no els hi demanes tu mateix (els tens aprop)?. Per conèixer la postura de CXI sols cal que llegueixis els comunicats i comentaris dels militants i crec que, fins i tot tu, els podràs entendre.

 13. CxI i lliga fan comunicats conjunts i per Polença que?. Ja fan soparillos na Malenita i en Michel?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s