Business friendly

L’expressió business friendly en política ha volgut sintetitzar la idea d’un govern amic dels empresaris, favorable als negocis privats legítims, d’un govern que els sectors productius vegin com un aliat i no com un enemic o un obstaculitzador. A Balears normalment aquests sectors productius no han vist com a business friendly als partits d’esquerres i, encara que sigui per eliminació, han tengut clar el partit bàsicament al qual li han atorgat, li han adjudicat, aquesta condició d’aliat.

La crisi econòmica que tot ho destrossa també pot acabar posant en qüestió l’adjudicació comentada ja que les coses són complexes i la realitat inapel·lable. Per què és propi de governs “business friendly” del sector turístic la pujada de les taxes aeroportuàries o de l’iva? Per què és propi de governs “business friendly” del sector comerç mesures afavoridores dels grans operadors com el Reial Decret Llei 20/2012 en allò relatiu a les mal denominades mesures de liberalització comercial, o comla Llei Balear7/2012 de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible? I si se’m permet, i estirant una mica el concepte, també hi vull afegir: si és propi d’un govern “business friendly” permetre que no es facin les inversions públiques necessàries i compromeses a través de les anomenades inversions estatutàries o que es condemni a una terra a un drenatge fiscal empobridor, i qüestions que també són importants per a la nostra competitivitat?

N’hi ha prou d’escoltar mínimament les patronals PIMECO i AFEDECO per veure que hi ha 20.000 comerços i 45.000 treballadors que no tenen precisament la percepció que els actuals governants siguin el seu aliat. Més aviat el contrari. Aquest sector és un bon exemple de com una activitat es veu perjudicada amb l’excusa de la crisi sense que els canvis provoquin més ocupació, previsiblement a la inversa. Ni els canvis provoquin més competència, més aviat una potenciació d’una espècie d’oligopoli I a través d’aquest perjudici com es pot estar modificant un model de ciutat en que el comerç de proximitat és un dels eixos vertebradors i un dels elements que li donen consistència pràctica.

Molts de pics tenc la impressió que els Governs desenfoquen les prioritats i dins aquest relat de solucions o camins únics ens condemnen a l’apatia davant l’equivocació. Perquè el dèficit públic o les noves inversions són temes cabdals però encara més cabdal és aconseguir mantenir l’activitat econòmica, fer el que sigui per intentar que tanquin el manco empreses possibles i intentar dinamitzar la seva activitat i la seva modernització. Fregir a imposts i pressió fiscal sectors que millor o pitjor resistien la crisi, afavorir a uns pocs en perjudici de molts, dir “amen” enlloc de defensar les Balears, aquestes no són les millors actituds perquè els efectes negatius dels moments que vivim no s’agreugin encara més. Es pot ser “business friendly” només d’uns pocs, pervertint una bona idea i una bona actitud.

Encara que es negui amb reiteració, hi ha alternatives, n’hi ha d’haver, i altres opcions, serà responsabilitat de tots que les sapiguem articular i recolzar. No ens hem de creure que només hi ha un tractament, n’hi ha diversos i, sobretot, hi ha tractaments que poden ser més agressius i tot que la pròpia malaltia, o que poden acabar essent tant contraproduents que els qui els practica pot haver tingut en el passat la condició de “business friendly” però amb els seus fets, que no les seves paraules, pot perdre, i en poc temps, tal condició.

Josep Melià Ques

6 responses to “Business friendly

 1. Escric en aquest bloc per que lo del planfeto den pepe i companyia es per tallar-se les venes, vaja panda de ….
  Pareix una contesta mal feta de l’article que vareu publicar aquí sobre l’estiu, si estan amb l’equip de govern no passa res però no poden consentir les crítiques i sols valen per posar excuses.
  Que el govern anterior no els hi va agradar està ben clar, que el d’ara els hi agrada molt també, que estan a la JUNTA DE GOVERN , és un fet i si no ho poden pair que surtin i ja està.
  I per acavar el que fan és criticar al PSM que és l`´unic que dona canya al govern municipal, em fa pensar que són el ca de certa gent i que l’afuen en contra dels qui fan nosa, patètic.

 2. Els que més criticaven la legislatura passada ara resulta que s’emparen a ella per defensar els seus socis de govern. Cuals no us ho perdeu diuen que no crispen i que consensuen.
  Si aquest batle que nega torns de paraules, aquets que n directe i per IB3 foren “abuxeados” el dia de la Patrona, si aquets que tallen i tropitgen l’iniciativa ciutadana del poble, si aquets que acusen a gent innocent de pertanyer a un partit ja extingit quan alguns d’ells han esta afiliats i carrecs de confiança del mateix… Si aquests que qua no saben cap on s’han de girar per justificar el seu desgovern acusen l’anterior com fa Alternativa en el seu darrer article.
  després sortirà el Lumbreras o en Pepito Grillo a demanar explicacions d’alguns articles de la Punta. Hipòcrites!

 3. Enhorabona el regidor d´UMP per la seva iniciativa, és l´unic bon acte que li veig fer a n´aquest partit des de la seva existència.

 4. Enhorabona a UMP per l’organització de la conferència d’ahir sobre la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat, pel professor Àngel Morillas. Bona exposició sobre el nostre patrimoni cultural i natural que ens fa ser el que som, cal defensar iniciatives com aquestes.

 5. El PP davant la manca d´alternatives es el partit referent i hegemònic a les Illes Balears, això no admet discussió, encara que de tot es pot parlar i discutir…., en la meva opinió es perdre el temps. Però també penso que en la actual conjuntura hi ha una oportunitat única de engegar una alternativa, espero que se cuini el projecta que estàn fent en Font, Melià i Pastor. Sols un projecta així amb una prioritat indiscutible: la defensa de les persones i el territori que habitam i el seu taranna, es el que pot motivar a les persones a crear una alternativa al PP. Cal esperar que aquests senyors tenguin les llums, generositat i altura de mires per trobar l´unic camí que, ara per ara, pot ser viable.

 6. Les solucions del PP i del Psoe no funcionen, crec que cada cop més gent a les illes es donen compte de que el bipartidisme no és la solució i que l’actual model estatal és profundament injust amb les Balears. El PP Balear està a la deriva , expulsant a tots aquells que aixequen la veu contra la doctrina Bauzá, el Psoe no és una alternativa, ara és l’hora de reafirmar una solució pròpia de la crisis econòmica, social i política que vivim, d’apostar per més autonomia, més autogestió, més Mallorca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s