Rebuig a les mesures econòmiqes de Rajoy

Per a salvar bankia, rajoy minva la competitivitat de Balears i incrementa l’espoli fiscal de les nostres illes.
Convergència considera que penalitzant l’economia no sortirem de la crisi el repartiment de l’esforç per reduir el dèficit ha de ser equitatiu entre govern central i comunitats autònomes: no pot ser que les balears s’estrenyin encara més el cinturò mentres el govern central apenes ho fa. 

Començarem amb un poc d’ironia: ha quedat clar lo ‘extremadament favorables’ que eren les condicions del rescat bancari europeu demanat per Rajoy per solucionar el problema de determinades entitats financeres espanyoles. I ha quedat clar que les condicions imposades per Europa ‘queden restringides a l’àmbit bancari’ (afirmacions textuals de ministres): pujada de l’IVA, supressió de la paga extra de Nadal als funcionaris, reducció del subsidi d’atur… clar, això són mesures que afecten estrictament als bancs! I ningú diu res de que els directius que han enfonsat el sistema bancari, tornin les indemnitzacions milionàries que varen rebre.

Ironies al marge, davant les mesures anunciades pel Govern Central, Convergència en fa una valoració negativa ja que:

 1. Si be incrementar l’IVA i baixar les cotitzacions socials són mesures que poden ajudar a incrementar les exportacions, s’hauria de deixar al marge l’IVA turístic. Les empreses que exporten veuen deduït l’IVA a la frontera. El turisme és una forma d’exportació però no se pot beneficiar d’aquesta deducció.
 2. La pujada de l’IVA turístic suposa fer menys competitiu el sector turístic de Balears, l’únic sector econòmic que més o manco funciona. A més de suposar un incompliment electoral flagrant.
 3. La pujada de l’IVA suposarà un increment de l’espoli fiscal de Balears: la diferència entre el que aportam a les arques centrals de l’Estat i el que rebem s’incrementarà perquè Balears serà una de les comunitats que més IVA turístic pagaran de tot l’Estat i això no se compensarà amb més doblers per el nostre sistema sanitari o educatiu.
 4. Cada vegada es carreguen els retalls sobre les esquenes dels empleats públics, cosa que demostra poques idees i una incapacitat per trobar alternatives generadores de riquesa: no sempre poden rebre els mateixos!
 5. Rebutjam la reducció de regidors, perquè l’estalvi econòmic és ben poca cosa i perquè tendria molt més sentit i més impacte econòmic eliminar el senat, abaixar el sou dels diputats o les pagues vitalícies: peguen als d’abaix i no toquen als de dalt.
 6. El dèficit es redueix retallant, però també incrementant els ingressos fiscals. Pensam que hi ha marge per aplicar mesures impositives a les grans fortunes i a energies madures com la nuclear. Encara que el volum de potencial recaptació no sigui molt elevat, són mesures ‘estètiques’ i necessàries: tothom ha d’aportar.
 7. En relació a les mesures preses ahir de reducció del dèficit de les Comunitats Autònomes (confirmació del dèficit del 1,5% pel 2012 i reducció al 0,7%, en lloc del 1,1% pel 2013), Convergència vol denunciar que el Govern Central ‘centrifuga’ l’esforç de reducció del dèficit cap a determinades Comunitats Autònomes. El repartiment de l’esforç fiscal per reduir el dèficit ha de ser equitatiu entre Govern Central i Comunitats Autònomes: no pot ser que les Balears s’estrenyin encara més el cinturó (arribant a extrems que poden ser insostenibles pels manteniment de serveis públics bàsics i fonamentals com la sanitat) mentre l’esforç del Govern Central és molt menor.
 8. Rebujam la reducció lineal com si totes les autonomies tenguessin un finançament homogeni, quan és públic i notori que hi ha moltes autonomies molt per davall de la mitjana de finançament. Per altre banda, no es pot perdre de vista que les autonomies carreguen a la seva esquena la despesa pública amb manco marge de maniobra: educació, salut i assumptes socials….

7 responses to “Rebuig a les mesures econòmiqes de Rajoy

 1. Com ja he dit a qualque comentari anterior, mirem de tocar amb els peus a terra. Ahir se va consumar la reforma de la Llei de la funció pública que rebaixa la llengua pròpia de les Illes Balears a mèrit. A molts llocs, també a Pollença, hi havia convocada per l´Obra cultural Balear una “siurellada”. A la Plaça Vella hi havia molt poca gent. Que vol dir això?. Soc de les que pensa que una gran part de la societat mallorquina està en contra d´aquest llei però simplement no se movilitza. I no ho fà per molts motius però, per desgracia, crec que un d´ells es perquè els grups (socials i polítics) d´oposició a l´actual govern del PP encara no ens hem guanyat la confiança majoritàcia dels ciutadans d´aquestes Illes.

 2. Joan Rafel, com be dius, les retallades i aquest tipus de polítiques son nefastes però alerta amb el tipus de reivindicacions que se fan per part d´alguns col.lectius perquè hi ha coses que van més enllà de les reivindicacions econòmiques i laborals, el territori es un però n´hi ha moltes mes, especialment, la sanitat i l´educació. Hauriem de tenir més seny que els qui ens mal governen.

 3. Veig que ningú parla dels incendis….
  Lo que està passant avui a Mallorca és premeditat, podriem dir que cada dues hores hi ha alarma d’incendi a un punt distint de l’Illa…
  A tot això afegir-hi les retellades en el personal d’emergència forestal, més enllà de que no els hi vulgin pagar hores extres que així hi tot les fan per vocació perquè saben que no les cobraran, me conten alguns amics i familiars que fan feina en aquest gremi que es troben sense mitjans, ni mengueres abastament tant sols…. el fuet de les retallades ens desgraciarà l’illa.

 4. El que necessitam és més autonomia, o la independència. espanya no te remei, no te cap credibilitat com estat i des d’allà només ens arriben hòsties. Que be sense sangoneres que ens xupen la sang

 5. Hola, feia estona que no passava per aquí, faré un repasset.

  1. Quines parides de debats hi ha pels altres blocs amb el pes que te Alternativa dins la Junta de Govern. Al ternativa ni fa potedetes ni pinta una merda. Estan dins la junta de govern perquè na Malenita i u batle, molt més vius que ells els hi han donat una jugueta per tenir-los contents i travar-los a l’hora de fer el seu estil d’oposició que ens tenien avasats abans. Un exemple amb un tema que si pintassin alguna cosa estaria arreglat fa estona. On és la font de can Teresa? idò menys camisetes amb fotos i més utilitzar la vostra força als organs de govern.

  2. S’ha de reconeixer que hi ha crisis i que no hi ha doblers… bé si per fer anar els homes de l’ajuntament del moll a la cala i de la cala a Pollença i viceversa, engramponant i desengramponant plaquetes per damunt les aceres si que n’hi ha… lo més fort… foredar l’empedrat de davant Sant Jordi, que a més tot cristo hi passa en cotxe i la pobre plaqueta està feta pols. En fí…

  3. Tema festival… mereixeria un bon article no creis, ni propaganda d’estrenes mundials (patrocinadors SER i IB3) ni recepció de personalitats, u convent mig buit el dia de l’estrena…

  4. Regidor d’esports diuen que el cerquen per ca’n Botana, perquè per Sant Vicenç d’ença que penjava cartells en campanya no l’han tornat veure, els joves i els infants se van fent grans i pres ja passaran a ser competencia d’en Llobeta, per perduts o per vells. I en l’esport… els equuips i esportistes no els coneixen, ara els de la Jet set del moll si perquè diuen que el veren participar al torneig de voley platja del Moll.

  Bé si me deix alguna cosa ja tornaré a passar.

 6. Molts de cops el desànim i la indiferència s’apropien dels sentiments de la gent davant una situació de crisis greu i continuada com la que esteim vivint, i pareix que la solució no arriba i la inactivitat i la resignació son la tònica dominant.
  Però em de fer qualque cosa, tal volta les solucions que proposa aquest article no acabarien amb els afectes de la crisi, però nosaltres donam possibles solucions i intentarem posar-les en marxa.
  Les receptes del PP i del Psoe no van be, apostem per les d’aquí.

 7. Està clar que la paraula clau d´aquest paquet de mesures del PP (incomplint el seu propi programa i promeses electorals) es REBUIG. Pero malgrat ens pugui pareixa que aquesta opinió es majoritaria, no ens podem enganar…… no ho es. No ho dic jo, ho diuen les enquestes del CISS. Concretament a les Illes Balears, el PP, seguiria governant amb una còmoda majoria absoluta. I per què de tot això? Aqui hi ha la clau dels propers tres anys i d´una possible alternativa política a l´any 2015. Si no som capasos d´articular un projecte polític majoritari que tengui com a prioritat de decissió les Illes Balears, que presenti una alternativa a les políiques de la represalia i retall enfront de les polítiques d´estimul i creatives i que ho faci des de un valors sòlids i universals, si no ho aconseguim, això continuarà així per molts d´anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s