Visquen les Illes Balears!

Gràcies a les envestides dels radicals espanyols contra la llengua oficial i pròpia de les Balears, hem pgut comprovar un fet que, de totd’una ja intuíem però que no podíem demostra: que la immensa majoria de votants del PP cercava solucions a l’atur i a la crisi, no atacs al consens lingüístic i a la convivència civil.
També hem descobert que la societat civil és molt més viva i molt més conscient a favor del país del que ens pensàvem tant nosaltres, els partidaris de reconstruir-lo, com ells, els partidaris d’assimilar-lo per sempre a l’Espanya sinònima de Gran Castella.
Per afegitó, ara, amb l’intent de cop d’estat fracassat de segregació d’alumnes per motius de llengua, acabam de descobrir que la immensa majoria d’immigrants, tant de la Península com de la resta d’Europa i del món, no són uns invasors. Són gent que principalment es vol guanyar la vida entre els mallorquins i els balears i que vol fer compatible els seus orígens amb la seva nova pàtria d’adopció, que són les Illes Balears.
També veim com molts de mallorquins que es consideraven espanyols no per això tenien ni tenen cap problema amb conservar la llengua històrica d’aquest país insular. Fins que ha arribat en Bauzá al govern no havien sentit incompatible la nacionalitat política oficial espanyola amb l’estima a la llengua heretada apresa de sa mare.
El nacionalisme radical espanyol, que tan entonat va d’ençà de la majoria absoluta de n’Aznar, és trist, és aspre, és revescós, no té atractiu perquè exigeix la renúncia a les arrels catalanes, mallorquines, basques i de qualsevol condició que no s’avengui amb el prototipus castellanoespanyol que propugna l’Estat a través dels seus mitjans de comunicació.
En canvi, el mallorquinisme, el balearisme, -com el catalanisme o el nacionalisme basc- per ser mallorquí, o balear, o català o basc, no exigeix a cap ciutadà la seva renúncia a continuar sent marroquí, ni senegalès, ni colombià, ni argentí ni espanyol. N’hi ha prou integrant-se a la llengua pròpia de les Balears -i de Catalunya- i ja ets mallorquí, ja ets balear, -o català, en el seu cas-
Cap mallorquinista ni balearista exigirà a un immigrant que hagi adoptat la nostra llengua que deixi de ser al mateix temps marroquí ni argentí, ni colombià ni espanyol. El balearisme és integrador. L’espanyolisme que tenim en el Govern és excloent, negatiu, destructiu, malhumorat, incompatible amb la conservació de la identitat de les Balears. Si no renegam de les nostres arrels vuit segles centenàries, no cabem dins el seu projecte nacionlista espanyol.
En canvi, un espanyol, un francès, un alemany, un magrebí, un sudamericà sí que caben dins el projecte que propugna el centre autonomista. Els hi volem. És més: és que els hi hem de menester. Només els demanam que, devora la seva identitat d’origen, respectin i adoptin la pròpia de les Balears. Ben exacte com varen fer els nostres avantpassats que emigraren per poder menjar: sense deixar de ser mallorquins, o menorquins, o eivissencs o formenterencs, adoptaren sense cap problema la cultura de la nova pàtria que els va donar el pa de cada dia.

5 responses to “Visquen les Illes Balears!

  1. M’he agrada aquest article. La gent va votar al PP a les Baleares generalment per l’ineptitut d’en Zapatero per a resoldre la crisi. En José Ramón Bauzá aprofita la majoria absoluta a més de fer retallades per a impulsar el nacionalisme radical espanyol. Crec que aquest nacionalisme radical espanyol sa demostra que no és tant important com ell se pense. Hem de lliutar contra el nacionalisme radical espanyol ( la principal raó és perque és exterminador de l’dentitat dels Baleares i te clau castellana. Confont Espanya en Castella). La gent que viu a les Balears s’ha d’ntegrar. Això vol dir que ha de coniexe i respectar la llengo i els costums propis de les Balears.

  2. Ahir vaig rebre una carta de la Conselleria d´Educació. Informa en relació a la “lliure ” elecció de llengua del meu fill per tal de rebre l´ensenyament. Maldament vaig triar la llengua en el moment de la matrícula, la carta torna a “informar” que l´elecció és lliure i que fins i tot, i malgrat ja l´he triada, la puc tornar a canviar. Molt be, garanties totals de llibertat, s´ha d´aplaudir tan brillant i insistent mesura. Llàstima que això no se prediqui d´altres parcel.les administratives. En èpoques d´austeritat repetir tràmits perquè els resultat no han agradat els polítics me sembla tot una irresponsabilitat. I això mareix, com a mínim, qualque consequència perquè després del que ha passat i els seus resultat – poc manco d´un 15% ha triat el castellà- podem dir que la mesura no era tan necessària o que no responia a la visió interessada pel PP en el seu programa electoral. Programa electoral que justifica una mesura ineficient i a sobre que ha suposat un cost de recursos importants a l´Educació, que pateix les retallades en recursos públics més importants de la seva història, en contra del que se deia també en el programa electoral del PP.

  3. Tot i que estic d´acord en que el plantejament de l´article i que crec que la reivindicació del país no ha de ser excloent sinó integradora no estic d´acord en rebaixar l´integració el simple respecta a la llengua, com dieu: “N’hi ha prou integrant-se a la llengua pròpia de les Balears -i de Catalunya- i ja ets mallorquí, ja ets balear, -o català, en el seu cas-“. Per mi això es una rebaixa. Si una persona va a Anglaterra per treballar, estudiar, etc.. i apren l´àngles no el fà àngles. Sols serà la convivència i el respecta a la forma de vida, valors i cultura del país que suposarà la seva integració, sense que això impliqui que pugui conservar els d´origen, sempre que l´exercici dels mateixos no siguin incompatibles amb els de la cultura d´adopció. Per lluitar contra les estretegies absolutes i radicals de algunes cultures com l´espanyola, francesa o anglesa no cal rebaixar exigències sinó demanar igualtat de tracte, amb això ni ha prou.

  4. Que es això? Algu se veu que el sol li ha fotut el cap?. Això pareix escrit pels de la Llengua Baleà!!

  5. Enhorabona per aquest article. Personalment no m’identific com a Nacionalista, però sent simpatia per el que jo anomenaria Nacionalisme Intel·ligent que seria aquell que defensa les arrels i les identitats pròpies per les vies del sentit comú i la tolerància i que no cerca menysprear al nouvingut. Aquest Nacionalisme excloent que com heu comentat es propi del PP sovint provoca reaccions extremistes que no són ni justes ni funcionals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s