Cost, democràcia i qualitat

Des d’un punt de vista esquemàtic, de curt termini i purament economicista es podria dir que la dictadura és més barata que la democràcia. Com es podria dir que és més barat no tenir que tenir un sistema d’educació obligatòria universal i gratuït. Amb aquests exemples només vull posar en evidència que molts de pics els sistemes complexes amb un determinat cost acaben sent més eficients i produint molta més qualitat de vida que segons quines alternatives.

La democràcia és la limitació del poder a través del seu repartiment (poders i contrapoders), és el respecte a la minoria, és la participació de la ciutadania…. Idò bé, la crisis s’ha convertit en l’excusa perfecte no només per fer retalls necessaris sinó per acabar amb institucions i òrgans que suposaven donar efectivitat a aquest significat genèric que acab d’assenyalar. La congelació o eliminació del consell econòmic i social, del consell escolar, la minva de diputats, i tantes d’altres coses que podríem enumerar possiblement poden significar un estalvi ara bé també signifiquen una minva de qualitat democràtica que no hauria de passar desapercebuda.

En general, aquesta política d’acabar amb institucions i òrgans no deixa de tenir un cert regust d’aprofitar l’ocasió per acabar amb allò que te molesta, allò que no controles o que incomoda la teva acció de govern. I això des del punt de vista del cotó democràtic és greu. A Espanya la cultura democràtica és recent i fràgil i, per tant, encara té més sentit mantenir determinats contrapoders ja que “el mando y ordeno” i altres perversions similars estan ficades dins la mentalitat col·lectiva molt més del que seria desitjable i lògic dins uns paràmetres de règim de llibertats. Quan duus polítiques a l’extrem pots comprovar les seves bondats o maldats. En aquest sentit també es podria eliminar l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu que és el gran mecanisme de control de les administracions públiques, aquesta eliminació segur que també suposaria un estalvi, ara bé, podríem parlar d’una vertadera democràcia si no hi ha control judicial de l’administració? Aquest exemple extrem només ens indicar, en la meva humil opinió, que hauríem de començar a ser molt més curosos a l’hora de valorar segons quines decisions i hauríem de començar a tenir en compte que una determinada xifra no ho justifica tot, de fet, massa sovint és una simple cortina de fum. Una cosa és minvar el cost i una altra acabar amb una funció important dins una democràcia, més quan el cost efectiu d’aquesta funció massa sovint és allò de la xocalata del lloro. Clar que d’una gent que considera la llengua pròpia un obstacle i un problema, tampoc pots esperar tenir cura i segons quins valors…

Josep Meilà Ques

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s