Un any sense solucions

Després de l’enrenou de les darreres setmanes que ha romput la calma habitual dels pobles de la Part Forana de l’Illa de Mallorca (i pel que pareix avui també a Eivissa), just quan es compleix el primer any de mandat del president Bauzá, acompanyat d’acusacions d’agressions i de retrets cap els partits de l’oposició. Sense voler justificar els possibles actes violents que hagin pogut succeir. Creim oportú plasmar l’avaluació que en feim d’aquest primer any de govern. Pot ser que els joves als quals s’ha titllat de influenciats i manipulats, hagin fet aquest acte de reflexió i s’hagin vists com a víctimes de la política del Govern Bauzá.

S’acaba de complir ja un any de mandat del President Bauzá. Convergència per les Illes en fa la següent valoració:
1. Després d’un any de govern, s’ha fet clarivident que la campanya electoral del PP en general, i del senyor Bauzá en particular, prometent una solució a la crisi econòmica i llocs de feina per a tothom, passarà els anals de la història com la mentida més grossa mai orquestrada en aquestes illes. O estava completament despistat, no sent conscient de la situació real de l’economia, o estava enganant premeditadament a la població prometent coses que sabia no podria complir.

2. Una de les altres promeses era la de no pujar els imposts… i els ha pujat.

3. No és suficient donar sistemàticament la culpa de tots els mals al govern anterior: és necessari crear un clima de confiança i de seguretat en les nostres pròpies forces per tirar endavant i sortir de la crisi. Hem vist, durant aquest any, molt de catastrofisme i molt poques solucions reals.

4. Retallades i pujades d’impostos, però iniciatives per tractar de reactivar l’economia, ben poques. És necessari recordar que el dèficit se redueix disminuint despeses però, al mateix temps, procurant incrementar (o como a mínim mantenir) els ingressos tributaris. I això requereix de mesures de reactivació de l’economia.

5. Des de Convergència som plenament conscients de que la situació dels mercats financers obligava a prendre mesures d’ajustament imprescindibles. Però des de Convergència no podem estar d’acord amb la forma ni amb el mètode. Quan s’han de prendre mesures tan dramàtiques, la informació veraç i sincera, l’explicació detallada de les accions i les seves conseqüències, la negociació i, a ser possible, els consensos són instruments absolutament imprescindibles. A més, les retallades s’han aplicat a sectors molt sensibles pel benestar de la població, els pilars fonamentals de l’estat del benestar: educació i, sobre tot, sanitat.

6. Preocupen, especialment, les retallades en sanitat i la presa de decisions que semblen incongruents com, per exemple, tancar el Joan March (totalment modernitzat fa poc temps) i dir que re-obriran Son Dureta desprès de fer-hi costoses reformes d’adaptació per convertir-lo en socio-sanitari (!?). On està l’estalvi? Preocupa l’anunci del tancament de quiròfans i habitacions a Son Espases. Llavors, per què s’ha construït? I al mateix temps, s’anuncia el lloguer d’aquestes instal·lacions a empreses privades. Hi ha darrera de tot això una estratègia per privatitzar una gran part de sanitat pública?

7. El Govern ha deixat en una situació d’asfíxia financera a les corporacions locals no fent les transferències de fons compromeses.

8. I el que és més preocupant: el president Bauzá no ha dit ‘ni mu’ davant els incompliments del Govern de Madrid amb les Balears: el govern central no ha pagat les inversions estatutàries (400 milions d’euros), ni els recursos del Fons de Competitivitat (240 milions d’euros), etc. Davant aquests incompliments: ‘a remenar la coa’.
Observant el comportament del president Bauzá sembla que, realment, se creu que la culpa del dèficit a Espanya és, tan sols, de les autonomies, quan la realitat és que el govern central ha fet recaure el pes de l’ajustament damunt les administracions autonòmiques deixant molt més marge al govern central. Bauzà no ho dit res davant els intents de re-centralització del Govern de Madrid: un comportament més propi d’un ministre que d’un president d’un govern autonòmic.

9. La intensitat de les retallades seria molt, però que molt menor, si l’espoli fiscal que sofreixen les nostres illes no fos de la magnitud que és. És necessari recordar que el darrer ajustament de 350M, que ha suposat pujades d’imposts i unes tisorades a educació i, sobre tot, a sanitat (incloent el tancament d’hospitals) que poden enfonsar el sistema, suposa tan sols el 10% del dèficit fiscal de Balears amb el Govern Central. Ni una paraula del senyor Bauzá respecte del tema de l’espoli fiscal.

10. A més, per si no bastissin el problemes a resoldre, a crear polèmica amb el tema de la llengua i de la Llei de Funció Pública, rompent consensos històrics (polítics i socials). On no hi ha cap problema, anem a crear-ne!

11. A més, el seu tarannà i les seves formes de governar han acabat provocant un ambient de crispació social generalitzat. Creiem que no és la forma més adequada de governar en una situació tan extremadament delicada, que requereix aplicar seny i construir consensos, tant amb les forces polítiques com amb els estaments socials.

12. Per tot això, Convergència per les Illes fa una valoració molt negativa del que han suposat aquests primers dotze mesos del President Bauzá. Un any que pot ser qualificat com un ‘any per oblidar’, ‘un any perdut’ i un ‘any sense solucions’.

4 responses to “Un any sense solucions

  1. No es que vegi un any sense solucions, sino que veig un any amb mes problemes. Mes atur, mes inseguretat, mes angoixa i molts, molts mes nervis. Aquest govern ens esta transmetent un “mal rollo” de por.

  2. Jo que he tengut el plaer i la sort d’haver compartit amb ell xatxara i pintxo abans d’una semifinal nacional de pelota mano al fronton d’Antano II. Puc dir que aquest senyor es tal es mostra i mai actua… és autèntic!
    Crec que ell fa una gran valoració d’aquest any de govern, bé més ben dit del mig que duen els de Madrid… Un gran comunicador!

  3. Està clar que el PP ha quedat retretat en sols un any de legislatura. Totes les mentides i actuacions que va denunciar dels socialistes ara les patim amb els populars. El programa electoral del PP s´ha convertit amb l´aliat més important de l´Oposició. Els ciutadans veiem com aquesta guarda de mentiders utilitzen el poder per crear-se “batalletes” que estàn molt lluny de les iniciatives i accions que ens han d´ajudat a sortir d´aquesta crisi econòmica i social que patim.

  4. NO vos pareix que molts dels retrets al govern bauzà és poden també atorgar al batlle cifre?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s