Reflexions a l’Ordre d’escolarització 2012-13

Davant l’improvisat Decret d’Escolarització pel pròxim curs escolar Convergència per les Illes vol manifestar:

1. L’ordre d’escolarització arriba tard. El procés d’escolarització és complex i requereix un procés de divulgació de cara a l’opinió pública perquè les famílies tenguin clars els elements necessaris per a poder fer les seves sol·licituds sabent com ho han de fer. Anys anteriors s’havia publicat el mes de març i el procés començava el mes d’abril. Hi havia prou temps per fer reunions informatives de pares, i un procés divulgatiu tant intern com extern de la pròpia Conselleria. Aquest any arriba extremadament tard, dilluns mateix ja s’inicia el procés d’adscripció i encara ningú ha pogut llegir l’ordre. Els terminis, tant per sol·licitar plaça com per resoldre i atendre les reclamacions són massa curts.

2. L’element més novedós de l’ordre, i alhora el més polèmic i innecessari, és que els fulls de sol·licitud dels alumnes del primer ensenyament duran dues caselles per triar la llengua (castellana o catalana) amb la que volen rebre aquest ensenyament. Aquesta mesura és extremadament negativa perquè pot representar, per primera vegada en 25 anys, el trencament d’un model de cohesió social en obrir la porta a la separació dels alumnes en funció de la llengua que estriïn els seus pares. Consideram que aquesta passa és un trencament en tota regla d’un model de convivència a les aules i posa en qüestió un consens educatiu que, segons tots els estudis de la mateixa Conselleria, garanteix que tots els alumnes tenguin igualtat d’oportunitats i aconsegueixin dominar per igual les dues llengües oficials de la nostra comunitat autònoma.

3. Des del punt de vista de les famílies aquesta situació representa plantejar-los una opció sense que ningú els pugui garantir quines seran les conseqüències que aquesta elecció pot tenir de cara a l’escolarització dels seus fills: si seran segregats en aules diferents o no, si es podrà mantenir la seva prioritat d’elecció de centre en funció de les vacants que hi pugui haver en uns grups o altres en funció de la llengua. En resum: a més de la lògica angoixa que representa per a les famílies no saber si podran tenir plaça en el centre que desitgen, enguany s’hi afegeix la incertesa que representa haver de fer una elecció que no se sap quines conseqüències administratives pot tenir.

4. Finalment aquest any se preveu que les ràtios s’incrementin un 20 % en relació a les previsions de la LOE. Aquest increment representa un empitjorament molt notable de la qualitat de l’educació a les nostres aules perquè dificulta molt tota la tasca d’atenció a la diversitat, cosa que és bàsica en un sistema educatiu com el de les
Illes Balears on més del 20 % dels alumnes són immigrants. Pensam que aquest increment no s’hauria de fer de forma indiscriminada sinó en funció de les característiques concretes del seu alumnat. A més a més, molts de centres tendran dificultats per poder escolaritzar tants alumnes perquè s’han construït pensant en aules de 25 alumnes i físicament no hi cabran.

Per tot això Convergència per les Illes demana als responsables de la Conselleria d’Educació del Govern Balear que, pel bé de la comunitat educativa i de tota la societat illenca, retiri aquest ordre d’ escolarització que sols és un reflex dels menyspreu cap a la nostra cultura, de la improvisació i de la falta de sensibilitat del govern del Partit Popular cap el món educatiu.

5 responses to “Reflexions a l’Ordre d’escolarització 2012-13

 1. Enhorabona pels artibles del vostre blog. Ens aquets moment son els únics dels grups municipals que no cauen en baalitats!

 2. Sabem que el futur depen de una bona educació i que afrontar els nous reptes suposa una preparació que sols es pot aconseguir amb un nivell educatiu de qualitat. Ens queixam de la alta incidència del fracàs escolar. I amb les mides que prenen estam abocats al fracàs més absolut.
  Això s’ha de aturar.

 3. Molt bon article, enhorabona. El millor per les illes seria aplicar l’ordre d’escolarització de l’any passat i fer un gran pacte educatiu per reivindicar l’important que és l’educació pel futur de les illes.

 4. Cal reaccionar…
  El PP està aprofitant la seva majoria absoluta per actuar sense una previa planificació, creen debat allà a on no existia en questions tan importants com pugui ser la nostra Llengua. Comecen processos d’escolarització sense saber com els duran a terme i retallen plantilles sense analitzar la realitat de cada un dels Centres, senyal de la seva poca sensibilitat i coneixènça de la situació dels Centres, NO HI HA DOS CENTRES IGUALS, encara que estiguin aferrats.
  Respecta a les retallades, avui al CEIP Miquel Capllonch hem rebut la proposta de grups de primària pel curs 2012-2013, ens creen un grup de 2n amb 33 alumnes i a més ens agrupen dos grup que aquest any teníem desdoblats. Això suposa al centre de 3 a 4 mestres menys.
  I VOLEN EDUCACIÓ DE QUALITAT….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s