José Ramón Bauzá: es nét des “barber Botó”

Aquests darrers dies circula via correu electrònic la carta que a continuació us presentam, la trobam prou interessant per difondre-la, també a traves de la Punta. Per indicis del mateix text creiem que l’autor podria ser Rafel Servera Blanes, tot i que no ho podem assegurar.


“Dimecres, 28 de Març 2012

Tornant a casa després de la Manifestació per la Llengua, veièrem damunt un contenidor de la plaça del Marcat un cartellet que algú degué deixar allà per fer més ampla la ressonància del seu crit. Deia així:
¨Padrins, padrines
                                 Gràcies per transmetre´ns
                                 la llengua”
I… de sobte, sense jo esperar-ho, em vengué a la memòria el padri del president J.R.Bauzá, que en aquell Son Servera  dels anys 40 anomenàvem “es barber Botó”. En el poble hi havia tres barberies: la de l´amo En Sebastià “Perlo”, que era el meu barber, situada en el carrer  principal del poble, vora el casino de l´amo En Montserrat,  i dues a la Plaça, la des “barber Botó”, i la de l´amo En Toni “Madó”.
Es “barber Botó” casat amb la padrina “Monseriva” tengué tres fills, en Sebastià que era el major i el segon, en Miquel. En Biel el més petit,  ara pare del president Bauzá, havia nascut el 37, el mateix any que el meu germà Miquel. Una família  ben  serverina…de tota la vida ja que, pel fet de ser  el pare i els fills barbers, compartien  de debò la vida del notro poble.
Ben prest en Biel, pare del president, mostrà afició a la música i començà a tocar el clarinet,  incorporant-se des de ben jovenet a la banda de música del poble. És com si encara el ves formant part d´aquella banda que dirigia des d´anys enrera Mestre Lluis. Ahir estava mirant la fotografia de l´escola i el mestre Montserrat que,  entre moltes altres d´aquell Son Servera,  vaig incloure en el meu llibre “Mirall de la Mèmoria”. Son Servera 1940-1950 . Els qui tenguin ocasió de mirar la foto veuran que el nin de cara tímida i recollida, el que més prop  està del mestre, és precisament el pare del president,  en Biel “Botó”, que a les hores tendria deu o onze anys.
Quan en Biel “Botó” tengué l’edat de fer el servei militar, i aprofitant que sabia tocar el clarinet, s´incorporà com a músic a una banda militar de Madrid, on es va casar amb la que després seria la mare de José Ramón. D´aquí li ve la cama forastera al que ara és el president de Balears.
Quan vaig veure el cartellet a la plaça  del Marcat, diumenge al vespre i em vengué a la memòria es “barber Botó”, no vaig poder deixar de demanar-me: ¿És que el president Bauzá ha perdut la memòria? ¿Què pensaria el seu padrí – es “barber Botó”- veient que unes 30, 40 o  50.000 persones de Mallorca reclamen  al seu nét que no oblidi els seus origens, les seves arrels, la terra del seu pare?
Aquest mateix vespre algú amic que havia participat també a la manifestació per la Llengua, m´escrigué un missatge de mòbil, on deia: “El que reivindicam és la Llengua amb la qual ens han estimat i hem après a estimar, la llengua amb la qual avui  ens estimen i estimam”.
I…per si de cas Déu existeix, vaig voler acabar el dia amb una pregaria:“Deu meuet, tornau-li al president Bauzá la memòria que sembla que està perdent, vos ho deman per favor, ja que de la seva amnèsia  tots n´arribarem a pagar un preu molt alt”. 
I pel balcó de ca meva mirant  la lluna que començava a ser de quart creixent,  vaig voler entendre que Déu m´havia escoltat…”

Anuncis

12 responses to “José Ramón Bauzá: es nét des “barber Botó”

 1. Amb tot això els vostres companys de Catalunya, donen suport (i força) a les reformes del PP central.

 2. José Ramón Bauza, President de la comunitat de les Illes Balears, va dir: “No hi pot haver autonomies de primera i de segona”. Ja ho sé que aquesta fita no es gens original i que si feim l´ullada cap enrrera trobarem moltíssimes contradiccions amb el que deia el President i el que fa el President. Però la cito pel fet de posar de manifest que ningú, a no ser que senti un autoodi profunt pel que es seu, pot voler voluntariament ser “de segona”. A no ser per aquestes contrades, on els Presidents tan de la Comunitat Autònoma com la “peculiar” Presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, a la resta de les Administracions autonòmiques o locals reivindiquen i defensen les seves competències, especialment, els recursos que poden suposar una millora amb la gestió de les mateixes. Idò, aquí, a la nostra estimada roqueta, els màxims representants de les principals Administracions ens venen a dir “…millor que les competencies i els recursos que noltros generam els cobrin i els gestionin desde de Madrid que ho faran millor”. Puc resultar ser una il.lusa però entenc la política como una activitat transformadora que serveix per millorar les condicions de vida de les persones i el seu entorn. No puc percebre “el poder” sino es amb aquesta finalitat. En poc temps, hem vist com totes les propostes del PP en campanya eren mentida i com els nostres governants mes propers es mostren estàtics davant un rècord històric de maltractament que pateixen les Illes. Uns governs populars incapaços de prende mesures per reactivar l´economia, aturar els índex de l´atur i donar solucions els grans problemes que tenen les Illes Balears. I davant aquesta incapacitat manifesta, no tenen altra sortida que incentivar l´autoodi i complexes socials. Molt trist, senyors, quin poc respecte a la memòria de tanta gent que va lluita pel que tenim …i pareix que vostès no valoren.

 3. Aquesta carta va sortir publicada al dBalears del dia 2 d’abril. Efectivament, la signava en Rafel Servera Blanes, de Son Servera

 4. No momés hem de ser nosaltres, els que ens deim nacionalistes, els que hem de lluitar per la nostra llengua i cultura. Som totes i tots els que ens sentim vertaders ciutadans de les nostres illes, tan se val del color o de ideologies, si no lluitam tots plegats serà una lluita perduda.
  Respecte a l’article del diari, no acab d’entendre Xavier perquè l’has publicat…ja que aquest és un blog de CxI, pel demés serà la justicia qui dictarà la sentència, en cap moment convé passar l’arada davant el bou.

 5. Curiós i simpatic l’article… però a la vegada dona joc a reflexionar i plantejar-se molt el que pot passar per dins el cap d’aquest senyor i que fa que hi hagi aquest odi tan d’ell com d’altres personatges del nostre país i de l’estat cap a tot allò que te que veure amb Catalunya!

 6. M´ha emocionat molt aquest relat i m´ha fet pesar en les histories i pesies dén Costa que en contavan els meus padrins. Ells durant els anys de la dictadura mantingueren la nostra llengua i les nostres costums, nosaltres ara que la dictadura de la majoria absoluta l’hi vol fer mal tambe les he de mantenir.

 7. Qui perd les arrels per l’identitat. Perix que el Sr. Bauza a perdut les seves arrels.

 8. Xavier de lletgir el diari molts en sabem, ara l’article crec que no l’has lletgit i no té interesa. Si envies aquest comentari per fer mal , vas ben equivocat, jo crec amb CxI i crec amb la justicia, que m’agradaria fos més ràpidapel be de tots. El nou projecte que encapçala en Joan Ramon a Pollença defensa la llengua, les nostres tradicions i el nacionalisme de centre com a senyera, res més.

 9. diariodemallorca.es » Mallorca
  Caso Voltor
  La ahijada de María Antònia Munar niega haber favorecido a una empresa
  Joan Cerdà, exalcalde de Pollença por UM, e imputado también en el caso Voltor, negó ayer haber impulsado la página web de su partido para que ésta fuera sufragada con fondos del Inestur
  06:50

  EP Luisa Tortella, ahijada de la expresidenta del Parlament y del Consell Maria Antònia Munar y exdirectora del Centro de Investigación de Tecnologías Turísticas de Baleares (CITTIB), declaró ayer ante la jueza del caso Voltor que ni el exgerente del Instituto de Estrategia Turística (Inestur), Antoni Oliver, ni ella participaron en el amaño de un contrato menor (un negociado) en favor de la empresa Humana Cis. Tortella, que compareció como imputada, aseguró que Oliver le habló del proyecto , pero no le comunicó que “debía contratar a Humana”, una de las empresas investigadas por supuestos amaños de concursos, y cuyo administrador es Roger Gotarredona, a su vez exmiembro del Consejo Político de UM.
  Por otro lado, Joan Cerdà, exalcalde de Pollença por UM, e imputado también en el caso Voltor, negó ayer haber impulsado la página web de su partido para que ésta fuera sufragada con fondos del Inestur, dependiente de la Conselleria de Turismo.
  Cerdá fue interrogado por el presunto desvío de fondos de ese instituto del Govern a la web de la extinta formación nacionalista, desarrollada por el empresario José Florentino Roy.

 10. Quina llàstima que li pesi més la cama madrilenya. Es deu pensar que té molt de futur a les files del Rajoy, cosa que jo dubt moltíssim. Ben mirat, no estaria malament que li cercàs un lloc per Madrid i deixàs el lloc buit aquí per qualcú amb un poc més de seny.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s