Cap on va el Festival?

A Pollença hem gaudit durant els darrers cinquanta anys amb un Festival de Música Clàssica de primer nivell, i, perquè la gent ho entengui, si ho comparàssim amb el futbol és com si al camp de futbol de Pollença hi haguessin pogut veure jugar en Cristiano Ronaldo, en Messi, en Cruyff o en Butragueño entre d’altres, o si parlàssim de música més moderna és com si artistes del nivell del Beattles o els Rollings haguessin actuat a Pollença.

Gràcies al festival, per Pollença han passat els millors músics; és una sort haver pogut sentir-los. Noms com en Rostopovich, Lorin Maazel, Yehudi Menuhin, Vladimir Ashkenazy, Monserrat Caballé, Roger Hodson i molts i molts més, així com també orquestres de primer nivell com la filarmònica de Londres només per anomenar-ne una. Això ha estat possible gràcies a que l’Ajuntament de Pollença, en el moment de la seva creació, amb el Batle Siquier al davant, varen creure amb el projecte presentat pel músics Philip Newman, i molts d’altres pollencins organitzats com a Joventuts musicals col·laboraren amb el projecte.

Durant aquests cinquanta anys el Festival ha sofert diferents canvis: als anys 80 ,essent conseller de turisme D. Jaume Cladera, se li va donar un bon impuls augmentant el nombre de concerts; més tard evolucionà introduint concerts de música de Jazz o d’altres cultures, fins que a la darreria es feia una part més moderna durant el mes de juliol i més clàssica el mes d’agost.

Nosaltres entenem que el Festival ha d’evolucionar, que no es pot quedar obsolet, ara bé sempre des del consens i la informació. L’actual equip de govern i especialment la regidora de cultura han decidit pel seu compte nomenar un nou director, i a més canviar de model de festival.

D’acord, potser legalment ho pot fer i esta entre les seves atribucions. El que no ens pareix bé és que un tema tant important no es consensuï abans, o almanco s’informi a l’oposició i al Patronat, tenint en compte que durant la campanya electoral s’ompliren la boca de transparència, cada vegada ens n’hem assabentat per la premsa, i quan hem recriminat aquesta actitud es varen comprometre a fer una reunió per parlar-ne, casualitat que el dia abans de la reunió surten a la premsa les declaracions del nou director amb les modificacions que pense fer, és a dir, política de fets consumats.

Una altre cosa que ens preocupa és el tema del finançament. L’any passat el Batle i la Sra. Estrany es feren una foto després de la reunió amb el conseller de turisme Sr. Delgado on es comprometia a donar una subvenció, i pel que sabem no ha arribat res. Formulàrem una pregunta al ple de l’Ajuntament demanat informació sobre el tema de cercar recursos econòmics, ens contesta que això estava en mans del nou director, de moment no tenim coneixement de que s’hagi compromesa cap subvenció ni privada ni de cap organisme oficial. Novament mitjançant les declaracions a la premsa ens vàrem assabentar que de moment només es compta amb la partida de l’ajuntament. Pensam que un tema tan important no es pot deixar en mans del director, sinó que s’hi ha d’implicar la regidora i el batle.

També demanàrem per la situació del Patronat i ens surt dient que no s’ha dissolt perquè no hi ha cap informació a l’Ajuntament, però que no es preocupi que ja li farem arribar una còpia dels estatuts, a més el patronat ha funcionat durant 50 anys i una part dels seus membres, els que no son representants polítics, hi són des del començament, invertint moltes hores de feina per poder iniciar el Festival, i fins hi tot anant personalment a comprar el primer piano. El que tampoc s’entén és que si no en té informació, com és que el reuneix el mes de Juliol ?. Estam d’acord que el Patronat s’ha de renovar i possiblement canviar-lo per una fundació. Ara be, això també s’ha de fer des del consens i la transparència, i agraint a les persones que han fet feina per al Festival de una manera desinteressada.

El Festival ha situat Pollença dins el mapa de la música, i ha ajudat a tenir un turisme de qualitat, per això demanam a la regidora de cultura que faci feina perquè el Festival continuï essent un referent dins l’estiu mallorquí

15 responses to “Cap on va el Festival?

 1. Retroenllaç: PROFESSIONALITZAR EL FESTIVAL | La Punta·

 2. El més trist és que, de fa poc temps a ara, han fet política amb un tema com el Festival. Han dut a terme pràctiques típiques d’altres formes de govern més autoritàries, ja que han passat olímpicament del patronat, una gran part del qual és apolítica i té una funció de control. Existeixen uns estatuts , molt simples, però existeixen. Perquè no s’ha extingit el patronat així com cal? D’altra banda, dir que ja no hi ha certamen (n’hi ha hagut 49 anys), no hi ha premis literaris i el programa mensual d’activitas valdria més que no sortís perquè fa vergonya, pròpia i aliena. Ah, tot això amb el consentiment del gran defensor de la transparència a l’anterior legislatura, ja sabeu de qui parlo!

 3. Maria Antònia, doncs segons un fenomen d’altenativa i com bé recull na Maria al seu comentarí aquest és l’objectiu de la vaga… fotre l’economia!

 4. Entenc que CxI interpreta regularització com a prudència. No es bo mossegar la ma que et dona de menjar … i no em referesc als empresaris, sino al turisme com a força motora de la economia de la nostra comunitat amb tot el treball que ens dona, per exemple.
  Si, em pareix be la regularització. No m’agradaria veure vagues i renou al mes d’agost i els turistes emprenyats perque no poden gaudir dels serveis pels que han pagat.

 5. Alternatiu, les paraules serveixen per comunicar-se, si tu els hi dones significats diferents potser tens un problema (un altra). Cxi ha dit que millorà la regulació del dret de vaga va en benefici dels drets col•lectius. Evidentment, tu, no hi estàs d’acord. No se tracta de vendre motos a ningú, de fet, pel que dius tu fa temps que ja l’has comprada. No estaria de més que qualque vegada baixessis de la moto i anessis a peu i veuries les coses d´una altra manera, perquè malgrat no ho entenguis hi ha gent que no pensa com tu. Aquí ho deixarem perquè hem temo, amic Alternatiu, que es fer retxes dins l’aigua. Per cert!, jo el 29 faig comptes fer vaga, esper que gent com tu també en faceu perquè sol passar que els qui més prediquen son els primer en no comparèixer.

 6. Al PiP diuen que serà el festival més auster de l’història… O mes be jo crec el que mes mal finançat de l’història per culpa dels polítics responsables per fer-se fotos i després no cobrar.

 7. Només demanam la regularització d’un dret fonamental i que com a tal a d’estar regulat. No demanam ni la supressió ni cap de les coses que tu i els teus VENEU a n’aquest i a altres blocs. Tu dius que disfressam intencions amb paraules i tu i els teus acusau a CxI de males intencionalitas i d’anar contra l’esta de benestar. Qui manipula a qui?
  Crec que s’ha de ser conscien la repercusió que tenen les vagues al nostre territori sobretot en quin moments es fassin.
  He llegit del vostre “anarquista” (no és un insult, simplement una descripció dels seus plantejaments) numero que presisament l’intensió de la vaga és perjudicar l’econòmia. Crec que hem de tenir una mica de seny i pensar que a Malloca quan deim fer mal a l’economia vol dir fer mal al treballador, no per possibles acomiadaments, sino perque una gran part d’aquests treballadors son els amos de la seva empresa, ell ho deu sabr bé, i aquets no estan protegits sino més bé desprotegits davant els afectes coleterals que poden provocar una vaga en un moment determinat que puguí crear incertesa i temor als nostres clients potencials, els turistes.
  Baixau dels nuvols i tocau de peus a terra, no per fer mal a cuatre empresaris “ricachons” ( que ja veus el mal qu els hi ferà una vaga d’un dia) no hem d’enterrar als treballadors/autonoms.

 8. Tocar el dret de vaga en un moment com l’actual, on predomina la por de la gent a perdre el seu lloc de feina i després de la brutal reforma laboral que s’ha fet sols té un objectiu: Retallar encara més la força i els drets dels treballadors. O podeu disfreçar en les paraules que vulgueu però no ens vulgueu vendre la moto, per favor!

 9. Diuen que no hi ha mes sort que el qui no vol escoltar. Pel cas, afegiré que no hi ha pitjor entenent que el qui no vol lleguir. També n´hi ha que després d´una lectura se “tiren de cap dins el pou” i fan subjetives interpretacions i imaginen estratègies o intencionalitats. Totes aquestes actituds, respectables, també son gratuites i van més enllà de les lectures objectives. Tot a això, ho dic, perquè he vists clars exemples de les actituds que he definit en el principi en els comentaris que a Urxella s´han fet del comunicat de CXI sobre la regulació del dret de vaga. Aquest dret, bàsic, es pot regularitzar i fer-se compatible amb altres drets també fonamentals de la ciutadadania. Les repercussions que el dret de vaga, mal exercitat, tenen damunt una economia estacionalitzada son molt importants i tenen un fort impacte. La regularització d´un dret de vaga no vol dir negar-lo sinó, tot el contrari, enfortir-lo. Tan sols les persones que pensen que “el dret de vaga és ja de per si una estafa” no poden entendre la necessitat del mateix i la compatibilitat que l´exercici d´aquest dret bàsic, i afegiria esencial, amb altres drets fonamentals de les persones.

  Potser el moment, damunt una Vaga General, no sigui adequat per plantejar una regulació del dret de vaga. Però la valentia política a d´estar per damunt de les oportunitats i es important que se donin respostes en quan hi ha qualque iniciatica, en el present cas la iniciativa ve per part del sector de la hosteleria. Soc dels qui pensa que a la propera vaga s´hi ha d´anar per molts de motius, apart dels qui proposen els Sindicats majoritaris. Pero sense cap dubte, crec que la convivència implica un exercici correcte i adequat dels drets individuals i col.lectius i la seva compatibilitat i aquest a de ser un objectiu irrenunciable.

 10. Us convidam a participar de la campanya SÍ A LLENGUA, que la delegació de Pollença de l’Obra Cultural Balear organitza per al proper diumenge 18 de Març, a les 12.00 h., amb una lectura de poemes, a la plaça Vella de la nostra vila. Esperam la vostra assistència i el vostre suport.

 11. El que més rabia fa és que feren bandera de transparència i ara són un exemple d’ocultisme, amiguisme i improvisació, vaja tropa que ens governa.

 12. Catalina, com vos podeu imaginar un dels meus grans dubtes és de si amb aquest canvi de model, Pollença serà capaç de mantenir el seu Festival al nivell de prestigi internacional (que nigú pot posar en dubte) que fins ara s’havia guanyat. Tots sabem que generalment és més fàcil arribar a d’alt que poder-s’hi mantenir.
  També vull tornar manifestar que l’actual equip de Govern, que en altres ocasions s’omple la boca de ser dialogant. En cap moment, fins a data d’avui, ni ha dialogat, ni ha arribat a cap concens pel nou model del Festival amb els grups de l’oposició. El que no sé és si a les Juntes de Govern se n’ha parlat.

 13. Es evident que la Lliga i el
  PP poden canviar el model de Festival de música de Pollença, com també suprimirlo, com ja han fet amb el d’Arts Plàstiques. Si a mes o volen fer sense participació i consens crec que tots hem de tenir clar com es qualifican aquestes formes d’actuacio i també els qui els fonen recolzament. El problema es que si un dia volem recuperar el Festival potser sigui massa tard…..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s