CxI demana que es reguli el dret de vaga

NOTA DE PREMSA

Davant la petició de la Federació Hotelera de regular el dret de vaga, des de
Convergència per les Illes donam suport a aquesta iniciativa, alhora que manifestam
que aquest punt es troba contemplat a la ponència “Economia i Futur” aprovada al
congrés constituent del partit.
CxI considera que el dret de vaga és un dret fonamental i inqüestionable, però alhora
convé recordar que es troba regulat a una norma pre-constitucional (concretament al
RDL 17/1977 de 4 de març) i, per tant, com a mínim es pot considerar dubtosa la seva
legitimitat. L’exercici d’aquest dret s’ha regulat per distintes sentències que han anant
adaptant el decret, alhora que els successius governs de l’Estat no han estat capaços
de redactar i adaptar a la realitat un dret tan fonamental com aquest. Per tant des de
CxI consideram com una tasca pendent des de l’arribada de la democràcia redactar
una nova norma.
La manca d’una norma que reguli plenament el dret de vaga perjudica notablement a
les Illes Balears. Les situacions de aïllament degut als conflictes al sector del transport
aeronàutic, marítim, turístic, etc., unit al fet insular, fan que la nostra comunitat
autònoma es trobi a una posició més delicada que la resta de l’Estat i, per tant,
necessiti especialment de la regulació d’aquest dret tenint en compte la nostra
idiosincràsia.
Al llarg d’aquest anys s’ha pogut constatar que les Illes Balears no poden dependre del
fixament administratiu d’uns serveis mínims que han demostrat en multitud de casos
la seva inoperància, i com l’exercici d’aquest dret col·lisiona en innumerables vegades
amb altres drets fonamentals dels nostres ciutadans.
La nostra economia basada, sobretot, en el turisme depèn de la confiança que
generem i del correcte funcionament del nostres transports, comunicacions i serveis
en general. El simple fet d’anunciar una possible convocatòria de vaga general o de
sector, immediatament genera un senyal d’alarma que es transforma en el desviament
de part de la demanda turística dels mercats emissors cap a altres destinacions de
forma irreversible, independentment que finalment no es dugui a terme la vaga. La
pèrdua econòmica d’imatge i de confiança ja no te remei per a la nostra comunitat.A Convergència per les Illes, i després de més de trenta anys de democràcia,
consideram que ha arribat el moment que es reguli adequadament aquest dret
fonamental i que dins aquesta nova llei es tingui en compte la peculiaritat de la nostra
Comunitat. No demanam més que allò que contempla la Constitució a l’art. 28.2 “ la
llei que reguli l’exercici d’aquest dret establirà les garanties precises per a assegurar el
manteniment dels serveis essencials de la comunitat”.
8 de març del 2012

4 responses to “CxI demana que es reguli el dret de vaga

  1. Els dos grans sindicats estatals estan en contra de qualsevol reforma ja que aquesta els lleverà gran part del seu poder que no ha fet més que creixe durant el periode democràtic. S’han creat unes infraestructures que no responen als interesos dels treballadors i s’ha intentat deixar sempre al marge altres sindicats que no siguin els dos estatals.
    A més el seu discurs esta aturat al segle passat i no es realista.

  2. Sentia avui dematí unes declaracions de la senyora Cospedal on en referència a la Vaga General convocada preguntava en vou alta: Que els hi diran els convocants de la Vaga als joves que la reforma laboral els hi donarà una “oportunitat” de trobar treball?. Sí, crec que ho he sentit be, deia “oportunitat” i no cap certesa. Davant això jo me deman: i que els hi diran a tots aquells treballadors i treballadores que veuran retallats els seus drets per donar unes hipotètiques “oportunitats” a uns joves per obtenir un treball precari i temporal?. En nom de la crisi se estàn fent i “·justificant” moltes barbaritats. Lluny de voler negar que son necessàries reformes estructurals crec que les formes també son importants i no obrir una Mesa de diàleg amb els Sindicats es un clar error. Es curiós, però els únics que demanan diàleg son els representants dels treballadors i no els dels empresaris. Possiblament la reforma laboral quedarà descompensada en perjudici del col.lectiu més nombrós, però hi ha abusos de l´actual proposta de regulació que s´han de corregir i això s´ha de fer amb diàleg i coherència. La temporalitat es un factor molt important quan estam en un escenari de crisi.

    A mi també en resulta curiós alguna reacció com la del PSM de Pollença i alguns “molt inteligents” comentaristes del seu blog quan critican el recolzament de CXI a la iniciativa de l´empresariat turístic de regular els efectes del dret de vaga. Quin problema hi ha en que es regularitzi un dret bàsic en un territori on els seus efectets, consequència de la estacionalitat, son tan greus?. Me pareix totalment demagògica aquesta crítica. La podria entendre si, una vegada regularitzat, els resultats no fossin adequats o no compatibilitzassin el dret de vaga amb les garanties de funcionament del nostra principal sector econòmic. Però criticar una cosa que es evident que té un important impacte en la nostra economia i mirar cap a una altra banda me pareix, almanco a mi, no massa “inteligent”, i a sobre molt criticat per gran part de la ciutadania de les Illes Balearts. En política s´han de donar respostes i crec que CXI ha estat valenta en aquests moments recolzant aquesta iniciativa. Veurem quin serà el resultat.

  3. Mateu, es ben cert el que comentes però no es manco cert que els darrers temps ERC ha fet bandera i acció política d´aquest tema i, tal i com es fan les coses avui en política, es ben lògic que ho vulgui publicitar. A mi no me sembla malament que ho facin a no ser que aquesta publicitat tengui com objecte posar obstacles davant una fita que creguin impossible i ho vulguin posar de manifest amb confrontació. Es un tema d´estratègia, moltes vegades la feina sorda té millors resultats però no necessariament. Del que estic ben contenta es que en Miquel àngel, que potser tengues 6 anys quan se va fer la primera iniciativa per recuperar l´ús civil de la Base,ara hagi pres el relleu. Això es lloable.

  4. He llegit avui damunt el brisas l’entrevista a n’aquest al.lotet de Manacor que es de ERC, que perquè ara intenta que es torni la base a Pollença pereix que ha descobert el mon, lo que ell no sap es que quant era ministre de defensa N’Agustin Rodrigues Sahagun, el tens de la UCD, i essent batle de Pollença en Martí March hi va haver negociacions perquè es tornàs la base a Pollença de fet se va estar molt a prop de aconseguir-lo ja que hi havia molt bona predisposició per part del ministre, si no va arribar a bon por va esser degut a que hi va haver el cop de estat del 23-F, i desprès el militars varen convertir la base en base de salvament i hi varen destinar els avions apaga-focs per justificar la seva existència, ara clar quan aixo va ocórrer, primer es va fer sense donar-li molta publicitat i segon aquest al.lot de ERC devia tenir uns sis any i jugava per Manacor.

Deixa un comentari