Al·legacions a la Llei de Turisme

Des de Convergència per les illes Pollença som conscients de la gran importància que té el lloguer de les cases o habitatges a turistes que visiten el nostre municipi, per tot això ens preocupa la nova llei de turisme presentada pel conseller popular Carlos Delgado, el que no creim que tengui la sensibilitat adequada davant aquesta part de l’economia illenca i que sols respon a interessos de les grans cadenes hoteleres.
Sabem que l’ajuntament de Pollença ha presentat al·legacions a la llei, però el que no tenim clar és de la força de negociació de l’actual equip de govern pollencí davant un govern Balear en mans dels interessos dels magnats hotelers. Per tot això Convergència per les Illes ha presentat també al·legacions per que nosaltres som conscients que ens jugam el futur de moltes famílies pollencines i illenques.

Art. 49 i 52. Regulen els preceptes les estades turístiques a habitatges unifamiliars aïllats o pareats. Aqui la llei hauria de fer la previsió d’exempció de llicència municipal d’activitat ja que l’ús residencial es manté. També la llei hauria de ser més clara en el sentit que els propietaris d’habitatges unifamiliars aïllats o pareats poden dur a terme aquesta activitat turística. Entenem que aquesta modalitat turística és molt interessant i la llei l’ha de potenciar, si és el cas obrint un nou termini d’inscripció a l’estil de la Disposició Transitòria Primera de la Llei
2/2005 de Comercialització d’Estades Turístiques a Habitatges, ja que és un producte molt diferent al que s’ofereix als hotels o apartaments turístics, ja que és un producte que pot tenir un efecte beneficiós per una enorme pluralitat de persones (són molts els propietaris que poden esdevenir petits empresaris) i ja que suposa un producte que dinamitza l’economia dels nuclis tradicionals. En relació a la clarificació també la llei hauria de regular els habitatges turístiques de vacances com una categoria diferent a les estades turístiques o se’ls hauria d’assimilar. Així mateix l’article 31 de l’esborrany tal vegada seria convenient que incorporàs aquesta modalitat com una empresa turística d’allotjament.

Apart vos presentam la nota de premsa referent a la llei i que tracta de totes les al·legacions presentades.

Convergència per les Illes ha presentat al·legacions a la
Llei de Turisme

Convergència vol manifestar que és incorrecta aquesta manera de fer les coses perquè el que ha fet el govern no és realment una informació pública, ja que ni ha publicat un anunci al BOIB ni ha penjat de manera accessible a la web del Govern l’esborrany d’avantprojecte. Pensam que l’executiu ha de ser més transparent i més rigorós.

Convergència per les Illes pensa que determinats aspectes de la nova Llei de Turisme suposen una clara intromissió en competències estrictament municipals i que altres disposicions de la Llei mereixen una reflexió més profunda per tal de valorar els seus potencials impactes, a mig i llarg termini, sobre el conjunt de l’activitat turística. Els punts més destacats de les al·legacions presentades per Convergència, són els següents:

1. En general valoram positivament que es vulgui fer aquesta reforma legislativa perquè és necessària la unificació normativa i introduir flexibilitat en la pressa de decisions. Tot i això entenem que l’esborrany d’avantprojecte conté previsions que s’han de millorar o rectificar.

2. El primer que s’ha de canviar és la rebaixa en mesures de qualitat turística com és la ràtio turística. No entenem perquè l’esborrany pretén reduir la ràtio de 60 metres quadrats/plaça a 45 metres quadrats plaça quan això és bàsicament una previsió pels nous establiments i és una garantia de qualitat.

3. En segon lloc, consideram inconstitucionals alguns preceptes amb implicacions urbanístiques que venen a llevar les competències en aquesta matèria a ajuntaments i consells (canvis d’ús i declaració d’interès turístic).

4. No compartim la màniga ampla que introdueix la llei en relació al principi d’ús exclusiu. La consideració d’usos com el comercial, totalment compatible amb l’ús turístic, pot tenir conseqüències molt negatives per una oferta complementària que ja té moltes dificultats.

5. El tot inclòs no es regula de manera prou aprofundida: reclamam que s’introdueixi algun estàndard de qualitat en aquesta modalitat.

6. Estades turístiques en habitatges unifamiliars. És una modalitat totalment diferent al turisme hoteler i, per tant, s’ha d’obrir un nou termini perquè els propietaris que ho vulguin puguin treure els permisos sense dificultats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s