Uns pollencins més.

Mantenir la dignitat de les xeremies era ser conscients d’allò que havien significat durant tant de temps i que ara no es podia desnaturalitzar. Tanmateix, n’Andreu tenia la sensació que allò es perdria sense remei. Però poc a poc va aparèixer un nou interès per la música popular i per les xeremies. L’any 1978, mentre n’Andreu era encara amb les ovelles, arribaren dos joves de Ciutat, amb moto, que volien aprendre a sonar les xeremies. Aquells dos joves eren en Toni Rubio i en Pep Rotger, que després foren els xeremiers de sa Calatrava. Després d’ells se n’interessaren d’altres: n’Antoni Artigues[3], en Miquel Tugores de Sineu, n’Antònia Sansó, na Bel Cerdà, en Jordi Tomàs (en els seus treballs de recerca per recuperar el sac de gemecs de Catalunya) o en Gori Negre.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Andreu_Comas_Morro

Pep Toni Rubio i Pep Rotger formen la colla Xeremiers de sa Calatrava. Sonen com a colla des de 1975. Durant tot aquest temps, són incomptables les actuacions que han fet plegats. Fan ballar la gent alegre de les trobades de ball de bot i també ajudem a mantenir vius i sonar antics balls rituals. Totes les places per petit que sia el poble, així com els Cossiers i Cavallets de Pollença i els Cossiers de Montuïri i Alaró, ballen des de fa anys mentre ells sonen. La Colla es varem conèixer a l’Escola de Música i Danses de Mallorca i formà part del grup Aliorna (1978-1984). Fou part del grup Música Nostra (1981-1985), del qual en Pep Toni encara forma part, del grup Calitja (1982-1984). Restaurà la formació del Tamborers de la Sala (1980) i s’integrà en ella. Músic de Coanegra (1992-1993), en Pep Rotger, i Siurell Elèctric i Mesclat en Pep Toni. Actualment sonen a Ximbomba Atòmica. Els Xeremiers de sa Calatrava han representat Mallorca a diversos festivals de música tradicional arreu d’Europa. Els darrers anys, la colla forma part d’una dansa del seguici popular de Tarragona a les festes de Santa Tecla.

Col.labora habitualment amb la colla dels cossiers d’Alaró des de la seva recuperació. Han participat a la Universíada a Mallorca 1999, juntament amb la Orquesta Simfònica de les Balears.

Han col.laborat a diversos enregistraments: Ball de bot, Ball a sa plaça, Va de jota, Vetlades d’antany, Lluc i el poble, De dia i de nit, tot això amb Mùsica Nostra. Treball sobre els cossiers de Montuïri. Enregistraren el disc de La Balanguera, editat pel Consell de Mallorca, etc. Han participat de manera activa al muntatge dels Ministrils del Consell de Mallorca.

Plana web dels Xeremiers de Sa Calatrava

Es inqüestionable a dia d’avui la trajectòria que avala als xeremiers de Sa Calatrava des
de que decidiren formar colla cap allà a l’any 75. No tan sols han format la millor colla o
grup de xeremiers que hem vist mai a Mallorca, sinó que han tingut la capacitat per
il·lusionar a la gent i animar-los a començar a tocar xeremies i flabiols de les quals podem gaudir a dia d’avui arreu de Mallorca.

La seva feina ha duit a dignificar la figura de la Música tradicional de la nostra terra fins al punt d’aconseguir que la carrera de xeremiers o flabioler sigui un dels estudis superiors reglats al conservatori de Música i dansa de Mallorca, essent ells, els mestres que imparteixen l’estudi D’aquests instruments. També han duit el seu estudi a diverses escoles de Música de pobles, entre elles la de Pollença on des de fa anys Pep Toni
Rubio imparteix classes de xeremiers o flabiol i tamborino. Me sembla que la gran majoria de xeremiers de Pollença han passat per les seves classes i si el nivell musical en alguns casos ha millorat al poble es gràcies a ell.

Però el seu vincul amb el nostre poble va molt mes enllà del simple aspecte musical. Els
xeremiers de sa Calatrava han format part de les nostres festes des de fa més de 32
anys. Just feia 3 o 4 anys que s’havien ajuntat com a colla quant ja començaren a venir a
animar les nostres festes mes estimades, Sant Antoni, Sant Sebastià, Patrona… Aquests
dies eren un més de la nostra festa i tots hem pogut anar gaudint amb la seva Música i
companyia.

Els rotlos de seguidors que se formaven al seu voltant el dia de Sant Antoni cada any
eren més grossos. Molts de pollencins els acompanyaven amb canyes, castanyetes i
simbombes moguts per la il·lusió i L’admiració. Molts d’ells xeremiers de Pollença o aficionats que més lluny de substituir-los, somiàvem amb poder sonar amb ells algun dia.
Una imatge, uns sons, unes sensacions i sobretot uns companys dels quals no podrem
gaudir les properes festes per la decisió presa pel regidor de festes sense que per ara
hagi rebut cap justificació (i suposam que no sorgirà per iniciativa pròpia).

El que més greu mos sap de tot és la manera, les formes en que s’ha fet aquesta
destitució. Ja que la manera de fer del qui ostenta la regidoria de festes no poden ser
mes inadequades. Amb la seva actitud i la del batlle han tancat la portà a que en un futur
aquests xeremiers puguin tornar venir a Pollença, almanco mentre ells governin, ja que
s’han sentit ofesos amb la manera de fer.

No obstant no voldria acabar l’article sense fer menció a les paraules que ma dit en Pep
Rotger (xeremiers de Sa Calatrava) en algunes de les converses que hem tingut aquests
dies. Tot i sentir- se decepcionat amb la manera de fer de l’ajuntament i amb que lis hagin
“pegat la cosa al cul” d’aquesta manera, vol agrair a tot el poble de Pollença el suport
rebut i els moments compartits durant tots aquests anys. Per ells Pollença al igual que
Montuiri han estat els dos municipis mes emblemàtics de la seva trajectòria. I sempre mos tindran amb gran estima. Així i tot, actuant com a un senyor (cosa que no ha fet en
Llobeta) vol encoratjar a qui els hagi de substituir perquè ho facin amb il·lusió i amb tot el seu suport.

Des de CxI. feim aquest article per agrair i donar el nostre suports als xeremiers de sa
Calatrava, amics i admirats de tots.

Joan Llorenç Bota Rotger.

13 responses to “Uns pollencins més.

 1. Ola estoi buscando a familiares de la cantante mallorkina bel cerda llafayecida bacie una casa de la colonia de san pere i tengo bas tantes cosas de eya documentos muxas fotos vías positivas muxisimas cosas 627396397

 2. Els partits polítics han de ser els instruments per desenvolupar, a les diferents institucions on se presenten, la seva ideologia. Convergència per les illes, per tant, intenterà aplicar la ideologia que defensa, nacionalista liberal i mallorquinista, a totes les institucions on està representada, més de 60 concejals i 8 batlies,per què creim sincerament que és la millor manera de defensar Mallorca i Pollença. Des de Convergència , amb un acte de responsabilitat, com a formació més important dins aquest segment ideològic creim que hem de estirar del carro, ser la locomotora del tren de tots els illencs que són illencs per damunt de tot i estimen les seves arrels i senyes d’identitat. El que li agradaria a la dreta espanyolista és que no fessim res, que ens quedassim com estam per així tenir majoria absoluta asegurada. Jo vull poder defensar la meva llengua, l’economia de les illes balears, la nostra forma de ser i la nostra forma d’entendre les coses, cal que tots el que volen això pugin al tren i ajudin a arribar a l’estació. Està clar que tots no pensam el mateix, que dins els partits hi ha matisos i formes diferents de veure les coses.
  Pel que fa a Pollença , des de Convergència per les illes , sempre hem tengut el màxim respecte cap a altres formacions, com la Lliga Regionalista, tot i que diferim amb moltes de les polítiques que duen a terma a nivell local, com la pujada d’impostos i les retellades amb educació. Totes les persones són benvingudes a Convergència per les illes, sols cal afiliar-se, i per supossat, acatar els estatuts i creure amb la ideologia que defensam.
  Rafel Ballester. President de CxI Pollença i membre de l’Executiva de CxI.

 3. A la web de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca se informa de la subvenció per la retirada de palmeres afectades pel Picut Vermell http://www.fehm.info/fehminfo/
  Haurà d’explicar l’equip de Govern de L’ajuntament de Pollença si aquestes ajudes són compatibles amb les que va anunciar, i si existeix la possibilitat pels afectats del nostre municipi que la retirada dels fassers afectats pugui ser totalment gratuit.
  Aconsellam als afectats que quan es posin en contacte amb l’ajuntament demanin com està aquesta subvenció, perquè pareix esser que finaltza dia 31 de desembre.

 4. Despres de tirar pestes de la Lliga ara resulta que en Melià troba que Convergencia i Lliga han de ser la mateixa cosa. Que si no-nacionalistes, que si aprofitats ex-munaristes, que si ex-peperos. I ara tan amics. Serà bò veure n’Estrany de numero ú d’aquest compost a Pollença.

 5. El meu comentari no era una crítica a CxI, si no al govern municipal.
  Tampoc me crec tan important com per decidir els temes que ha de tractar aquest o cap bloc.

 6. Joan Vidal: hem de tenir una mica més de paciència. Nosaltres creim que els bocs o almenys el nostre s’ha fet per comunicar als pollencins de les coses que passen al nostre Ajuntament i al municipi en general i no per fer una competició de meam qui diu primer una cosa o l’altra, si nosaltres públicam un tema és perquè creim que és interessant i que a més pot ser d’interès pels nostres veins.
  Sobre les VTV per exemple hem enviat a premsa la nostra postura i voliem esperar a que sortís publicada abans de fer-ho per aquí. D’això t’inform pel fet que si veus aquest tema en algun article proper no pensis que ho hem fet per petició teva, sinó perquè també ho consideram un tema important.

 7. Pa i circ, res més. Tot aquest aldarull el que fa és que no es parli del que preten fer el Batlle amb les VTV ni de la pujada de taxes, entre altres temes. El mateix passà amb les paperines de la Patrona.

 8. Això no es un tema de contractació o no per part del Regidor de festes. Es un tema purament de cultural musical, com podem retreure a nen Llobeta un tema cultural?, primer, hauria de tenir qualque tipus de cultura i es evident que no la té. Vull donar l´enhorabona als xeremiers del Camp de l´Oca per la seva coherència i consideració. Els xeremiers de la Calatrava son una institució de la cultura tradicional a Mallorca. No es casual que a molts de pobles governats pel PP se´ls hagi deixat de contractar o si?……… deu ser cosa de “l´interessada austeritat”. Vull posar un exemple: dins el Festival de Musica de Pollença no intentam dur els millors grups, solistes, conjunts de corda, etc…? i, segur, que a Pollença en tenim algun o alguns. Per què ho feiem? per un tema de cultura musical, per donar la possibilitat no sols al public en general sinó als músics en particular que vegin diferents interprets o creadors. Dins la cultura popular de Mallorca, els Xeremiers de la Calatrava son els millors, sense cap dubte, i podem assegurar que per la majoria de pollencins ho tenen en consideració i molts musics ho aprecien. El regidor de festes té el seu criteri organitzatiu i popular i això es respectable i no li podem demanar que tengui sensibilitat cultural……en el seu cas seria demanar massa. Per mi, repeteix, es un tema de cultura i precisament hauria de ser l´àrea de cultura que intervengués en tot això però clar no ho faran, no interessa.

 9. Enhorabona per l’article. Les festes són moments on el poble s’uneix amb alegria, les festes són les nostres senyes d’identitat i cal respectar-les i tal volta intervenir el mínim posible per tal que els protagonistes, pollencines i pollencins, facin la festa que volen i senten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s