La fàbrica de ca’n Morató

 

Al llarg de la darrera campanya electoral a Pollença, darrerament i, en un futur immediat, sentirem als diversos partits polític i a les pollencines i pollencins parlar de la Fabrica de can “Morató” com un BIC (Bé d’Interès Cultural) i debatre sobre la seva protecció. Uns es decantaven per una intervenció curativa (restauració) i altres no es pronunciaven. La justificació la basaven en l’ús futur de l’edifici.

Des del nostre punt de vista, la protecció de l’edifici de “la fàbrica” no respon a la seva funcionalitat futura, així com s’ha proposada, ni crec que tampoc es limiti  al seu valor de caire estètic o artístic, tot i ser una arquitectura de caràcter racional de principis del segle passat.

En aquest moment desconeixem quins criteris es seguiren i quines valoracions es feren alhora de ser declarat BIC. Però del que si estim convençuts , és de que l’edifici constitueix el darrer document existent de la història econòmica del Segle XX a Pollença. Els que no ho han viscut, quan des de petits passàvem per davant aquell edifici que ens cridava tan l’atenció i demanàvem que era, ens contestaven que en un temps fou una fàbrica de catifes de luxe en ple rendiment. D’aquí l’explicació s’allargava i ens contaven com hi hagué un temps en que a Pollença es donà una indústria prolifera: les fabriques de ràfia, la fabrica de graneres,  la matança, les fabriques de fideus, …. a part de la construcció de la Fortalesa, i dels primers hotels de la illa, etc. Podríem fer una llarga llista d’esdeveniments que s’han donat dins la història econòmica de Pollença al llarg del Segle XX i que encara tot i que pot ser d’una manera un poc desorganitzada són presents dins la memòria popular.

De tots aquests esdeveniments que marcaren el progrés del nostre poble només ens en resta un testimoni material : la fabrica de can Morató. Per tan si que es mereix la seva protecció i restauració, com a emblema material que garantitzi la transmissió del nostres passat a les futures generacions. No podem permetre que una època com aquella passi a ser com un record sense vestigis. Segurament, si es destruís en un futur ens empenediriem com ara ho feim de que en el passat i en nom del progrés, es destruïssen les piques de rentar roba del lleó.

tVolem sortir a camí a comentaris que s’han donat i es donaran dient que l’edifici es troba en un pèssim estat de conservació. Aquest fet és real i evident, però les restes  materials, els testimonis fotogràfics i les fonts orals són suficients per reconstruir-lo, com ho han estat per dur a terme la reconstrucció de molts d’altres edificis, a Pollença i a la resta de Mallorca.

Amb això volem justificar la seva conservació des d’un punt de vista històric i testimonial. No podem perdre les nostres arrels, no podem encarar el futur i respondre al reptes que ens venen si no som conscients d’on venim, i com els nostres avantpassats varen respondre davant els reptes del seus temps, i els varen superar, no podem donar carta blanca a la destrucció i a la passivitat en nom de la crisis econòmica que vivim, Pollença no pot perdre les seves arrels i tarannà, que són les millors armes que tenim per encarar el futur.

 

EXECUTIVA DE CONVERGÈNCIA PER LES ILLES POLLENÇA.

15 responses to “La fàbrica de ca’n Morató

 1. per en Mateu el solar de can febus es privat i no de l’ajuntament primer que fasin les coses be i que l’ajuntament no perjudiqui mes als propietaris …….

 2. Lo que volem des de Convergència és donar la nostra opinió sobre temes que són importants per Pollença i ajudar a l’equip de govern a fer actuacions que per ara no es veuen per enlloc. Les coses són com són i el que hem de fer entre tots és intentar donar solucions als problemes actuals i no fer-ne de nous que ja en tenim prou. Les festes són, i seran, les màxima representació del nostre ble, el moment que tots junts ens unim per celebrar un fet i compartir alegria, ha de ser el poble la societat la protagonista de les festes i no els polítics, per tant ens agradaria que el que tenen responsabilitats en aquesta matèria fos més sensible i abans de predre decisions consultès a la societat.
  Rafel Ballester. president de Convergència per les illes Pollença

 3. Vagi per endavant que crec que les tradicions se poden canviar, i més si es per millorar-les. Crec que qualsevol xeremier te el dret de participar dins la festa de Sant Antoni o de Sant Sebastià. Dins la festa, tot això hi pot tenir cabuda. Un altra cosa es la cultura musical, sense ser una entesa, crec que la qualitat i matissos musicals que ténen els Xeremiers de la Calatrava estàn molt per sobre d´altres colles de xeremiers, tan de Pollença com de fora. Crec que era un autèntic privilegi comptar amb els Xeremiers de la Calatrava (En Pep Toni Rubio, en Pepet, en Tomas, etc…) a la festa de Sant Antoni i Sant Serbastià, i això, tan pel public com per aquelles persones que toquen les xeremies. De fet, crec que son els propis aficionats pollencins a les xeremies, qui haurien de defençar amb mes força la participació dels Xeremiers de la Calatrava, pel seu mestratge i generositat. Aquesta decissió de prescindir d´ells, crec que suposa una rebaixa cultural que va en perjudici de la festa i de la nostra cultura musical i, a més, es tracta malament a uns grans musics i millors persones.

 4. Xerimier, veig que no llegueixes els comentaris perquè sino t’hauries adonat de la meva opinió. Queda clara quina es la política cultural del PP-Lliga.

 5. Veig que per aquí no piulau amb el tema de moda a Pollença, els xeremiers… que n’opinau, o estau d’acord?

 6. Joan Rafel, tens tota la raó. Abans de que l´Ajuntament exigeixi els propietaris de la fàbrica que arreglin l´edifici o, com a mínim, la pared que cau dins el camí i l´inhabilita estaria be que arreglas i fes net el solar de Can Febus, que està ple de fesser i escombreries i que tapa la vista del torrent de Sant Jordi.

 7. El tema de la fàbrica és pro prioritari un tema que no és comenta a l’article i crec que també és important és el tema que esta situat a una de les entrades més usades pels turistes inclús per deixar el cotxe i seguir caminant, crec que s’hauria de fer una acció no només a l’edifici en si sino a també a tot l’entorn, ja que dit sigui de pas és una de les entrades amb més potencial paisagistic.

 8. Caxondo!!, ja te vaig dir que el teu lloc era el Circo…, sí home, es això que feis a l´Ajuntament un pic cada quinze dies.

 9. També s´ha solucionat la problemàtica del bicut vermell, ara s´estàn tallant totes les palmeres públiques infectades i el particulars que no ho facin amb les seves els multaran. No hi ha mes cego que el qui no vol veure.

 10. No estic d´acord amb això que no s´ha prioritzat res……, per solucionar els problemes de Pollença s´ha començat moltb be: llevar els focs per la Patrona, fer un simulacre de Fira i, ara, fer fora els Xeremiers de la Calatrava perquè no puguin tocar per Sant Antoni. Altres decissions son……..qualque cosa i deu haver…… ah, si!!, aprovar un Presupost per dos mesos sense cap tipus de consens i pel que varen haver de mestes dos Plens municipals perquè l´equip de govern no s´havia temut que estava en minoria. Això va be.

 11. La priorització implica ser conscients dels problemes i tenir voluntat d´arreglar coses o millorar-les. Crec que totes les coses tenen la seva importància i es ben cert que no tenim recursos per tot i s´hauria de prioritzar. El que es inadmisible es que no es faci res, tan sols paraules buides de contingut i declaracions d´intencions, aquí no s´ha prioritzat res perquè pareix que no volen solucionar res. Esteim com estavem, amb una diferència, ara en els Plens municipals hi ha unanimitat. Per qué no se dur en el Ple una moció acordant la rehabilitació de l´edifici de Can Morató per ruïna i després repercutir la factura als propietaris?

 12. Es cert que actualment si els polítics han de demostrar qualque cosa es valentia i compromís. Valentia per prendre decissions que moltes vegades no seran ben vistes per tothom i compromís per fer-ho de conformitat amb el programa pel que demanaren la confiança a la ciutadadania.

  La Valentia, com diu en Joan Ramón, es evident que no apareix en les formacions (PP i Lliga) que conformen l´equip de Govern, encara no hem vist cap decissió, cap iniciativa…sols unanimitats en mocions i paraules que no se traslladan a cap fet o en la gestió. En referència al compromís, el PP no ha publicat cap programa específic per Pollença o, en el meu cas, no l´he pogut veure per enlloc, així que no puc valorar si està o no complint amb el compromís amb la ciutadania. Per altra Banda la Lliga no es que no tengui compromís es que incumpleix sistemàticament amb el seu programa i en el cas de la fàbrica de Can Morató, ho fa específicament. Sense valentia i compromís assistim a la perdua de tota possibilitat que desde la política es pugui afavorir la solució de qualsevol problemàtica que pateixi la ciutadania en el seu conjunt.

 13. ah!però hi ha qualqù que estimi Pollença,és molt trist que vengin de fora poble a dir lo que hem de fer a Pollença,jo propos restaurar la fabrica per fabricar ´´trajes¨,axi podem promocionar el turisme valencià….ja ja ja.Crec que desgrasiadament els Pollensins tenim prioritats més importants,San Visenç(una entrada digna)neteja del poble,tenir una policia competent(que multin a qui no cumpleixi la normes,a tots per igual)el poble que te més jardiners de Mallorca,i els pitjors i mal cuidats de tota lílla,fer una primera linea d eu moll sense que pareixi una puta fira,castells d arena,hamburgueses i venta ambulant.VOLEM TORNAR A SER POLLENÇA,QUALITAT,DIGNITAT,perque lo que pareix Pollença ara és una casa de….sense llum.Si conseguim posar orde al galliner,despres podrem perdre el temps amb la fabrica,pero ara no ens podem permetre ufegarnos dins la nostra propia merda.

 14. Jo ja hauria presentat una mocio de censura, els de l’oposicio els feis la feina i ells cobren i surten a la foto

 15. Novament veim com des de l’equip de Govern format per Lliga i PP, estan jugant constantment amb els sentiments dels ciutdans del nostre municipi, esperant que des de els diferents grups de l’oposició ens pronunciem, donem la nostra opinió, marquem la línea política amb noves mocions i ells (PP i Liga) des de les seves cadires, sense gens de valentia, es posin les medalles de dialogants i SIGUI REALMENT L’OPOSICIÓ QUI MARCA LES LÍNEES POLITIQUES DEL NOSTRE MUNICIPI.
  Quan serà que ens donarem tots compte del que està passant amb aquest equip de Govern i de com ens estan governant en minoria?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s