Balança Fiscal

Per tal de reflexionar sobre el possible vot per les properes eleccions estatals publicam aquest magnífic estudi sobre balances fiscals, ja que molts de polítics pareix que no volen posar idees en aquesta campanya Convergència Per les Illes demana un vot responsable i que puguí servir per millorar el nostre futur .

 

Se miri com se miri… els ciutadans de Balears… els més castigats fiscalment!

Les fonts poden ser molt distintes (Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, Cercle d’Economia, Fundació BBVA, Ministerio de Economía y Hacienda….), però el resultat final sempre és el mateix: amb distints valors percentuals en funció de la fon i el mètode, els ciutadans de Balears són els que més paguen en relació amb la riquesa generada i les Illes Balears les que menys recursos reben.

Càrrega fiscal. Així, segons els Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, les Illes suporten la tercera càrrega fiscal més elevada de l’Estat (desprès del País Basc i Madrid). Però, en relació a la riquesa generada, els ciutadans de Balears suporten la major càrrega fiscal de l’Estat (29,04%).

Balança Fiscal. La Balança fiscal és la diferència entre el que ingressa i gasta l’Estat a una Comunitat Autònoma.  El darrers estudis publicats sobre Balança Fiscal són del 2005: un de la Generalitat de Catalunya i l’altre del Govern Central. Tots dos arriben a xifres similars.

El sistema de càlcul  de les Balances Fiscals és complex. Resumint hi ha dos sistemes bàsics:

–      Sistema càrrega-benefici: implica imputar els ingressos i les despeses allà on resideixen els contribuents i beneficiaris. Per exemple, amb aquest sistema les despeses de Defensa es reparteixen entre tots els espanyols; les inversions i despeses en el Museo del Prado, tot i que s’imputen en un percentatge més elevat a Madrid que és allà on està el museu, també es reparteixen entre tots els espanyols perquè, teòricament, tots se’n beneficien.

–      Sistema flux monetari: ingressos i despeses s’imputen allà on es produeix l’activitat. Per exemple, la despesa de Defensa s’imputa allà on estan els quarters militars o les fàbriques d’armament; les despeses del Museo del Prado s’imputen a Madrid.

Els resultats obtinguts varien lleugerament en funció del mètode utilitzat. Però, sigui quin sigui el mètode emprat, les Illes Balears són la Comunitat més perjudicada.

Segons els sistema del flux monetari , les Illes Balears són la Comunitat amb el major dèficit fiscal de tot l’Estat:  un 14,20% del seu PIB al 2005: uns 3.190 milions de euros anuals).

Dit d’un altre forma (i per poder establir comparacions). Segons les dades que se desprenen de la darrera balança fiscal publicada pel Gobierno de España, per cada 100 euros d’impostos:

–      Astúries rebia 148 euros

–      Extremadura rebia 168 euros

–      Catalunya rebia 68 euros

–      Balears rebia 52 euros!!!!!!

Des de Convergència entenem que això no pot definir-se com a solidaritat interterritorial: té un altre nom.

El fet és que una part important de la riquesa que se genera a Balears se’n va fora i no torna. Les dificultats financeres actuals de la Comunitat serien molt menors si aquesta situació es corregís.


FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Amb el sistema de finançament anterior (Llei 21/2001), les Illes Balears presentaven en el 2007 uns nivells de finançament per càpita molt allunyats de la mitjana estatal, malgrat disposar d’una capacitat de recaptació impositiva clarament superior a la mitjana (menys 25% o menys 10% segons el criteri escollit).

Amb el nou model de finançament (Ley 22/2009), los coses poden millorar, però tampoc s’aconseguirà l’objectiu d’arribar a la mitjana estatal. Això no ho sabrem fins el 2013 (quan es tanqui el nou model de finançament… ara ni hi ha cap dada). Però els resultats previsibles seran que, una vegada més, no haurem arribat a la mitjana.

En el nou model se crea un Fons de Competitivitat que té com objectiu compensar a les Comunitats Autònomes que no arribin a la mitjana estatal de finançament. Però no se dota pressupostàriament degut a les restriccions pressupostàries actuals i, en el millor dels casos, se pagarà al 2013.

Des de que hi ha democràcia a Espanya, les Illes Balears han estat pitjor finançades que la resta de Comunitats i han hagut de fer un esforç fiscal superior. Som la Comunitat amb el pitjor tractament fiscal de tot l’Estat. Seguim sense ser iguals que la resta d’espanyols. No volem cap privilegi: lo únic que volem és ser igual que la resta d’espanyols.

Convergència per les Illes posa el tema del correcte finançament de la Comunitat Autònoma i de la Balança Fiscal com a eixos fonamentals del seu programa econòmic.

Balears és la comunitat amb el pitjor finançament sanitari, amb el pitjor finançament per educació… des de Convergència pensam que ja n’hi ha prou! Un millor finançament permetria unes millors prestacions de serveis públics per a tota la gent que viu a Balears. i les nostres institucions estarien molt menys endeutades.

Pensam que una major part de la riquesa que se genera a les Illes Balears hauria de quedar a les Illes Balears.

Amb una quantitat similar a la del dèficit fiscal d’un any es podrien construir mitja dotzena d’hospitals com el de Son Espases cada any, tres hospitals com els d’Inca o Manacor, posar en funcionament la Facultat de Medicina… i encara sobrarien un grapat de milions d’euros.

 

Executiva local de Pollença
Convergència per les Illes 

19 responses to “Balança Fiscal

 1. Així i tot tindreu tot el meu soport i enhorabona si aconseguiu treure el diputat, perquè, per davant de tot, vull el millor el ca meva, vull algú que miri per les illes a Madrid.

 2. Me fan molta gràcia les quinieles que s’estanca fent a altres blocs sobre el resultat de les eleccions en respecte a si el PSM & company trauran o no el seu diputat. I molt de comentaris al respecte atacant a ERC etc.

  Me sembla que molts d’aquets comentaris demostren una por increïble al possible fracàs electoral del PSM com més s’acosten les eleccions. Un fracàs que ens farà mal a tots, podeu estar segurs que cap nacionalista sigui don sigui se n’alegrarà.

  Però només vull recordar que: les quinieles, les pors, els enfrontaments… TOT ES CUPA DE L’EGOISME DEL PSM, una coalició nacionalista hauria assegurat el diputat, tal volta podríem fantesear amb el segon. Però ja se sap, aquesta vegada ser d’esquerres i ecologista ha anat per davant de ser Mallorquí, Balear etc.

 3. Miquel ……potser tu necessites que te cerquin les notícies dels diaris, segur, que t´expliquin els seus continguts i, el que es evident, es que t´agrada treure les coses del seu contexte. Vols revifar el tema de si votar al PSM o votar Esquerra Republicana, crec que molts d´aquest bloc han donat les raons per votar a un o l´altre al llarg de dues setmanes. Tú creus que es important la notícia que vols compartir per decantar la balança?…., creus que algú serà tan “curt” de donar importància a n´aquesta notícia. Deus estar molt nerviós. Mira, es tan legítim votar un opció com l´altra, però el que es una mica pretenciós es que tu creguis que el fet sigui determinant per votar contra ningú. Hi ha altres blocs que xerran de vots nuls o que votar un partit es tirar el vot. Aquí se fomentar la participació, i se crea debat. A tu, i els que son com tu, ja els coneixem…….. . Miquel vota el que vulguis, això si, vota i deixa de fer el coió!!.

 4. Darrerament he sentit qualque veu que defença, fins i tot, la crisi com una espècie de lliçó, com un stop real a una economía especulativa que ha acabat fent un trò. Es una opinió respectable i crec que podria donar lloc a un llarg debat. Per la meva part crec que aquesta crisi es el fracàs de tots els ciutadans que, a pesar d´haver-hi molts síntomes, no varem prendre les decissions per evitar-la. Quan la malaltia se manifestava no la tractarem adequadament, no aplicarem una medicina preventiva, i ara la enfermetat es molt greu. La crisi es la conseqüència del nostra fracas com a societat perquè tots, conjuntament, tenim mecanismes per poder llimits a la economia especulativa, als sistemes financers, als Mercats, etc….., en definitiva, a tot allò que pareix que potser sigui l´origen d´aquesta crisi. La crisi es el mirall de la nostra vanitat i inutilitat a l´hora de reaccionar davant els problemes que ens amenaçen. I diumenge, s´ha de participar i deixar de fer l´imbècil (en els termes que fa un comentarista en aquest bloc) i tenir una mica de dignitat.

 5. Els ciutadans de Balears necessitam que es voti al PSM-IV-E. Tanmateix Esquerra Republicana de Catalunya no necessita el nostre vot; treuran els diputats a Barcelona i Tarragona, i a Balears no en treuran cap. Siguem pràctics. Si no volem un 6-2 del PP-PSOE hem de votar PSM-IV-ExM per aconseguir el 5-2-1

  Fa falta la veu de Balears a Madrid, i no la hi duran diputats triats a Barcelona.

 6. No conec ningú que tiri pedres damunt la seva taulada. Ben el contrari, tothom arreplega tot el que pot … i més. Idó, què ès el que ens passa?. Fotuts i contents?. No ho entenc. Com es que en lloc de mirar pels nostres interessos, les nostres feines, la nostra economia, les enquestes diuen que haurem de patir un parell d’anys aquells de “una grande i libre”?. Al tanto, que hi va el futur dels nostres fills, que no són coberbos!

 7. Deman disculpes per adelantades als administradors d´aquest bloc, els conec i me coneixen, així que crec que me disculparan. Molts sabeu que sol participar amb comentaris en aquest bloc, sol llegir comentaris d´altres blocs però poques vegades hi he participat. Arrel d´un debat mantingut la setmana passada amb en Tomeu Cifre, en aquest bloc, ell en va fer un comentari en el bloc del PSM amb els que no estava gens d´acord. Vaig intervenir en el seu bloc per desmentir el comentari de´n Tomeu, advertint que no el replicaria i que no tornaria a participar en el seu bloc. Avui m´han dit, i després he pogut llegir, un comentari en el blog del PSM en el que un imbècil (“persona emperdalada o mancada de raó”) me posa dins un grup de persones i anònims que no conec. Evidentmen no participaré dins el bloc del PSM i tampoc m´importa la identitat del “fulano” però el seu contingut ofen l´autoria dels meus comentaris així que en deix constància. Reiter les disculpes als administradors del blog, ah per cert………. malgrat a qualcu no li agradi VOTARÉ ESQUERRA REPUBLICANA!!.

 8. NIngú ho diu però no descartau que d´aquí a un parell de mesos tornem anar a les urnes….. . Per què? Si la famosa “prima de risc” segueix descontrolada per la pressió dels especuladors, possiblement, la Comissió europea obligui a l´Estat espanyol a fer el mateix que Grècia i Italia, es a dir, un govern tecnòcrata de “concentració nacional”. O,si es produeix la referida circumstància i volem ser mes demòcrates que els italians i grecs, noves eleccions. Algú ho descarta?

 9. S’acosten les eleccions i és el moment de decidir a quin partit hem de donar suport. I aquesta no sempre és una elecció facíl, (sobretot quant el teu partit no se presenta a les eleccions) i molt manco en aquest cas i moment concret de la politica Balear.

  Només tenc una cosa clara, i voldria que la resta de gent que estima ca nostra, que se sent Mallorquí o de qualsevol de les altres illes compartis. El “bipartidisme” és la única opció vàlida. No vos assusteu no he perdut u cap (encara). El bipartidisme que mos dur a decidir entre els dos unics partits vàlids als pròxims comicis de dia 20 (Al meu paré no és pot considerar bipartidisme el tema PP vs PSOE ja que són la mateixa idea baix sigles diferents).

  Ara cal decidir quina opció consideram que pot ser més beneficiosa per tots i la llastima és que el panorama pinta bastant malament. Serà capaç de aconseguir la coalició del PSM el tan ansiat diputat o per contra els vots que puguin derivar cap a ERC impediran que això sigui possible?

  És una llastima haver d’arribar a n’aquesta situació i no haver sumat tots junts per assegurar la nostra veu a Madrid. En aquest aspecte me sumo a totes les veus que han criticat als PSM la seva manca de genorositat, tot i que he de respectar els seus motius, igualment no comparteixo la idea d’alguns dels membres de la coalició, ja que trobo que la idea del nacionalisme, en aquest cas hauria d’haver prevalgut. Per altre banda actualment, o fins els darrers sondetjos el PSM era la única força capaç de colocar un mallorquí a Madrid, ara sembla que la cosa se complica. Així i tot la coalició formada pel PSM és una de les dues úniques opcions válides de vot.

  ERC, és la única altre força que mereix el nostre vot a les pròximes eleccions. Segurament no te capacitat actualment per treure un diputat, però compte amb gran recolzament des del principat, on segurament tindran una representació significativa. Tot i que nosaltres no votam a la ERC de Catalunya, un augment del vot a les illes pot significar una especial sensibilització del partit alhora d’estirar cap a ca nostra. A mi particularment, el que no m’agrada del discurs ERC a les Balears és aquest caire tan català de Catalunya que pregonon. A mí no me molesta perque se clar quina és la meva ideologia pero trobo que un discurs més moderat els duria a captar el vot de un sector de la població, que tot i compartir moltes de les seves idees, encara te por a tot lo que soni a Catalunya. Una por que ja s’han encarregat bé alguns des de fa anys a que sigui ben present, sobretot en sectors de població que per raons de dictadura etc, no pogueren gaudir de una educació sobre el tema i la llengua com la que s’ha tingut els darrers anys, i al meu paré aquesta mateixa por és la que fa que el nacionalisme mallorquí no hagi arrelat mai.

  Be, no se si ja teniu clar a qui votareu. Jo ho començ a tenir un poc més clar, pero no votaré a qui voldria, que seria una força nacional integrada per tots. El que vull recordar és que ningú pensara per nosaltres més que nosaltres mateixos. I està clar votar PP o PSOE és destruir ca nostra.

  No quedeu a casa diumenge, no voteu en blanc, no voreu nul, no voteu PP o PSOE o qualsevol de les altres “coses” que malgasten paperetes. Donau el vostre suport o a la coalició del PSM o a ERC, donau el vostra suport a Mallorca, estimau ca vostra, estimau-vos un poc.

 10. Enhorabona per l´article. Crec que l´informació que donau es molt positiva, tots donam per suposat el desequilibri de les balances fiscals però es bo que vosaltres i poseu dades. Això ratifica el plantejament que els nacionalistes hem feim de la situació.

  Diumenge hi ha Eleccions i estic d´acord en qualque comentarista que diu que pareix que no va amb nosaltres. Molts creuen que en aquestes Eleccions no hi ha res a fer, que tammateix les guanyarà el PP. Això es absurd, guanyi qui guanyi tendrà tota la legitimitat de dir i fer el que trobi mes convenient. Després, com sempre, protestarem i donarem opinions expresant el nostre acord o desacord però els que guanyin actuaran i executaran les seves polítiques i els altres “ja podem pejar bots”. Ahir escoltava el senyor Cayo Lara, de Izquierda Unida, i deia que les democràcies d´alguns paisos europeus havíen estat sustituides per tecnocràcies, també deia que la crisi econòmica no se podria superar amb mes retalls, que no se podia fer un banc públic per quedar-se amb els productes financers tòxics i un llarg etc…. També ahir revifavan a tot el mon els moviments de joves i no tan joves acampant a les plaçes i zones públiques en senyal de protesta per un sistema democràtic que diuen que està malalt. I tot això, per què no se trasllada a les urnes? El que defença el PP o el PSOE està molt lluny d´aquests plantejaments. Que voleu que vos digui, tot això convida a una reflexió. Els polítics no tan sols han de fer bons plantejaments sinó que també han de saber aglutinar a les persones, a explicar els seus discursos, fins i tot adaptar-los als moviments socials, a trobar les sinergies i coincidències per tal de conformar majories representatives. Ara no son necessaris aillaments ni sectarismes. En definitiva, cal aglutinar i no separar, i per aquestes contrades pareix que feim tot el contrari. Això, no obstant, no a de impedir que anem el diumenge a votar i i fer-ho, tal vegada amb una opció amb la que no coincidim plenament, però que en qualque cosa hi poguem estar d´acord. El que no es comprensible es que quedem defora del sistema al que criticam i no facem qualque cosa, be per millorar-lo, be per canviar-lo. Deia en Major Zaragoza que ell anava a votar sempre, fins i tot al president de la seva comunitat de veïns, perquè havia estat massa temps sense poder fer-ho. Tan sols per respecte i a la memòria de tots aquells que lluitaren per poder participar, per estar presents ….cal anar a votar.

 11. Home, Opus Dei, en José Ramon Bauzà té tot el dret del Món a ser homosexual, i això no es cap “desviació”. Es així com és. El que es una desviació es haver nascut a Mallorca, crescut a Mallorca, venut medicaments als mallorquins, ser el president del govern dels Mallorquins (i Balears) i així i tot odiar profundament a Mallorca i al mallorquí i fer tot lo possible per aniquilar-nos.

 12. si Pixeris, i més si tenim en compte els rumors que corren sobre la seva desviació sexual… PP i Esglesia, viu envoltat d’enemics…

 13. A mi lo que m’agrada mes de la portada d’Ultima Hora es la foto a on en Bauza s’inclina devant el bisbe.

 14. madrid ens roba,és una bandera dels que volen que els diners se gestionin desde catalunya,jo no votare aquesta opcio perque despres sera;catalunya ens roba.Esper que els pròxim 4 anys ens representi un partit nostre,consolidat,fort,serio i amb els collons ben posats,per aturar a un pais que no nomes ens roba,ens fa desepereixe com nacio,com a poble,com cultura…esper aquest partit fort ,com qui espera el mesies i esper que no sia tart

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s