Comediants i entabanats

 

Avui us tornam a presentar un article de Jordi Caldentey, aquest va ser publicat ahir al dBalears a la secció d’opinió. L’hem trobat molt interessant ja que opina sobre la cançoneta d’excusa de mals pagadors que han establert com a full de ruta tan els governants autonòmics com municipals. Cançoneta que tant a aquest bloc com en altres i també en plenaris municipals ja s’han alçat algunes veus per dir als governants que comença a cansar. Aquí a Pollença també s’entona la melodia de la feinada que han hagut de fer i que estan fent… que se pensaven!

Ara bé els qui ara canten aquesta cançoneta son vertaders professionals en aquest art, ara bé, fins i tot pels millors artistes els grans èxits caduquen. temps al temps!

"En temps de bonança, aquesta comèdia que ara retrauré ja passava. Però és que, en temps de crisi, encara succeeix molt més. I arriba que cansa. Mig anyet abans de cada convocatòria electoral, tot són promeses, il·lusió, passejades dels polítics per les places i els mercats, salutacions pel carrer, simpatia, rialles, copets per l'esquena i teatre d'aquest. Passen les eleccions i, allà on hi ha canvi de govern, tant local com autonòmic com estatal, llavors resulta que -bono, bono!- els pobres triomfadors troben el calaix eixut. No hi ha ni un cèntim! Totes aquelles expectatives, totes aquelles promeses de capgirar-ho tot, de salvar-nos l'existència, de fer-nos tornar la vida de colorins, de fer-ho anar tot damunt rodes, amb un tres i no res, se'n van en orris. I d'aquesta manera, ja tenen l'excusa de l'"herència rebuda" per anar tirant, qui dia passa any empeny. Sort que aquesta excusa només serveix els primers mesos per passar amb cançons davant els electors. Passat mig any, nou mesos a tot estirar, els qui ho passen malament per travessar la vida comencen a posar l'ull damunt els polítics de torn, i l'"herència rebuda" ja no serveix per aturar la decepció dels votants per les promeses incomplertes.
Veure aquesta pel·lícula dues o tres vegades, encara té una mica de passada. Però és que, veure-la tota la vida, arriba que no té gràcia. Tanta de farsa arriba a fer mal al sistema democràtic. I aquest sistema, si no volem que caigui en un desprestigi insalvable, s'ha de regenerar com més aviat millor. Pens que una manera d'aturar la pràctica sistemàtica de la comèdia que dic seria que, passats els tres primers anys de cada legislatura, cada govern municipal, autonòmic i estatal hauria de publicar per força l'estat de comptes de les arques corresponents a cadascun. A més, haurien de dir quines previsions d'entrades i de sortides manegen amb vista al futur més proper. Llavors, tots els qui es presenten a llistes electorals, haurien de passar una espècie d'examen que demostràs que saben bé com es troben els comptes de la institució que duen idea de governar. El qui no aprovàs l'examen, hauria de botir automàticament de la llista. Així anirien alerta a fer volar estels a l'hora de fer segons quines promeses. I a més, ja no els serviria per res l'excusa de l'"herència rebuda". Com que sabien com estaven els comptes, no s'hi haurien presentat! 

Ho vénc a dir perquè els d’en Bauzá, en tres mesos, han sabut escampar la propaganda que no es pensaven mai trobar el calaix tan buit com l’han trobat. I això no és vera. Ho sabien bé, on es presentaven. I encara sabien molt millor com el va deixar en Jaime Matas, el calaix. Bono, si ho sabien! Només és que han duit la sort que els qui entraren quan va botir en Matas són tan entabanats, que no saberen ni en tres mesos ni en quatre anys comunicar a la societat, fer arribar a tothom del carrer, en quina situació trobaren els números. Ni saberen dir de manera prou entenedora i insistent com trobaren els deutes de cara al futur, una vegada que el Govern va haver passat per les mans d’aquell bergant. Ni encara manco saberen establir la més mínima relació entre en Matas i el PP. Ni intentaren establir-ne gens entre el PP i el casos de presumptes brutors que s’anaren destapant com el Rasputín, l’Andratx, el Llucmajor, el De Santos, el Bitel 2, el Palma Arena, el Turisme Jove, el Funerària, l’Ibatur i d’altres que no em vénen a la memòria. Com a molt, transcendiren com a casos de suposada corrupció d’individus en concret. Mai del PP. En canvi, mirau tant la premsa del PP com la del PSOE com identificaren els casos d’individus d’UM amb tot el partit.

Així és que aquesta deixadesa absoluta en la política de comunicació amb la societat és una de les raons de la seva derrota calamitosa a les darreres eleccions que dimarts passat en Guillem Frontera, amb tota la raó, demanava que aclareixin.”

Jordi Caldentey

14 responses to “Comediants i entabanats

 1. Totalment d’acord Pep francesc.
  O a fer feina o als jutsjats.
  Pero ja n’hi ha prou de tonteries i de fer fum i no fer feina

 2. Desde convergència volem deixar clar que els comentaris que es fan dins el bloc son responsabilitat dels seus autors. No tenim per norma posicionar-nos dins el debat en cap sentit simplement ens limiten a penjar publicacions que considerem d’interès i respetam les opinions sense que aquestes siguin o no compartides per CXI Pollença . Tampoc seria de rebut que ens posicionem en debats que s’estan realitzant dins altres foros i on lliurement si pot accedir a temes que ells generen i volen tractar.

 3. Cap de….I MIg, per parlar den Melià, primer, t´has de fer la boca neta, segon, apren a llegir que falta de fa i després d´això segur que no necessitaràs que te contestin obviadats. Si vols saber res del teu amic Morro, li demanas a ell i si vols fer qualque cosa per ell o contra ell, te recoman que comencis per sol.licitar la informació a l´Ajuntament de Pollença i després, fer el que vulguis o els teus sous et permetin. Del tema del becut vermell te recoman que comencis arreglant la palmera de ca teva, que predicar el que fan els altres te va be però l´exemple no el dones.

 4. Benvolgut I mig, crec que te equivocares amb el teu vot, hauries de haver votat convergència i haver demanat el vot per ells, aixi possiblement seguirien governant i podríeu seguir disfrutant, no se perquè ara no disfrutau criticant L’inactivat del nou govern, per lo que perix que els de Convergència segueixen tangent la culpa de tot. Respecta al senyor Morro tenc entès que durant la campanya tampoc xerrava molt be de Convergència, per lo que amic no ho deu esser. Mes be crec que la seva candidata favorita era una dona.
  Pereix que hi ha gent com tu que no volen entendre i veure mes de lo que a ells els interessa, aixi que, nosaltres seguirem fent feina i prendrem les decisions mes adients, amb articles den Melià o sense.
  Podràs comprovar que tampoc hi havia cap Petronila a les llistes de Convergència, però es que a convergència som mes del que anaven a les llistes.

 5. No record a cap brou a les llistes de Convergència.
  Demanareu la revisió de la llicència per col·locar la font al seu lloc o esperareu a veure que dic el vostre amic en Morro?
  I a les palmeres esperau un article d’en Melià per dir si estau a favor o en contra de les ajudes als particulars?

 6. Amic Alex/Català si vols qualque cosa ho demanes i, si ho sabem, te contestarem. Això que fas a més de mostrar el llautó es del tot innecessari. El tema de la font de la plaça a estat debatut dins altres blogs de forma extensa i crec que en els mateixos i trobaràs postures de tot tipus. La font, no hi ha dubta de que hi era. No sabem si el tecnics municipals la varen tenir o no en compte en el moment de fer els informes tècnics preceptius abans de otorgar la llicència, si ho feren, probablement la font hauria de tornar el seu lloc o en el que se digués per part dels serveis tècnics municipals. Si no se va tenir en compte, el que toca es revisar una acte administratiu que, inicialment, pareix equivocat. En aquest cas s´hauria de prendre accions per defençar la font. En el meu entendre això hauria de fer-ho el govern municipal, té l´informació i els mitjans. A la pràctica no ho faran perquè es millor fer-hi polèmiques i demagogies i no el que pertoca.

  En quan el becut vermell es evident que se tracta d´una plaga. El Govern de les Illes Balears hi hauria d´haver actuat. El que queda clar, després d´aquest temps, i que ja no hi ha eleccions a la vista, es que no se tractava de dur a la pràctica una mesura o l´altra, es a dir, no depenia de posar una bossa a la soca de la palmera o cremar-la sinó que depenía i depen de que conjuntament els titulars dels arbres efectats actuassin. Per molt que l´Ajuntament tracti les seves palmeres no aturarà la plaga si els particulars no hi fan amb les seves. De fet, a l´actualitat s´ha canviat la mesura o tractment de les palmeres per par de l´Ajuntament i no s´ha aconseguit res, se veuen palmeres afectades per tot arreu.

 7. Alex i ja que aquest és el blog de Convergència per que no demanes a aquests per que no expliquen el que pensen respecte al becut, la font de la plaça… i deixen de copiar i enganxar articles de diaris.

 8. el picut vermell segons l’oposicio de la pasada legislatura pareixia engreixat i escampat per Marti Ochogavia i Joan Cerda, avui al diari pepero El Mundo torna aposar de manifest que el bichet fa de les seves per Pollença, sense defensar la gestio de l’antic consistori , ens podem demanar que ha fet aquest per aturar-ho? Tal volta esun problema autoòmic que ens emprenya a molts de pollencins i que va aprofitar en pepe grillo de forma electoralista? perquè els compañeros de Altrnativa no protesten ara contra les practiques municipals? Que li ha passat a en pepe per estar tan callat?. Esper que algun seguidor de l’esquerra treskista em pugui respodre.

 9. Comediants, això es el que son!!. En Duran i Lleida (no es sant de la meva devoció, però aquest pic te raó) a sortit a les pàgines i televisions de tot l´Estat per haver dit que feia coiò que els pagesos catalans no poguessin recollir la fruita dels arbres perquè amb els “cupos” no els hi surt a compte mentre que els andalussos resten a casa o el bar perque tenen una prestació econòmiques per no fer res. Això tret de contexte pot sonar molt malament i si a més i tens en contra tota la Brunete Mediàtica espanyola se converteix amb un circ. Quant i a on ho va dir en Duran? O va dir el Consell Nacional del seu partit i ho va contestar després de haver-li preguntat perquè a Catalunya se estaven fent retallades a la Sanitat. En Duran va contestar que tot i ser una Comunitat Autònoma amb una balança fiscal tan desproporcionada (pagan molt mes del que reben) i en l´actual conjuntura econòmica han degut de fer front a importants mesures, especialment, de retall de prestacions. I davant aquestes mesures impopulars han rebut crítiques ferotges tan dels dirigents del PP i del PSOE d´altres comunitats que, curiosament, reben molts mes del que pagan. Dins aquest contexte fa en Duran les seves afirmacions. No crec que això sigui ni insolidari ni manco desprecií ningú. Posa amb evidència un fet molt clar: la política de subvencions del govern espanyol a determinats “graneros de votos”, el pagar per no fer res, carregar-se el teixit productiu, fomentar la inactivitat i les polítiques de panxa contenta. Ja ho diuen els propis espanyols “al perro flaco todo son pulgas”.

 10. Pens que el temps lleva i dona la raó i encara es molt prest. Pero sí que he de reconeixer que han començat molt malament, tal vegada les expectatives eran molts altes.

 11. Aquesta descripcio que fa en Jordi te moltes coincidències arreu de molts municipis de les Illes, també a Pollença. No vos ho sembla?

 12. Jo també hi estic d’acord. No hi ha res més fàcil a l’hora de governar que fer oposició de l’oposició i treure continuament tots el problemes d’una mala gestió anterior. Senyors governants, deixin de bramar i comecin a fer feina de veres per impulsar l’Economia d’aquesta CCAA que per això han estat elegits. Ah ! i si continuen amb la cançoneta “què malament, què malament…” els hi demano que vagin als jutjats ràpidament i ho denunciin, sinò…. a treballar !!!!!

 13. Es pot dir més fort, però no més clar. Completament d’acord. Bon article Sr. Caldentey.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s