Per què baden els nostres mitjans de comunicació?

Per tancar una setmana especialment reivindicativa en el nostra bloc, en defensa de la nostre identitat i dignitat com a poble, com a nació, com a cultura… hem trobat adient compartir amb vosaltres un article d’opinió de Jordi Caldentey, publicat al dBalears d’avui. També volem que des D’Aquí sigui una mostra de reconeixement i suport cap a radio i televisió de Mallorca [M].

“Els mitjans de comunicació públics de la Generalitat -i els del Govern de les Illes Balears les temporades que no ha governat el PP- destaquen per la seva obsessió en dedicar-se exclusivament a entretenir i a informar d’una manera obsessivament i obstinadament neutral, objectiva, descriptiva i a fugir com de la pesta de cercar crear gens d’opinió ni una mica ni en el pla ideològic ni en el pla patriótic. Això està molt bé a qualsevol país l’existència del qual no es trobi en perill. Però això no és, ni a prop fer-hi, el nostre cas. Mirau en general la TV3, Catalunya Ràdio o la IB3 que hem tengut fins ara -no la que ens entaferraran ben aviat- tant la ràdio com la televisió. Són mitjans neutres, massa neutres, sense sang a les venes, no només sense ideologia -cosa que trob saludable- sinó també sense pàtria. Patim un dia darrere l’altre la croada anticatalanista, antiautonomista -per tant anticonstitucional, supòs, o no?- neofranquista, que fan l’enfilall de canals nacionalistes espanyols, la majoria d’ultradreta, que han sortit com bolets precisament el temps que ha comandat en Zapatero, que tant pretenia de tot d’una de ‘talante’ i d’‘España plural’.

Ho vénc a dir perquè, amb aquest panorama, no ens podem permetre badar de la manera que badam. Ells no s’aturen de crear opinió. I no des de dos o tres canals i dues o tres emissores, sinó des d’un parell de dotzenes. En canvi, els nostres mitjans, no tan sols són pocs, sinó que van alerta d’una manera malaltissa a crear gens d’opinió. Llavors ens ve de nou que, el dia que hi ha votacions, surtin els resultats que surten. Ha estat molt bé, molt interessant i molt professional la línia que han seguit Ona Mallorca i la Televisió de Mallorca. Però jo deman: segur que no podien fer més per despertar la consciència nacional entre els telespectadors i els oients?

Fan gaire bé els mitjans que deixen de banda la qüestió nacional? Sé cert que no. Si de bon de veres volem reconstruir el país que vàrem ser dins la Corona d’Aragó, no tenim altre remei més que armar-nos de mitjans de comunicació que facin reviscolar el sentiment nacional entre els nostres compatriotes. Si aquest principi no pesa molt més que el de l’estricta obsessió informativa neutralista, mirau el resultat simbòlic de la mateixa Televisió de Mallorca: li costa la pròpia existència.

Digau-me la veritat: fan res els nostres mitjans per promoure, posem per cas, els grups moderns de música en català? Fan res per a crear el nostre propi ‘star-system’? Fan res per a popularitzar les dimensions demogràfiques i geogràfiques reals de la nostra comunitat lingüística? Fan res per fer conèixer a la nostra bona gent els nostres grans homenassos històrics, que la historiografia oficial espanyolista ens ha amagat, com Ramon Llull, Jaume I, Jafudà Cresques, Cabrit i Bassa, el general Moragues, Rafael Casanova, els papes Borja -Calixt III i Alexandre VI-, Francesc Macià, Emili Darder, Antoni Gaudí, Joan Fuster, Pompeu Fabra, mossèn Alcover? Construeixen gens de consciència que el nostre idioma té més parlants que 10 dels 23 idiomes oficials de la Unió Europea, i que són el búlgar, el danès, l’eslovac, l’eslovè, l’estonià, el finès, l’irlandès, el letó, el lituà i el maltès i que en té tants com el suec?.

Fan res aquests mitjants ‘nostres’ per destapar, divulgar i moure debat sobre l’escandalós espoli fiscal que pateix el Principat -22.000 milions d’euros anuals, el 10% del Producte Interior Brut- o les Balears -3.400 milions anuals, el 14% del PIB, el més alt d’Europa-? En tots els anys -fins i tot dècades, segons els casos- que fa que funcionen aquests mitjans, han creat gens de consciència que l’economia de l’Eix Mediterrani ens permetria, sense la ‘solidaridad’ forçosa, ser un dels estats més pròspers d’Europa? Han propugnat la lliure elecció en concepte de solidaritat fiscal?.”

Jordi Caldentey

11 responses to “Per què baden els nostres mitjans de comunicació?

 1. Per què bada la punta i no publica articles sobre els temes de Pollença?
  On són els vostres regidors? Michel no té res a dir del que ha escrit el regidor d’esports al seu blog?

 2. Enhorabona Convergencia, per uns artcles il·lustratius i que no es queden a la superficie a fer bugada com passa a molts de partits avui en dia, en que al politica ha perdut la virtut i s’ha tornada populista. Ni ha que semblen un programa d’aquets televisius a lo belen esteban. Enhorabona per fer articles que conviden al pensament i a la reflexio-

 3. Tota la raó Mª Teresa,
  A a Malena se li pot penjar la medalla de regna del marcketing i la seducció. promeses, bones maneres i cares i clar llibreta i boligraf en ma. Ara fer no fa res. Es lamenta del passat i fins i tot es lamenta del que ella mateixa va fer com és el tema de les pistes de tennis del moll.

  A veures si es comencen a activar que ja els han passat el 100 dies.

 4. Pepe-Mercedes, això es el que haurieu d´haver demant ahir enlloc de mollar la traca
  abans de saber res!!

 5. Aquestes factures hi son o no hi son? Per què no se varen pagar? Les pistes de tennis estàn dins terrenys municipals o no?….crec que el Tomeu amb la seva ingenuitat està donant informacions que se va trobant i que a lo millor qualcú li pot aclarí, a ell i a nosaltres, no ho trobau?

 6. Vos recoman que visiteu el bloc del regidor d´Esports, Juventut (sense presupost) i Cala Sant Vicens (sense presupost) Tomeu Fuster. Aquest al.lot, pareix en Juanet petit com balla. Tira pedres a tot el que passa per davant i precipita contestacions sense saber les preguntes. En benefici de la veritat i transparència que doni molta informació, això sí que la estudií i pensi una mica.

 7. Avui he vist a un parell de blocs que fan referència els 100 dies del nou equip de govern (PP -LLR i el seu amic Pepe, que no es del govern però te veu i vot dins la Junta de Govern) de Pollença. Estic d´acord que encara es un poc prest per evaluar, fets encara no n´hi ha així que esperarem un poc mes. No obstant sí que podem evaluar actituts.
  He tengut la possibilitat de tenir contacte tan amb el batle com amb la regidora d´hisenda i veig que se dediquen a tirar pestes contra tothom i posar excuses i ….res mes. Ni una bona acció ni un mal gest simplement inactivitat i excuses. Jo crec que el mon no se atura perquè ells governin i han de continuar les feines i activitats que es feien, i si no estaven d´acord, que les canviín o en facin d´altres……però la solució que trien es no fer res . Per ara, tan sols sentim a parlar de “retallades” i me deman: on és el voluntariat del que parlava la senyora Estrany? on son els moviments socials que havien de “activar Pollença”?. Paraules buides i jocs de seducció… fent el camí per conservar el lloc d´aqui a 4 anys (menys 100 dies). El que me preocupa es, com poc a poc, entre tots ens esteim carregant els valors que fonamentaven la gran cohessió social que tenia Pollença. Jo pens que era una de les grans singularitats de Pollença i que ens feie ser diferens a tots els altres pobles. Potser, 100 díes, encara son pocs per preocupar-se.

 8. Jo no vull reconstruïr res del passat. En aquest punt, potser, no tenguem gaires coincidències amb el senyor Caldentey, en la resta coincidim totalment. Es patètica la reacció dels mitjants de comunicació del país davant l´allou espanyolista que patim. Les agressions son continuades i la indiferència social es molt preocupant. Assistim a la materialització de la colonització espanyola? …no ho sé però preocupa que iniciatives, com per exemple la de l´Obra Cultural de dissabte passat a Pollença, gaudeixin de tan poc recolzament social.

  Soc partidari de la convivència lliure entre els pobles. Però la convivència dins l´Estat espanyol tan sols se pot fer desde el reconeixement de les diferències entre els pobles i nacions que el composen. Vull que se me reconeixi la meva diferència i que me tractin igual que tots. Estic fent un plantejament radical?…..si així ho creuen que canviín el que diu l´article 2 de la Constitució espanyola. No hauria de ser necessària la reivindicació i en canvi, avui, preocupa que sigui l´unica opció que ens queda davant la negació i continues agressions de la Brunete Mediàtica espanyola encapçalada pel PP i el PSOE.

 9. Dos errors que desllueixen sensiblement un post, en especial referit a la cultura, sense que aixo desmereixi el fons de la qüestió

  en el nostra bloc, en defensa de la nostra identitat i dignitat com a pobla

  en el nostre bloc, en defensa de la nostra identitat i dignitat com a poble

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s