Comunicat de premsa CxI

Declaracions sobre llengua del President a Madrid

Per Convergència per les Illes el primer que ha de fer el President del Govern és complir i respectar la llei balear

Convergència per les Illes a la vista de les declaracions sobre la llengua catalana fetes pel President del Govern a la conferència pronunciada dijous dia 8 de setembre a Madrid considera que el President no pot oblidar coses essencials que es desprenen de la llei balear (Estatut d’Autonomia i Llei de Normalització): 1. Que la llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears (art. 4 de l’Estatut); 2 Que les dues llengües són oficials (art. 6.2 de la Llei Normalització); 3 Que el Govern ha de promoure la normalització de la llengua catalana (art. 9 de la Llei de Normalització).

Convergència considera que quan un president critica, com va fer el Sr. José Ramon Bauzá, que un Govern promogui la normalització o fa veure que la llengua catalana no és la llengua pròpia, el que està fent és incomplir i no respectar la llei balear, quan això és el primer que s’ha d’exigir a un President. Per Convergència l’objectiu de la tota la normativa balear vigent d’aconseguir que els ciutadans dominin les dues llengües oficials és un objectiu que només s’ha de mantenir sinó que s’hauria de potenciar. Enlloc d’això fa la impressió que s’intenta residualitzar la llengua pròpia i això fent cas omís i incomplint la llei.

Abans de criticar models educatius d’immersió lingüística, s’ha de conèixer que és millor pels alumnes i per la societat. Les dades existent al País Valencià, amb les escoles de la “línia en Valencià”, demostra que la immersió de la llengua no només és la millor manera per que els nins siguin bilingües si no que a més a més, els alumnes d’aquestes escoles tenen un nivell de castellà que està al mateix nivell que els de les escoles de la línia en castellà i el seu rendiment acadèmic és superior.. Aquestes escoles de la “línia en Valencià” tenen un model d’immersió similar al model de Catalunya i similar al que apliquen moltes escoles a les illes.

Cada vegada pareix més evident que accions com la reducció de les subvencions a la premsa forana, escrita en català, o el tancament de RTVMallorca és més per un motiu lingüístic que econòmic. Recordem que en aquest cas, el mitjà podria continuar amb una reestructuració, sense provocar l’acomiadament dels treballadors però amb un retall important del pressupost. En aquesta línia va la conversió del coneixement de la llengua pròpia en un mèrit enlloc d’un requisit per accedir a la funció pública.

Per Convergència és molt greu aquesta actitud de l’actual cúpula del PP i del Govern de voler atiar un conflicte lingüístic que no existeix al carrer. Qui genera polèmica amb la llengua enlloc de centrar els seus esforços en combatre la crisis econòmica és el PP i el seu President.

3 responses to “Comunicat de premsa CxI

  1. Totalment d’acord. Realment, el PP perd més temps desfent allò fet que cercant solucions al tema econòmic que és el que de veritat ens lleva la sòn. El tema de la llengua no calia tocar-lo. Tots sabem parlar i escriure català i castellà sense problemes. El que haurien de fer, baix el meu punt de vista, és impulsar la formació i l’estudi i lluitar contra el fracàs escolar, per exemple, en lloc de limitar l’educaciò, … i tanta feina mès que hi ha per fer! Que deixin ja de pastelejar i que es posin a fer feina de debò, que ja ès ben hora.

  2. Aquets de convergencia al manco tanen una postura clara amb el tema de la llengua, i els de la Lliga, que en pensen?, o estan empegueits de donar la seva opinio o no en tenen, llastima que haguin enganat a tanta gent per pollença

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s