Unions temporals

Avui us presentam l’article d’opinió de Josep Melià, publicat avui al dBalears. Una bona reflexió fent bona aquella dita de “l’unió fa la força” sobre tot en aquests moments on de cada cop més veim que tornam al centralisme espanyolista i on la crisi ha esdevingut l’excusa perfecta per reformar el model actual d’estat com si d’això depenés la salvació.

“A l’empresa privada és molt freqüent la col·laboració entre empreses competidores. Aquesta col·laboració es produeix quan una obra concreta, per la seva dimensió, pressupost, complexitat i, sobretot, per poder competir amb grans empreses, s’arriba a la conclusió que s’han d’unir esforços per tenir possibilitats d’executar-la. La fórmula més habitual d’aquesta col·laboració s’anomena Unió Temporal d’Empreses. És obvi que aquesta col·laboració no difumina ni varia essencialment les circumstàncies de cada component.

A nivell polític també es donen aquestes col·laboracions entre partits. Aquí les fórmules ja són més diverses: pactes d’estat, federacions, coalicions… Per exemple, a les eleccions al Parlament europeu, en què la circumscripció electoral és l’estat, tothom dóna per fet que, manco el PP i el PSOE, la resta concorrerà dins una coalició de partits. Quan l’obra, l’objectiu de la col·laboració, és clar i compartit no hi hauria d’haver problemes, tot i que els partits, com les empreses, tenen una tendència innata i natural a intentar fer la guerra pel seu compte.

Som dels que pensen que a nivell espanyol es viu una contundent involució en relació al model d’estat. La sentència de l’Estatut de Catalunya, la reforma de la Constitució o la posada en qüestió del model d’immersió a l’escola són mostres eloqüents del camí involutiu que vivim i patim. També som dels que pensen que no hi ha dues espanyes: la blava i la vermella, sinó tres, perquè hi ha la nacionalista. Idò bé, el que em crida l’atenció és la poca col·laboració que demostren els nacionalistes o regionalistes en la defensa de les seves posicions i en la resposta a la involució. Fa uns anys es va llançar allò de la Declaració de Barcelona i el Galeuscat, que era una certa aposta per una coordinació i una certa unitat d’acció Convergència i Unió, Partit Nacionalista Basc i Bloc Nacionalista Gallec.

Un poc en aquesta línia va la meva reflexió. Si els que creuen en la plurinacionalitat de l’estat, els que creuen que el centralisme és un poc el culpable de l’endarreriment històric espanyol, si els que creuen que la diversitat és una de les característiques del nostre món i el nostre temps, si aquests no s’uneixen puntualment i momentàniament perquè la resposta a la involució tengui més contundència i consistència, aleshores, això del límit del dèficit pot ser l’inici d’un procés que signifiqui redescobrir la pitjor versió de l’uniformisme i el centralisme espanyol. Els pronòstics no són especialment engrescadors en aquest sentit, no només pel color polític que s’intueix sinó, sobretot, per aquest relat dominant on sembla que la crisi econòmica és culpa d’un determinat model d’estat. La veritat és que desconec l’opinió pública alemanya, dels Estats Units o del Canadà, però no crec que en aquests països es consideri que el model d’estat és el gran problema per sortir de la crisi que també els afecta.

És sabut i conegut que Espanya is different. Supòs que això explica moltes coses. Entre d’altres, que es faci una reforma constitucional per raons conjunturals de necessitat de calmar els mercats. I també deu explicar la conveniència d’intentar col·laborar per fer front a aquesta riuada d’involució i d’incomprensió que baixa Meseta avall. És intentar contrarestar aquell esperit que en Machado va explicar amb allò de menysprear el que s’ignora. No sé qui va dir que no hi ha res que s’assembli més a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres. Idò bé, sembla que alguns consideren una heretgia que un nacionalista se sembli a un regionalista, o que un nacionalista de dretes se sembli a un nacionalista d’esquerres. Sumar, en segons quines ocasions, per assolir els objectius i a la vista de les circumstàncies, és allò intel·ligent.”

Josep Melià Ques

I això no és nou, ja ho sabien els nostres avantpassats.

Foto: Marina Pujol. I això no és nou. Ja ho sabien els nostres avantpassats.

18 responses to “Unions temporals

 1. De vergonya!! això es el que varem sentir molts de mallorquins quan ahir escoltarem el discurs de la Diada de Mallorca fet per la presidenta (en lletre petita en tota intenció) del Consell de Mallorca. Com se pot presidir una institució que vols extinguir i deixar sense cap tipus de funcionalitat?. La senyora Salom deu ser la primera política que presideix una institució i manifesta no voler mes poder ni mes recursos per poder realitzar les seves funcions. Ahir va insultar la nostra inteligència fent una “berroera” interpretació de la nostra història i volguent donar lliçons a tothom. Els presents a l´acte institucional celebrat al Teatre Principal escoltaven les barbaritats que deia aquest personatge, talment ella feia quan tambe era un xotet de corda per Madrid. El pitjor de tot es que hi eran present molts del nostres batles, que en silenci escoltaven com aquesta hooligan espanyola sense llums denigrava la institució mes important de tots els mallorquins. A tots els xotets de corda: no tan sols s´ha de manifestar la discrepància també cal actuar, del contrari ets responsable del que passa.

 2. Tot depen del que tu consideris una modificació limitada o limitadora de l´Estatut d´Autonomia. La modificació realitzada permet més competències que l´anterior, es a dir, més autogovern. Podria ser millor? …segur, com també es segur que millora l´anterior sense ser ideal. Pràcticament totes les Comunitat autònomes, inclosa la de Catalunya i Canàries, modificaren els seus Estatuts per millorar-los i, ben segur, que no com desitjaven però conscients que s´han d´anar fent passes endavant. Si no s´hagués modificat, vista la conjuntura, no haguessim tengut cap millora i ens trobariem amb la mateixa situació, ara sí, llimitada del Estatut. Ara l´Estatut es millor, sense ser definitiu ni ideal però millor….i no s´ha de renunciar a seguir el seu desenvolupament. No haver fet res, com pretenien alguns, hagués suposat la renuncia a la seva millora i el seu estancament, situació en que es troba el País Basc que no va poder introduïr cap millora i quedaren com estaven.

 3. En Josep Melià d’aquest article ja era a UM quan aquesta banda de… partit va donar suport a PP i PSOE a la seva reforma limitada i limitadora de l’estatut.

 4. Avui, 12 de setembre, es la Diada de Mallorca. La celebració nula. Es trist, tan d´anys per incrementar l´autoestima del país per acabar d´aquesta manera. Perdre els nostres referents identitaris ens empobreix com a poble. Que trist que ens resignem a la voluntat de les masses de gavines i roses…… que, cada dia més, compren la voluntat d´un poble a la deriva.

 5. Ara si. JRV a Urxella: “I vosaltres, els afectats, si és que ho sou, no? Jo estic cansat de veura petits comerciants tancant tots els dissabtes, remugant perque han d’obrir els diumenges matí a Pollença, fent la temporada cada vegada mes curta al Moll i La Cala, arreglant el mon pels cafes i plaçes, i sobre tot, DESSUNITS com mai. I als que els hi va be, canviant any sí i any no, el cotxe i de viatge tot l’hivern, que no hi ha res a dir, però després que no és fiquin amb qui no és fica amb ells. ”

  Fantàstic o no?

 6. El que diu en Melià en aquest article és una evidencia. Està clar que només que la meitat dels diputats balears que es reparteixen el PSOE i el PP fossin d’un partit o una coalició nacionalista de les Illes els nostres drets estarien més ben defensats i rebriem el que ens pertoca i no només donariem i pagariem el beure als de Madrid i resta de comunitats… Això o saben be a Galícia, Catalunya o Canàries que tenen a Madrid diputats que poden decidir i no només acatar les directrius donades dels partits centralista. Poguent ells negociar amb PP i PSOE perquè puguin tirar endavant les seves propostes a canvi de fer consesions per les seves cunitats!

 7. Molt be Joan Llorenç, amb lo que esta pasant, reforma constitució, llengua etc. Es mes convenient reflexionar, si no seria millor unir les forces nacionalistes, tal com Coalició Canaria que no xerrar del preu de la Paella.

 8. No, fixat so era xarec pere que les males llengues de la 3 edat diuen que ni els porcs en volgueren!

 9. Bon article den Pep!!, posa paraules clares allò que estam patint i exemples contrastats: la reforma constitucional que arreplega a PP i PSOE. Però els exemples son mes clamorosos a les nostres contrades: el president de la nostra comunitat autònoma (o poso en minúscula en tota intenció), el senyor José Ramón Bauzà (o poso en castellà perquè així es diu) va manifestar a la capital que: “…el español es nuestro idioma y el catalán nuestra lengua oficial”. Crec que sobra cap comentari de la consideració que en té ell del que suposa la llengua dels mallorquins. Però el que m´agradaria posar de manifest no es tant els exemples sino les complicitats i aceptacions que aquest dirigents en tenen del que fan els seus liders. Quan per dins el teu poble te trobes simpatitzants o militants del PP o del PSOE i els hi demanes que troben del que diuen els seus liders, molts d´ells se desmarcan o, fins i tot, diuen que no estàn d´acord….i resulta que davant aquesta diferència no fan res….ni tan sols ho critican i posan excuses per no fer-ho (“el partit es molt gros, de qué serveix la meva opinió?”, “perquè me de posar malament amb ells i el partit?, etc..). Hi aquí comença la decadència d´un poble i la seva gent. Si els lideratges no son discutits i davant les seves manifestacions i accions, que s´allunyen del que pensam, ens resignam cada dia som manco lliures. Avui , com diu en Melià, vivim una conjuntura on la crisi econòmica pretenen que ho justifiqui tot, inclòs la desaparició dels valors propis del nostra poble, la dignitat dels treballedors, les fites aconseguides en benestar social, etc… i tot per quadrar uns presupostos.
  Ja pot pegar vots el Batle de Pollença, Tomeu Cifre, o la regidora de cultura, Malena Estrany, davant la negativa de la conselleria de Turisme de no donar cap subvenció el Festival de Música de Pollença, malgrat el que va dir el Conseller Delgado a la conferència de prensa de la seva presentació. Es conseqüència del que deiem. A!! però tranquils, malgrat ells no hagin dit res ja a sortit en Pepe de Alternativa a la prensa per posar de manifest el que tots veim, ell sols utilitza per fer-se propaganda i, nosaltres, ens agradaria poder solucionar.

 10. M’he perdut, on es que xerra d’anades amb carro i paelles l’article?
  qualsevol excusa es bona per criticar a nen Marti aqui, i jo no el defensaré, però dues coses, una que en Marti no és del nostre partit i dues si algu te collons de criticar algo posant com a exemple algo que hagi fet el nou regidor de festes, ha de ser super cachondo… i quant dic regidor de festes me refereixo a qui ostenta la plaça ja que se veu que are les festes a pollença són cosa dels particulars.

  Be, pero per lo que anava, aquest article xerra de coses bastant més interessants i importants que el preu del tiquet de una paella, vos convid a que el llegigueu i reflexioneu sobre el que hi posa.

 11. Pero enguany no hi havia res menjador.
  A mes res fresc, ni picada, ni enseimada, ni cervesa,… I en va sobrar perque no era menjador

 12. L’ex regidor de Pollença, Martí Ochogavía…cobrava 10 euros per persona pel dinar de l’excursió de Llenaire. Enguany se n’han pagat la meitat i ha sobrat de tot…

 13. Josep Melià és un dels pocs politics que estan preparats i que creu amb una el que defensa, la veritat es que encara ninngú ha expilcat que es això del regionalisme, la veritat que sona al segle XIX o a persones acomplexades que tenen por de dir que creuen amb Mallorca i que la nostra cultura no es inferior a qualsevol altre, o que per acontentar a mes gent caven amb la indefinició per aixi treure redits politics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s