Qüestions d’identitat

L’altre dia al diari de Balears en Josep Melià va escriure un article d’opinió titulat “Debat Magre” on  després de llegir-lo em va fer reflexionar de la responsabilitat de cada un de nosaltres per donar a conèixer la realitat; en la responsabilitat que tenim per donar importància allò que realment en té o per el contrari preocupar-nos per el més superficial i no anar mai al bessó.

Ell, al seu article, es demanava  el perquè  la nostra societat no vol debatre sobre els temes fonamentals del benestar i de quin serà el futur de la nostra societat.

Jo no parlaré de cap tema tabú  que no es vol parlar sinó tot el contrari, escriuré sobre un tema que sempre s’en parla i tothom hi diu la seva. Un tret d’identitat del que podrem trobar una immensitat de postures que seran defensades pels seus seguidors i menyspreades pels detractors  de diferent manera segons a l’entorn on es trobin, aconseguint que la situació real en que ens trobam es confon depenent d’on o amb qui es parla.

El primer en que ens trobam és el nom que li donam a la nostra llengua, què hi hagués anat de bé si en lloc de català es digués per exemple …. (posau qualsevol paraula que no tengui relació directe amb cap territori) si fos així tots aquells que ataquen el nom del català per relacionar-ho directament amb Catalunya, ja no tendríen fonaments. El tema de les diferents llengües de les illes ja no apareixeria, i fins i tot el Valencià  com a llengua ja no hagués tingut raó de ser.

Contínuament, podem observar com depenent dels tertulians, quan s’anomena el nom de la nostra llengua s’utilitza el nom de català o de mallorquí, a vagades conscientment, simplement per no haver de justificar que la nostra llegua és el català amb els trets diferenciats de les Illes i que a més no pugui sortir l’espontani  afirmant que ell/a no xerra català que xerra mallorquí.

Altres moments el debat es crea quan alguns pares d’aquí estan indignats perquè els seus fill/es no aprenen el mallorquí i parlen en català i que fins i tot diuen paraules que mai s’havien emprat . Per desgràcia aquests pares i mares no varen tenir la possibilitat d’aprendre a llegir i a escriure en la seva llengua materna i com que ho varen fer amb una llengua externa a la seva es varen pensar que tothom que xerra amb castellà ho fa de la mateixa manera que ells/es ho varen estudiar, i en canvi, no es plantegen que pel territori espanyol “hablan el castellano de diferente manera a la que se enseña en los libros” no te res a veure el castellà de Valladolid  amb el de Sevilla i als dos llocs s’ensenya la llengua de la mateixa manera, però,  ni l’andalús ni el de Pucela es plantegen que estan en diferents llengües.

La gran exageració pot arribar quan una família mallorquina, entendrem com a catalano parlant de les illes, ja li és igual quina sigui la llengua que aprenguin els seus fills, per ells el més important és que aprenguin una llengua amb molts de parlants, castellà, anglès, mandarí… o pel volum de negoci que pugui crear aquesta. Els hi és ben igual si no s’aprèn la llengua dels seus pares o de la Terra on viuen. Els hi pots explicar que una llengua és l’eix vertebral d’una cultura i que sense el coneixement de la llengua pròpia estam destinats a desaparèixer com a Poble (històric, cultural i polític) a alguns els hi és ben igual. Es podria entendre aquesta postura aquells que venen a les nostres Illes pensant que hi viuran poc temps,…però de gent d’aquí!!! I la gran demagògia ve quan aquests mateixos són capaços de defensar la lluita contra la desaparició d’espècies en perill d’extinció. Què no hi està la nostra Cultura en perill d’extinció?

Reflexionem, pensem amb la nostra llengua, amb la nostra cultura i amb els nostres trets d’identitat i recapacitem de quina ha de ser la nostra postura davant els fets que venen succeint com a degoteig continuat obert pel Partit Popular des de el moment que va entrar al Govern Autonòmic en majoria absoluta.

No se tracta de fer el mateix que es fa amb la fauna invasora al nostre hàbitat però si que es tracta de defensar el que estimam i pensar que qualsevol planta  o animal invasor si no es te en compte acaba dominant el terrè on conviu.

Des de CxI lluitarem en tot moment per defensar la nostra llengua, la nostra cultura i cada un dels nostres trets d’identitat  esperant que si estimau la Terra on viviu feu el mateix.

Joan Ramon Mateu Torandell

6 responses to “Qüestions d’identitat

 1. Ens hi hem de posar forts! i precisament des de pobles com Pollença on hi ha un gran sentiment d’identitat i on no podran triomfar experiments BALEÄS, que exclouen clarament la varietat que parlam a Pollença, on la major part dels ciutadans empram el català com a llengua, des d’aquí és on ha de començar la defensa de la nostra ESTIMADA!

 2. “Per cada un dels infants que tan sols sàpiguen parlar amb català, jo vos en trobaré cent que tan sols ho fan en castellà” (Jordi Pujol, Centre Cultural “Sa Nostra” abril de l´any 2006)

 3. Es vergonyosa la pancarta de Flamenco mal col·locada a la Façana del convent. es com si s’hi hagues de fer caber tot. I si hi ha un altre activitat que la posaran a sobre.
  Que hi hagui la de l’exposició esta be pq anuncia el que hi ha dins l’esglesia a mode de cartell i ella sola no estorba la façana, pero el que no es pot permetre es que s’umpli la façana del convent de lletreros.
  I això ho ha permes la regiduria de cultura i cap dels que estau a l’oposició heu dit res.

 4. Ja ni ha prou que ens intentin liquidar com a poble i com a cultura a partir de la llengua. La llengua sempre enriqueix

 5. Molt Bon Article Joan Ramon!!!
  La llengua és el tret d’identitat més important que te un poble i això no s’ha de perdre mai de vista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s