El Poble va de festa!

Anit passada a la sala de plens de l’Ajuntament hi havia una reunió convocada, no sabem si per la comissió de festes o per el poble en general, la realitat és que sense fer massa propaganda es va fer oberta al poble en general.

El Saló es va omplir de pollencins i pollencines d’edats molt diversa i tots amb ganes d’aclarir, sobre tot, que passava definitivament amb la berbena del dissabte de la Patrona, però bé a això ja hi arribarem.

El Sr. Llobeta com regidor de festes i la Sra. Cerdà com a delegada del Moll donaren una explicació de les festes del Carme de manera molt breu destacant com a trets més significatius la supressió de dos actes que es duien a terme els darrers anys, la nit de Dj’s a la zona de platja de la Gola i el tradicional castell de focs com a fi de festa.

Seguidament passaren a fer cinc cèntims del programa de festes de la Patrona.

D’aquesta explicació el més destacable va ser: la supressió de la Marxa Fresca infantil, el moure Marxa Fresca adults del 31 com era habitual al 30 de juliol,  la proposta de suprimir la berbena del dissabte de la Patrona i l’eliminació dels focs d’artifici.

Un cop feta l’exposició es donà pas a que els ciutadans present debatessin sobre aquestes propostes. Com era d’esperar el debat es va centrar sobre la problemàtica de l’1 d’agost i la proposta del regidor de com arreglar aquesta problemàtica, que bàsicament es resumia en suprimir la berbena, per dos motius, un minvar l’afluència “d’aficionats al botellot” a Pollença i baixar la despesa econòmica.

D’un bon principi, pràcticament la totalitat de la sala es va posicionar en contra d’aquesta supressió i va intentar transmetre argumentacions a favor de la berbena i propostes de solucions, per arreglar algunes de les problemàtiques que presenta aquesta revetlla.

Alguns membre de la Policia Local o de Protecció Civil, argumentaven la necessitat de que hi hagués alguna berbena aquest vespre, ja que era una manera més senzilla de concentrar la gent en una zona i evitar que s’escampés pel poble i així poder dur un millor control de la situació.

Molts d’altres presents proposaren moure algunes de les berbenes, concerts o sessions de Dj’s previstes dins la setmana de festes a la revetlla de l’Alborada, ja que trobaven que si tan mateix s’havia de fer aquesta despesa, millor fer-la dia 1.

En quant a la reconducció del civisme en aquesta revetlla, es varen fer propostes que anaven des de conservar i incrementar amb noves les mesures de control impulsades per l’antic regidor de festes, el Sr. Ramon, l’any passat, com pugui ser el tancar l’accés amb vehicles al poble, fins a emular alguns decrets de Batllia d’altres municipis de l’estat que contemplen sancions que van dels 20€ als 100€ per actes incívics com puguin ser orinar o realitzar l’acte sexual en la via pública.

També es va proposar un esforç conjunt entre els diferents ajuntaments perquè és controli l’edat d’accés i el portar galeretes amb beguda en diferents transports que posen a disposició dels seus ciutadans per poder anar a les berbenes dels altres pobles de l’illa. Ja que es trobava una bona iniciativa per tal d’evitar que els joves agafin el cotxe quan van de festa.

També la possibilitat de regular accés a la Plaça amb botelles de vidre o botellot per tal d’evitar possibles aldarulls i massificacions.

Totes aquestes aportacions entre moltes d’altres demostraren l’interès del poble en conservar però a l’hora reconduir la revetlla del dia 1 d’agost. No pareixia tenir-ho tan clar el regidor Llobeta, si bé va allargar el debat insistint en que ell no veia que fossen mesures que reconduïssin l’incivisme d’aquesta nit, insistint que l’única encertada seria la supressió d’aquesta revetlla i que l’ambient ja el posarien els bars.

Finalment però va accedir a moure alguna de les berbenes propostes per altres dies al dissabte de la Patrona i que així un any més els pollencins i pollencines, que al cap i a la fi son els que han de triar, puguin esperar l’Alborada amb berbena.

Això si i també amb el suport dels presents es va parlar de que acabés més prest i que així baixàs l’ambient a Plaça de cara a quan la Banda interpretés l’Arborada, com ja es va fer l’any pasta amb els bars.

A tot això destacar també que finalment es seguirà fent Marxa Fresca infantil, gracies a l’aportació desinteressada de varis voluntaris presents a la reunió i que defensaren l’èxit de l’any anterior.

Nosaltres com agrupació celebram que hi hagi revetlla el dissabte de la Patrona i donam el màxim suport a les mesures de regulació i control d’aquesta i també a totes aquelles que és prenguin per reduir el seu cost. Però per altra banda ploram la desaparició de costums com la del castell de focs. Nosaltres apostam per adequació dels actes i activitats de les festes al pressupost però mai a la supressió de elements tradicionals d’aquestes i que a més en casos com el del Moll ajudaven a dinamitzar zones comercials allunyades del centre.

Dir que celebram l’oportunitat que es va donar al poble per expressar-se però també dir que trobam que hi hauria d’haver hagut més comprensió i predisposició per part del dirigent de la reunió d’escoltar als presents.

Per acabar i amb coneixement de causa volem agrair i donar suport a tots aquests voluntaris que fan possible que any rere any les festes es puguin tirar endavant ja que la seva predisposició, imaginació i ganes de festa no es podrien pagar ni amb el major pressupost del Món.

13 responses to “El Poble va de festa!

 1. La dimenssió de la Patrona es qualque cosa mes que una simple festa. Ens trobam, juntament amb les festes de Sant Joan, amb el esdeveniment cultural més important de les Illes Balears. Les Festes de la Patrona es el que més ens singularitza dins les Illes Balears. Evidentment que les Festes son moments de gaudir però també tenen una part important de promoció del poble. Per Pollença, en molts d´aspectes, es important mantenir aquesta dimenssió. Malgrat les retallades i manca de imaginació del actuals responsables polítics, enguany, crec que les festes encara gaudiran de la mateixa acceptació del public que ens visita. Això, no obstant, no ha de minvar la necessitat de donar un millor contingut a les festes. Ser més conscients del que signifiquen, no defugir del repte de cada dia ser una mica millors, de mantenir i crear nous actes, de posar imaginació a la necessitat…… . Tenim marge però cal actuar. Les noves formes de comunicació i relació entre les persones poden posar en perill la nostra festa.

  Veig que altres grans esdeveniments, com les festes de Sant Joan o els Sanfermins de Pamplona , no deixan perdre el prestigi que tenen les seves festes. Altres pobles realitzan campanyes de promoció que els hi costan molts mes recursos que els que Pollença dedica a les seves festes. Per recollir s´ha de sembrar, es necessita inverssió per obtenir beneficis. Algú creu que es pot frivolitzar amb aquesta qüestió?

 2. Ok… Esper que extraoficial tampoc hi hagi res, que son lo que diuen els rumors. Una salutació i gràcies per l’aclaracio.

 3. Pepe partícip abastament al vostre bloc i si hagués vist En algun article que desmentissiu o afirmessiu aquets rumors que es van repetint jo mateix n’hagues encarregat de difondreu.

 4. No n’hi ha cap article, per que no ha hagut cap nomenament oficial i fins que no és faci no farem cap article. El debat és al comentaris, a partir d’una resposta a un anònim que ens demanava pel tema.

 5. García. Podries especificar en quin article ho mencionau? He estat incapaç de trobar-ho

 6. Vista la rumorologia que s’està estenent en refència al tema que menciones i apostant per la transparència “com sempre han fet ells” haurien de donar alguna explicació encare que sigui per desmentir-ho i no guardar silènci com estan fent.

 7. A Miquel Sanchez. Vista l’informacio d’urxella ara s’enten la teva resposate, ja estas a l’equip de govern

 8. la imaginació i la creació (si hi ha ganes) a vegades no costen diners. Només cal voler.

 9. L’esforç d’un equip de govern no és “suprimir” i “llevar” festes, això ho sabriem fer tots. Esforçar-se vol dir adequar-se a la situaciò, posar-li ganes, imaginació, cercar noves vies per poder arribar a fer possible que el poble gaudeixi d’allò pel que espera tot un any que arribi. Es poden fer moltes coses amb pocs doblers; per exemple, estic segura que algún jovençà estaria disposat a fer de DJ a la platja d’eu moll, i ho faria encantat. I els focs, no cal que siguin d’una hora de durada i dels més cars del mon: es pot fer un correfocs o qualque tipus d’història relacionada amb el foc i que seria molt més econòmica. Esforçar-se no és criticar i fer llenya del govern anterior per fer que el poble miri cap un altre costat davant la seva pròpia incompetència. ESFORÇAR-SE ES FER FEINA, MOLTA FEINA PER FER POSSIBLE EL QUE EL POBLE, QUE T’HA TRIAT, TENGUI EL QUE ES MEREIX.

 10. Molt bo l’article de les festes, crec que el novell equip de govern no vol solucions sinó tirar per terra el que es feia abans sense pensar si es bo o no, tal volta tot respon a interesos polítics o personals, ja es veurà

 11. Un teme en relació al descontrol del dissabte de la Patrona del que crec que tambe es tindría que reflexionar es els de les barres dels bars al carrer, sobretot a la plaça, aixo es com treure els bars al carrer, ens manco serveis i sense cadires per seura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s